Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [www]www.freetutorials.cba.pl - proszę o ponowną ocenę
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
brian94
Oddaje do oceny moją nową strone z tutorialami. Proszę o ocenę wszystkiego. Link: http://www.freetutorials.cba.pl/
Kildyt
Design nie jest oszałamiający, ale ujdzie jako tako. Niepotrzebnie podkreślasz linki w górnym menu. Po co w tytułach bloków menu podkreślasz pierwszą literę i po co ta grafika jest taka duża? Pokolorowałbym formularze na jakieś dobrane do kolorystyki strony odcienie.
Trochę mało zaawansowany jest skrypt przeglądania tutoriali, a przecież to na tej stronie jest najważniejsze. Przydałaby się opcja oceniania itp.

Pozdrawiam i życzę sukcesu!
brian94
Dzięki. Może ją przebuduję.
Moli
Na Twoim miejscu, tutoriale dotyczące grafiki bym sam poczytał smile.gif Desgin jest brzydki. Wszystko za dużo, tło brzydkie a kolory mi się kojarzą juz a jaką stroną, ale nie mogę skojarzyć z jaką. Brzydkie adresy. W żadnym tutko nie widziałem aby obok była ikona. Serwis jakich masa innych, tylko gorzej wykonany.
grzesiek_g
Pierwsze wrażenie, pomyliłem adres bo to strona z śmiesznymi filmikami. Co to spowodowało? Krój czcionki w topie i jego kolorystyka. Data i podpis w newsie znajdują się prawie na obramowaniu. Poza tym kod kiepski, zero nagłówków hx, strona zbudowana "nowocześnie na divach i span-ach". A gdzie znacznik akapitu p? Doliczyłem się 5 wystąpień na głównej gdzie powinien być a jest np span, albo nie ma nic. Marginesy dodawane za pomocą br.

To tyle na pierwszy rzut oka.
AjaxSrajax
O kodzie nic, bo bez sensu (validacja 40bledow++)winksmiley.jpg Od strony graficznej, to niby web2.0 a niby nie. Za duze litery w logo (albo za male tlo headera). Rozumiem, ze ma byc modern, ale do tych glossow nie pasuje taki cieniutki navbar. Od razu wywal podkreslenie pierwszej litery. Ja bym tu widzial tez troche rozjasnienie backgroundu. Web 2.0 graficznie to przede wszystkim jasne tlo. Ma byc happy, nie gloomy. I jeszcze jak juz robisz te vista web-20 cos tam, to nie rob trzech kolumn. Dwie max- a juz na pewno przy fixed a nie float. Ale ogolnie na plus od strony gfx...smile.gif
.radex
Design jest średni, ale jak na moje może być.

Przejmował bym się raczej validatorem, tym bardziej, że są tutaj raczej proste błędy...
dado
"Szewc beza butów chodzi" powiadają ale skoro tu tutki graficzne to lay by się co najmniej nie banalny przydał. ten za cudowny nie jest, wytrwałości życzę.
brian94
Proszę o ponowną ocenę po porawkach.
Trobin
Tak na szybko (bo do szkoły lecę winksmiley.jpg ) to moim zdaniem design jest ok. Ale przejrzałem jeden z tutków o PHP (Emotikony) i okazało się, że w tekście pod słowem "emotikony" jest link. Niestety, linki wyróżniane są bardzo słabo - należałoby zrobić je ciemniejsze albo (po najechaniu) pogdubić. Tak będzie lepiej.
grzesiek_g
Graficznie już lepiej, kod nadal masakra, walidator zgłasza 54 błędy na głównej a to nie są wszystkie błędy! Stosujesz DOCTYPE XHTML 1.0 Strict a to do czegoś zobowiązuje.
Poziom tutoriali? Przeczytaj najpierw kilka razy http://kurs.browsehappy.pl/, mi wystarczyło spojrzeć na jeden z tutków: tak nie powinno się pisać. Słyszałeś o pływaniu (float) bloków?
Przepraszam, że tak ostro, ale jak się bierzesz za uczenie najpierw sam coś sie naucz.

P.S. Dodaj kolorowanie składni i jakieś wcięcia w kodach źródłowych.
brian94
Cytat(grzesiek_g @ 14.04.2008, 10:00:53 ) *
mi wystarczyło spojrzeć na jeden z tutków: tak nie powinno się pisać.

To nie jest mój jak widać, bo ja mam nick webmstr. Chyba muszę bardziej przyglądać się tutorialom dodawanym przez użytkowników. Tutorial usunięty. Tutaj masz tutorial mojego autorstwa na podobny temat http://www.freetutorials.cba.pl/view_tutorial-93.html

Cytat(grzesiek_g @ 14.04.2008, 10:00:53 ) *

Przepraszam, że tak ostro,

Ważne, że szczerze winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.