Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak zarządzacie własnymi hasłami ?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Kreton
Mam pytanie do szerokiej społeczności, mianowicie jak organizujecie swoje hasła ? Gdzie je przechowujecie ? Stosujecie generalnie jedno hasło do różnych serwisów ?
domis86
Tak. Ja wszędzie stsosuje haslo "kalafior", tak żeby nie zapomnieć.
Moli
Ja staram się pamiętać hasła, do np. konta bankowego mam oddzielnego, do serwisow którym moge ufać (np. poczta) mam jedno i to samo, a do reszty wymyślam ale takie abym pamiętał smile.gif Przeważnie działa, bardzo żadko mam tak że zapominam jakie hasło dalem.

Czasami zapisuje sobie na kartce gdzieś i trzymam w szafce smile.gif
suchy1
ja uzywam darmowego program do zapisywania haseł, oczywisice do banku pamietam w glowie smile.gif
bogdan89
polecam http://www.cert.pl/PDF/dobre_haslo.pdf

poza tym wiele cielawych informacji mozna uzyskac tutaj smile.gif
Kreton
Ja ostatnio głęboko się nad tym zastanowiłem. Obecnie robię tak : Hasła trzymam i generuję KeePass'em, dla każdego serwisu inne hasło. Zaszyfrowany plik trzymam na pen-drive'ie oraz Gmail, gdy będę gdzieś na zewnątrz. W domowym zaciuszu korzystam z operowego zapamiętywania haseł.
Cysiaczek
Ja organizuję hasła (które pamietam) w grupy (poziomy) i przy danym serwisie/ zapisuję jedynie poziom hasła.
np.
forum.php :poziom 3
konto bankowe: poziom 4
poczta na spam: poziom 1

itd.

Pozdrawiam.
hwao
ja tam robie md5( md5(domeny) + sół ) i tym sposobem muszę zapamiętać tylko sol tongue.gif
Speedy
Cytat(hwao @ 13.01.2008, 15:52:28 ) *
ja tam robie md5( md5(domeny) + sół ) i tym sposobem muszę zapamiętać tylko sol tongue.gif

Dobre! Ja na to nie wpadłem tongue.gif.
Moich haseł raczej nigdzie nie zapisuję (tylko do paru ftp-ów, gdzieś mam skrzętnie schowane na dysku winksmiley.jpg).
Wszystkie moje hasła bazują na kilku wyrazach (3 lub 4), do których doklejam na końcu konkretne cyferki w jakimś ustalonym porządku (dotyczy to haseł do niektórych for i maila).
Do banku i allegro mam unikalne hasła, które wykorzystuję tylko tam winksmiley.jpg.
strife
Ja mam podobnie jak Cysiaczek, też stosuje różne poziomy haseł. Ogólnie to mam 16 znakowe hasło, które znam na pamięć i je rozbijam na kilka poszczególnych w zależności gdzie się loguje i to tyle happy.gif
bim2
@hwao A jak zmieni się domena? winksmiley.jpg

Ja na każdym serwisie, tzn na każdym typie seriwsu inne, na poczcie inne, na forach inne, na grach inne. Robie to tak, że zmieniam poczatek hasła , a końcówka ta sama typu

kkll234opZAQ12@!
pol11j4u7ZAQ12@!
itd...
Cysiaczek
Mam nadzieje, że znacie zasady zakładania haseł - jeśli nie, to mała pomoc - jakie hasło mają:

looser - Barbara (bo skąd ktoś ma wiedzieć, że tak ma na imię jego żona)
lamer - 53Gdk^2l!0dj(KH^$ (zmieniane 3x w tygodniu)
hacker - Barbara (jak będą chcieli się włamać, to i tak się włamią)

Dałem tu, bo jest tematycznie związane z topikiem smile.gif

Pozdrawiam
sztosz
Złe podejście winksmiley.jpg Metodą słownikową bardzo łatwo złamać. Jak korzystamy ze znaków alfanumerycznych + wszelkie znaki specjalne to złamanie hasła jest sporo trudniejsze.

Co nie zmienia faktu że też używam Barbaropodobnych biggrin.gif
mike
M0j3 B4rdz0 Tajn3 Hasl0 J3st Trudn3 D0 Zl4m4ni4
batman
Ja zarządzam moimi hasłami w taki sposób: nie dzielę się tą informacją z innymi. Używam silnych haseł, które nie zawierają słów słownikowych ani powtarzających się ciągów. Czasem zdarzy mi się zapomnieć o tej regule, jednak nie ma to większego wpływu na bezpieczeństwo, ponieważ są to konta tymczasowe lub o zerowym ryzyku ujawnienia prywatnych danych.
Jabol
A mnie najbardziej denerwóją takie strony jak np. developerworks na ibm.com albo cacert.org (shit, chyba zapomniałem to hasło), które mają własne reguły zakładania haseł i nie pasują one do moich wypracowanych metodyk hasłowych (którymi nie będe się dzielił tongue.gif)

@mike: używasz gdzieś hasła "m!k3"?
mike
Cytat(Jabol @ 14.01.2008, 11:53:54 ) *
@mike: używasz gdzieś hasła "m!k3"?
To tylko przykład na mocne hasła zbudowane za pomocą prostych fraz i wyrazów. Z jednaj strony łatwe do zapamiętania a z drugiej dające duzo możliwości przy modyfikacjach w zalezności od serwisu.

h4sl0 f0rum
h4sl0 p0czt4
...
.
php programmer
Cytat(bogdan89 @ 13.01.2008, 15:32:44 ) *
polecam http://www.cert.pl/PDF/dobre_haslo.pdf

poza tym wiele cielawych informacji mozna uzyskac tutaj smile.gif

Dobre jedynie w teorii, bo nikt nie zapamięta hasła typu, s3$@123eds

Zgadzam się z jednym w przedmówców,
- osobne (najtrudniejsze) hasło na na konto bankowe
- osobne hasło dla zaufanych witryn
- osobne (najprostrze) hasło dla pozostałych, mało znaczących witryn

w sumie trzeba zapamiętać 3 hasła,
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.