kalafoon
20.03.2008, 11:46:27
Witam,
mam problem z pozycjonowaniem w google.
Wpisujac moja strone znajduje mi ją ale zamiast strony glownej znajduje podstrony, ktore normalnie ładują się do iframe'a.
No i problem polega na tym, ze wchodzac z odnosnika w wyszukiwarce nie pojawia mi sie strona glowna tylko sa
a podstrona. Co zrobic zeby wyszukiwarka zaindeksowla tylko stronę główna?
z góry dzieki za odpowiedzi, pozdrawiam
Michu
20.03.2008, 21:24:16
Rozwiązanie proste ale skuteczne:
<script language="JavaScript"> if (top == self)
document.write('
<br><center><b>Ta strona to tylko element ca
łego serwisu. Aby wej
ść na stron
ę g
łówn
ą kliknij
</b>
Ten kod generuje tekst w przypadku gdy strona nie znajduje się w ramce.
Wstaw go do stron normalnie wyświetlanych w iframe.
Skrypt można też zamienić na auto-przekierowanie, zamiast linijki document.write wstawiając
location.href="index.php";
AxZx
20.03.2008, 21:40:26
rozwiazanie jeszcze prostsze i bardziej skuteczne:
usunac iframe z kodu.
Michu
21.03.2008, 00:31:36
Protestuję.
Ifrejmy bywają bardzo pożyteczne i nie rozumiem ludzi którzy uparcie dążą do wyeliminowania takiej ciekawej funkcji.
AxZx: Czy uważasz, że takie aplikacje jak phpMyAdmin czy wyszukiwarka obrazów google tracą na funkcjolaności przez użycie ramek?
Dobra, zboczyłem z tematu, za co przepraszam. Ale uważam że jeśli to forum ma służyć pomocy, to post AxZx'a jest nie na miejscu.
AxZx
21.03.2008, 00:33:22
porownujesz strony do zarzadzania trescia ze stronami ktore maja byc dostepne publicznie? miedzy innymi dla wyszukiwarek?
sam widzisz jaki jest problem:) lepiej zastosowac nowsze rozwiazania niz jakies iframe.
reenomt2
21.03.2008, 10:42:22
Iframe rzeczywiście czesto po prostu przeszkadza. Można dać chociażby zwykłego DIV 'a z CSS{overflow:auto} i podmieniać treść AJAX'em. Jest to proste i nie zakłóca takich spraw jak indexowanie na google.
Pozdr.
AxZx
21.03.2008, 11:25:22
tylko jak podmienisz tresc ajaxem to wtedy google tego nie zindeksuje. mozna przeciez normalnie wstawic tresc innej podstrony w to miejsce w zaleznosci od tego jaki url wpisze (albo kliknie) user.
reenomt2
27.03.2008, 10:07:47
No tak, ale Ty mowisz juz o przeladowaniu strony. Mozna zrobić tak jak napisałem tyle, że domyślnie wkleić tam jakaś treść, która będzie widziana przez google.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.