Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [www] strona do oceny
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
Beynar
Zapraszam do oceny strony
Konkurs Fotograficzny organizowany przezemnie, i paru kolegow.... powiedzmy oficjalnie - przez II Liceum Ogólnokształcące im. jana Hetmana Tarnowskiego.

Ja pisalem kod, kumpel robil layout:

http://www.foto.ii-lo.tarnow.pl/

Co mogloby byc lepiej?
punkomuzykant
świetny layout ale ..........
- W dziale galeria do zdjęć powinny być jakieś lekkie obramowania z dopiskami kto fotkę strzelił itd. Jak wejdę w np zwierzęta to jest tak zwyczajnie smile.gif zbyt zwyczajnie. Dopiero po kliknięciu konkretnej miniaturki jest ok
- nie wiem jak innych ale mnie strasznie wkurza to że strona nie jest wyśrodkowana.
AjaxSrajax
A już myślałem, że się ładnie waliduje winksmiley.jpg Ale dzialy galerii maja bledy... Layout mi sie podoba, kod mysle moglby byc prostszy, ale ogolnie strona mi sie podobuje ;D Jednak mysle, ze mozna by dac troche wieksze fonty. Te ekspozycja i pomoc na glownej tez nie sa za fajne. Za male i za ciemne i za brzydkie winksmiley.jpg Podkreslenie waszych ksyw na home tez bym wywalil... Tak samo statystyki, pomoc... To juz kwestia gustu typowo, ale dalbym przezroczystosc zamiast blura na gornym navbarze.....
grzesiek_g
Layout oceniam 7/10 - czyli dobrze.

Kod 5/10 - a mogło być o wiele lepiej gdyby nie:
1. Brak struktury nagłówków hx, gdzieś na głównej widziałem h4, a gdzie poprzednicy h1, h2, h3?
2. Menu - coś takiego robi się na listach ul li.
3. Górne menu (statystyki, zaloguj...) nie pasuje do reszty strony.
4. Formularze nie mają label, mało tego - submitów trzeba szukać i domyślać się, że to chyba to kółeczko.
5. Przy linkach w galeri - do przodu, do tyłu - brak title.
6. Takie istotne elementy jak nagłówek na głównej Wskazówki... jest całkowicie niewidoczny dla Google a rozwiązanie jest proste, napis do obrazka a obrazek z atrybutem alt do znacznika np h2.
7. Nawigacja w galerii przy wyborze kategorii to już zupełne nieporozumienie, nie stosuje się pustych linków. Wiem, że na stronę galerii foto nie będzie wchodziła osoba niewidząca, ale jak się tak nauczysz pisać strony to w przyszłości Twój niewidomy czytelnik w pewnym momencie będzie zdezorientowany, jak jego czytnik ekranowy nie znajdzie np atrybutu alt w nawigacji.
Pilsener
Pierwsze co zrobiłem po wejściu na stronę, to klikam w te "x", aby zamknąć reklamę. A to nie reklama, tylko lay taki - niespodzianka winksmiley.jpg

Grafika trochę przytłacza - większość zajmuje zdjęcie i napis "konkurs..." - ja bym to zmniejszył i przesunął bardziej do góry - powiększyłbym menu, zwłaszcza hover (menu sprawia wrażenie ściśniętego, a cały lay ma luźną, swobodną koncepcję), ograniczyłbym przestrzeń nad menu, z kolei pod stopką jest duża, pusta przestrzeń. Te "statystyki, zaloguj" etc dałbym gdzieś w stopkę i czcionką mało kontrastującą z tłem.

W treści trochę ubogo - warto tam dać jakiś nagłówek - świetny byłby ten kwiatek, co jest na aparacie - pasowałby w lewy, górny róg treści.

Co do galerii to faktycznie - strona główna, strona z miniaturkami i strona z fotką wygląda inaczej - warto by nad tym popracować. Są drobne uchybienia - przydałby się title albo jakiś drobny tekst "kliknij, by dodać fotkę" etc. Przydałoby się porcjowanie miniaturek, bo wolno się ładują, wkurzające jest, że żeby obejrzeć zdjęcie trzeba ciągle przewijać stronę w dół - a wystarczyłoby podnieść o jakieś 50-100 pikseli.

Mi się lay bardzo podoba, choć kod mógłby być lepszy - nie wiem czemu drażni mnie, jak ktoś podaje wartości atrybutów raz w "", a raz w '' - najlepiej używać tylko cudzysłowów.
Trobin
Cytat
A już myślałem, że się ładnie waliduje

Widać już poprawione, bo mi się waliduje poprawnie winksmiley.jpg
Beynar
Dzieki za sugestie.
W nastpenych projektach bede stopniowal stukrtue Hx oraz uzywal atrybutow alt.
jesli chodzi o walidacje to nic nie poprawialem. Strona glowna napewno zgodna z XHTML 1.0 strict
takze zgodnie z css 2.1
Na stronie galeri bede mial tez nizgodnosc z xhtml 1.0 strict w kwesti atrybutu target dla linkow. Jakos taki nawyk
Galerie zdjec chcialem zrobic jak najbardziej przejzysta... jak sa tytuly to wydaje mi sie ze wszystko duzo bardziej sie rozjerzdza.
Jak bedzie wiecej zdjec to dodam jakis pager.
Co do przegladania zdjec to na linku previous/next dodam atrybut kotwicy i po zaladowaniu bedzie wycentrowane na zdjeciu.

Co do grafiki to sie nie bronie, wszak zajmuje sie tylko kodem smile.gif

Dzieki za uwagi! smile.gif
pozdrawiam
mydlmm
Strona na pierwszy rzut oka wygląda bardzo ładnie tylko mam jedną uwagę po co tyle tej pomarańczy? Nie można się ograniczyć do minimum?
M-Russo
Przyznam że grafika super,a ale jest jedna rzecz przy logowaniu moge do formularza wipsać ile znaków chce w ten sposub jakaś wścipska osoba może się włamać wpisując kod do formularza .Może np: skopiować bazę danych i zdobyć hasła użytkowników.Lepiej ustawić w html-u maksymalną ilość znaków ze 20 może.
dado
Grafika i pomysł na przyzwoitym poziomie, ciekawy pomysł,strona się prawie waliduje.

tutaj http://www.foto.ii-lo.tarnow.pl/index.php/galeria/zwierzeta rzeczywiście by się przydało info autorze, oraz tagi fotografii po wejściu w szczegóły.

Ale generalnie bardzo dobry poziom.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.