Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: sprzedaz strony - umowa
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
1010
Witam,
sprzedaję właśnie stronę i osoba kupująca powiedziała mi że do wtorku przygotuje umowę.

I teraz w tej sprawie mam kilka pytań:
1. Jak taka umowa powinna wyglądać, co powinna zawierać i na co powinienem zwrócić uwagę?
2. Czy jako osoba niepełnoletnia mogę taką umowę normalnie podpisać?
3. Czy od kwoty którą dostanę (kilkaset zł - jednorazowo) muszę odprowadzić jakiś podatek itp?
4. Przed czym mnie przestrzegacie i wogóle jak to powinno wyglądać (najpierw umowa, potem przelanie pieniędzy, udostępnienie authinfo dla domeny)

Z góry dziękuję za pomoc.
Przeprowadzam pierwszy raz taką tranakcję i nie chcę jakiś niepowodzen smile.gif

Pozdrawiam
Mateusz Kalinowski
Wykrywacz
Wiesz co zrobiłem tam u góry masz taki napis Szukaj i obok tego lupę. Wpisałem w okienko które wyskoczyło "umowa" i wyskoczyły mi już na 1 stronie z wynikami tematy omawiające wszystkie twoje pytania.
1010
a co z podatkiem? z tego co sie orientuje to nie majac nipu nie mam jak go odprowadzic... czy cos mi grozi jesli tego nie zrobie?
zakręcony
jest pewna kwota w roku wolna od podatku, podatek płacisz dopiero po jej przekroczeniu, nie pamietam wysokości tej kwoty, bo jestem zawsze powyżej niej...

a NIP chyba masz, tylko musisz się po niego zgłosić do US (może ktoś to potwierdzi lub zdementuje) winksmiley.jpg
1010
No tak, ale żeby go dostać muszę napisać jakieś podanie itp smile.gif
krowal
NIP'u się nie ma. O NIP trzeba złożyć podanie do urzędu skarbowego, jednakże nie wiem czy nie jest tak, że przy podpisywaniu pierwszej w życiu umowy (np o dzieło) nie jest on przyznawany przez US tak samo jakbyś składał podanie. Zapytaj specjalisty winksmiley.jpg
sf
Nie jest. Pracowałem na umowę o dzieło bez nipu... ale już nie pamiętam jak się z tego rozliczałem. Trzeba zahaczyć o US w Twoim mieście i się spytać bo to forum to nie jest miejsce gdzie znajdziesz dobrą pomoc prawno-księgową winksmiley.jpg
sztosz
NIP to kwestia jednego papierka wypełnionego w US, potem sam nadany numer przychodzi pocztą. Z samego tytułu posiadania NIP'u nie ponosisz żadnych konsekwencji, a ułatwia to życie.
Wykrywacz
A topik o wysokości kwoty która jest nie opodatkowana też ostatnio był!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.