Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [html] zle wyszukiwanie
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
kalafoon
Witam,

mam problem z pozycjonowaniem w google.
Wpisujac moja strone znajduje mi ją ale zamiast strony glownej znajduje podstrony, ktore normalnie ładują się do iframe'a.
No i problem polega na tym, ze wchodzac z odnosnika w wyszukiwarce nie pojawia mi sie strona glowna tylko sa
a podstrona. Co zrobic zeby wyszukiwarka zaindeksowla tylko stronę główna?

z góry dzieki za odpowiedzi, pozdrawiam
Michu
Rozwiązanie proste ale skuteczne:

1. <script language="JavaScript">
  2. if (top == self)
  3. document.write('<br><center><b>Ta strona to tylko element całego serwisu. Aby wejść na stronę główną kliknij </b>
  4. <a href="index.php"><b>TU</b></a>.</center><br><br>');

Ten kod generuje tekst w przypadku gdy strona nie znajduje się w ramce.
Wstaw go do stron normalnie wyświetlanych w iframe.
Skrypt można też zamienić na auto-przekierowanie, zamiast linijki document.write wstawiając
  1. location.href="index.php";
AxZx
rozwiazanie jeszcze prostsze i bardziej skuteczne:
usunac iframe z kodu.
Michu
Protestuję.
Ifrejmy bywają bardzo pożyteczne i nie rozumiem ludzi którzy uparcie dążą do wyeliminowania takiej ciekawej funkcji.
AxZx: Czy uważasz, że takie aplikacje jak phpMyAdmin czy wyszukiwarka obrazów google tracą na funkcjolaności przez użycie ramek?

Dobra, zboczyłem z tematu, za co przepraszam. Ale uważam że jeśli to forum ma służyć pomocy, to post AxZx'a jest nie na miejscu.
AxZx
porownujesz strony do zarzadzania trescia ze stronami ktore maja byc dostepne publicznie? miedzy innymi dla wyszukiwarek?
sam widzisz jaki jest problem:) lepiej zastosowac nowsze rozwiazania niz jakies iframe.
reenomt2
Iframe rzeczywiście czesto po prostu przeszkadza. Można dać chociażby zwykłego DIV 'a z CSS{overflow:auto} i podmieniać treść AJAX'em. Jest to proste i nie zakłóca takich spraw jak indexowanie na google.

Pozdr.
AxZx
tylko jak podmienisz tresc ajaxem to wtedy google tego nie zindeksuje. mozna przeciez normalnie wstawic tresc innej podstrony w to miejsce w zaleznosci od tego jaki url wpisze (albo kliknie) user.
reenomt2
No tak, ale Ty mowisz juz o przeladowaniu strony. Mozna zrobić tak jak napisałem tyle, że domyślnie wkleić tam jakaś treść, która będzie widziana przez google.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.