Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [www]Stronka PPP pod ocennę
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
cone
Witam
Poproszę o przebadanie stronki Poradni Psych-Ped we Włocławku. Skrypty, grafika... mojego autorstwa.
Poradnia Psychologiczno-Pedagogiczna we Włocławku
Źródła, skrypt : pobierz

Ustawienia skryptu :
Konfiguracja smarta w : Smarty.class.php (nie będę się rozpisywał, przypuszczam, że osoba która się za to bierze, wie o czym mówimy)
Konfiguracja mysql w configs/mysql-cfg.php
Struktura bazy : sql.sql
Meta w nagłówku : utf-8(linux) - weź to pod uwagę przy tworzeniu tabel!

Będę wdzięczny za pomoc w odpluskwianiu, opinię.

ps. sam CMS, który na potrzeby strony wykonałem - jest chyba nie najgorzej napisany. Zachęcam do zapoznania się z nim. Jeśli komuś się przyda, jest free.
punkomuzykant
Strona główna
Cytat
Failed validation, 95 Errors
sleep.gif
a potem kolejna wybrana losowo
Cytat
Failed validation, 139 Errors

deklaracja strony rolleyes.gif
Kod
<html>

do tego znaczniki marquee, center, font, table ahh
jak na taki prosty layout to sporo tego smile.gif php nie oceniam bo sam się dopiero uczę więc niech lepsi sieją zniszczenie ;p
cone
A co jest nie tak z table? Rozumiem ze w X-ach to grzech... sam zauważyłes, że deklaracja html( wlaściwie jej brak)... więc table tag jak kazdy inny.
Popracuje nad tagami, zerknij w php, to jest glówny punkt programu.
Crozin
Jaki jest sens tworzenia 5 instancji Smarty? Szczególnie, że nie zmieniasz nic w konfiguracji żadnego.
Do katalogu templates/ (od szablonów) wpychasz jakieś klasy PHP?
Klasa strona - jaki jest jej zadanie? Bo chyba robi "wszystki"
Z tego co widzę utworzyłeś masę klas, w których są tylko komunikaty? Już lepiej zrobić jedną tablicę wielowymiarową z tymi komunikatami...
Kod jest źle sformatowany - ciężko go czytać winksmiley.jpg

Jakbym sprawdzał każdy plik to pewnie by się ta lista nieco wydłużyła tongue.gif
Pilsener
Kolejna strona, nie odbiegająca od standardów w tym dziale. Okodowanie jest tragiczne, gdybym chciał wymieniać wszystko co jest nie tak, musiałbym się rozpisać na dwie strony - polecam kurs (x)html + css.

Graficznie i wizualnie jak strona sprzed 20 lat. Po co ta migająca data w JS? Wysyłasz użytkownikowi stronę kodu, a wystarczyłaby jedna linijka w php i kilka bajtów w html.

Cytat
dzieći
?
Dużo błędów, literówek, całość nieczytelna, po o tyle banerów na stronie głównej? Bardzo słaba strona.
cone
Widze sami mądrale!
Pilsener w 1988 roku miałes internet? Ciekawe! Może graficznie nie błyszczy, kursu chyba już nie potrzebuje, zerknij przycisk na dole strony. Popatrzyles na stronę przez minute i nadymasz klate. Powiedziałeś wszystko, czyli nic! Pffff :/

Crozin:
Podzielnoje smatry to naprawde taki blad? Ty nie lubisz tak, ja lubie, dla mnie wszystko jest przejrzyste. Czy jesli nie preferuje twojej metody, to zaraz zle? Nie może być all w 1 smarcie bo srodek się zmienia(z 2 kolum na 1).
Klasa "strona" zawiera wszystkie funkcje, komunikaty.

Przykład : tablica[3][15](będziesz pamietał do czego to?... nie pisz mi tablica['glowna']['blad1'] jest krótsze tongue.gif)
$klasy->glowna->art_add->$blad1 wygląda bardzo przejrzyście. Może w przyszłości zechcę wciskać funkcje w galeziach klasy "strona". Użyłem klas by trochę poćwiczyć ich wykorzystanie, oswoić się z nimi.

Sam plik z komunikatami i klasami jest do podziału na 2 czesci, komunikaty zostana w katalogu templates, klasy i funkcje polecą do incudów.

Z tymi ortami, to już nie wkur... ! Bez jaj, gdzie Wy tam widzicie tą masę ortów? Ok, kilka literówek się trafi, są wyszukiwane i poprawiane!

