Zastanawiam się jak zrobić efektywny system zapisywania konfigów panleu sterowania.
Obecnie mam ten oparty o bazę. Czyli jest tabele w niej są zapisywanie ustawienia itp.
Potem w skrypcie funkcja która wczytuje z bazy te dane.
Proste...no niby tak..ale moim zdaniem to zbędne zapytanie SQL, które można pominąć, bo te dane nie są tak często zmieniane.
Mam kilka pomysłów, pomóżcie mi wybrać najbardziej efektywny, który najlepiej oszczędzi serwer

1: Plik np. Config.php
W nim będą zapisywane zmienne wraz z konkretnymi newsami np: $ilosc_pokazywanych_newsow=5; itp
Zalety, łatwo dołączać do każdego skryptu, jednak znowu trzeba wywołać includa lub require.....
2: Zrobić Sekcje początkowe w każdym pliku w który będzie się korzystać z konfiguracji. Zasadniczo w moim mini CMS są 4 taki pliki reszta skryptów dziedziczyło by te dane.
więc wyglądało by to tak:
<?php /////////////////////////////// //SEKCJA KONFIGURACYJNA /////////////////////////////// $ilosc_pokazywanych_newsow=5; /////////////////////////////// //KONIEC SEKCJI /////////////////////////////// ........[tu treść skryptu]...... ?>
Plusy to fakt że nie trzeba korzystać z bazy, ani nie trzeba includowac plików.
Minus: może być trudne do zapanowania jeśli wiele plików musi odczytywać konfig (oczywiście mowa o tych które nie mogą go dziedziczyć.
3. Pozostać przy obecnym układzie bazowym
Macie jakieś sugestie...
Z góry dziękuje za pomoc.
Pozdrawiam.