LonelyKnight
Chłopie spokojnie, oburzasz się niepotrzebnie, a do tego nie masz racji. Jak dajesz coś do oceny to nie oczekuj, że wszyscy będą piać z zachwytu, szczególnie wrzucając takie coś.

To, że strona przechodzi walidację to nie znaczy, że jest już ok. Używasz np. div'ów do tworzenia marginesów a tak się nie robi. CSS inline - tak się nie robi. Lay na tabelach... Jak chcesz tworzyć strony tak jak kilka lat temu to ok, nikt Ci nie broni.

Mówisz, że masz fajne PHP a ja tam widzę np. nieoptymalne i nie do końca prawidłowe zapytania SQL, które w dodatku są dziurawe (chyba, że w jakimś innym miejscu filtrujesz dane, którego nie znalazłem)

Także odejdź od komputera, pobiegaj trochę tongue.gif, ochłoń i wróć do nauki.
cone
Dobry pomysł, tak właśnie zrobię.. spacer:P
Trobin
Spokojnie, spokojnie winksmiley.jpg skoro coś zapodajesz to powinienieś liczyć się z krytyką (z pokorą ją przyjąć i zastanowić się nad tym co można poprawić) winksmiley.jpg . Mi głównie nie podoba się to, że masz od pytki zagnieżdżonych tabel, ponieważ tak się już nie pisze. Ja sam do niedawna robiłem tego typu stworki a teraz staram się przejść na nowsze standardy pisania stron. I w takich uwagach nie ma zawiści czy złośliwości - po prostu jesteś traktowany jak ktoś kto się zna na rzeczy a ktoś kto się zna nie robi czegoś takiego (mówię tutaj o samym html jak coś winksmiley.jpg ). Dostałeś listę tego co jest źle i teraz pracuj nad tym, żeby to poprawić, bo najważniejsze to wyciągnąć wnioski z błędów winksmiley.jpg . Jeżeli dałbyś tą samą stronę, ale bez tabel tylko na divach to z pewnością nie spotkałoby się to z aż tak ostrym odzewem, ponieważ widać by było, że wiesc 'ocb', ale pisałeś stronę np. o 3:30 i o prau rzeczach zapomniałeś winksmiley.jpg . Powodzenia w nauce winksmiley.jpg .
Crozin
Cytat
Podzielnoje smatry to naprawde taki blad?
Tworzenie nowych instancji klasy to dodatkowe obciążenie. W dodatku, gdy w ogóle nie korzysta się z 'możliwości' jakie dają dwie lub więcej instacji jest to zbyteczne obciążenie.
Cytat
Ty nie lubisz tak, ja lubie, dla mnie wszystko jest przejrzyste.
Ale tutaj nie chodzi o "lubienie/nie lubienie" tylko o to jakie korzyści się otrzymuje z danego rozwiązania. Tu nie ma żadnych...
Cytat
Czy jesli nie preferuje twojej metody, to zaraz zle?
Nawet nie znasz 'mojej metody' (ona zresztą w ogóle nie opiera się o Smarty) więc proszę bez takich komentarzy. Zresztą czy ja gdzieś napisałem, że ma być "po mojemu"?
Cytat
Nie może być all w 1 smarcie bo srodek się zmienia(z 2 kolum na 1).
Ale jedną instancją klasy możesz wyświetlić kilka szablonów - nie widzę problemu z tym.
Cytat
Klasa "strona" zawiera wszystkie funkcje, komunikaty.
I to jest podstawowy błąd... klasy nie mają służyć jako "paczki" dla funkcji...
Cytat
Przykład : tablica[3][15](będziesz pamietał do czego to?... nie pisz mi tablica['glowna']['blad1'] jest krótsze )
$klasy->glowna->art_add->$blad1 wygląda bardzo przejrzyście.
Powiedzmy, że jeżeli chodzi o przejrzystość to jest to pojęcie względne. Ale klasa przechowywująca jedynie komunikaty? To się mija z ideą OOP.
Cytat
Użyłem klas by trochę poćwiczyć ich wykorzystanie, oswoić się z nimi.
Zdecydowanie lepiej się z nimi oswoisz czytając kody innych programistów - którzy mają nieco większe pojęcie n/t OOP winksmiley.jpg
Cytat
Z tymi ortami, to już nie wkur... ! Bez jaj, gdzie Wy tam widzicie tą masę ortów? Ok, kilka literówek się trafi, są wyszukiwane i poprawiane!
O kilka literówek za dużo

PS. Walidator jest tylko w stanie sprawdzić poprawność składniową kodu - ale o semantyce czy dostępności nie ma mowy...
PS2. Żeby nie było - w żadnej mojej wypowiedzi nie ma złośliwości...
cone
Ok, już przestaję zadzierać nosa, w końcu po to sie tu zarejestrowałem by podkradać dobre nawyki, uczyć się nowego.
Chętnie poszerzę swoją wiedzę nt. klas, ich przeznaczenia, właściwego wykorzystania...
O samych smartach też wiem nie dużo, zaczynam z nimi zabawę a podobają mi się bardzo... inny wymiar pisania.

Mam pytanie. Czy można wcisnąc smarta w smarta. Co przez to mam na myśli? Wczytujemy jednego smarta, skrypcik go mieli, następnie wyniku nie wywalamy do klienta ale używamy go jako element w innym smarcie.
W ten sposób tworzymy np jakies menu i je wciskamy w szkielet strony. Na koncu całość wysyłamy do klienta.
Mam nadzieje, że nie zakręciłem bardzo i ktoś mnie nauczy czegoś nowego.

ps. Crozin podaj, jeśli możesz, link do stron z kwiatkami, dzięki.
nospor
Cytat
Mam pytanie. Czy można wcisnąc smarta w smarta. Co przez to mam na myśli? Wczytujemy jednego smarta, skrypcik go mieli, następnie wyniku nie wywalamy do klienta ale używamy go jako element w innym smarcie.
W smarty mozesz tworzysz pluginy, portlety i je wkladac do szablonu smarty. To co zaproponowales mija sie z celem.
Co to sa portlety? Nic innego jak szablon smarty, ktory poprostu includujesz w innym szablonie.
Co to jest plugin - zajrzyj do dokumentacji smarty winksmiley.jpg
cone
Dzięki za nakierowanie ...smile.gif Wygoglałem fajny manual do smarty.
Pewnie znacię to, jeśli jednak się trafi co nie zna, polecam.
Pozdrawiam i oczekuje komentarzy dot. CMSa.
AjaxSrajax
Po co Ci nagłówki h2, skoro nie ma h1? ;p
Jak bedziesz wszystkie style umieszczał bezposrednio w kodzie html style="..." ciężko będzie zmienić stylik na inny. A to jest przecież magia CSS.
Wygląd dobrze napisanej strony łatwo zmieniać zmieniając arkusz CSS z niewielkimi oczywiście poprawkami. Wpisz se w goglach CSS ZEN GARDEN, może się przyda.
Po co dajesz ikone W3C dot. walidacji XHTML, skoro CSS się nie waliduje?
Albo robisz walidacje i tego i tego albo wywal ten fajny niebieski przycisk na dole stronki ;oO Powodzenia!
cone
AJAX:
w3c skasowalem ale to nie byla walidacja xhtml lecz html4.1....

Fakt stronka moze nie blyszczy, mialem nadzieje, ze ludzi zaciekawi CMS, ktos go odpali, wypowie sie, poradzi... chyba nikomu sie nie chcialo!
Pozdrawiam
Crozin
Ja byłem jednym z tych co to ściągneli i zerknęli w kod - i powiem tyle:
kod HTML jest na podobnym poziomie co kod PHP, czyli niskim.
cone
Niskim, czyli jakim?
Co chcesz mi zarzucić,że skrypt niechlujnie napisany, pełen złych nawyków, dziur? Funkcjonalność skryptu jest zerowa? Czy wg. Ciebie prosty kod to błąd? Czy wg. Ciebie "Hello world!" powinienem rozbudowywać do rozmiarów wielkiej aplikacji? Ja uważam, ze prosty zrozumiały, kod to wielki PLUS!
Zauważ, że dzięki skórkom smarta każdy może sobie zmienić wygląd panelu ADM w 90%! Tabele w MySQL są ładnie powiązane po generowanych kluczach md5. Wysyłane dane z formularza są filtrowane zanim zostaną dopuszczone do zapytania mysql. Odnaleziony błąd w danych z formularza powoduje wyświetlenie informacji o błędzie, proces dodawania danych w mysql jest zatrzymywany.
Pozdrawiam
tommy4
To co napisałeś, to podstawa. Fundamenty tworzenia aplikacji internetowych. Wróć do swojego przejrzystego, zrozumiałego kodu za kilka lat, gdy przyjdzie Ci modyfikować stronę i wyciągnij wnioski, które masz podane na tacy od panów wyżej.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.