Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Skrypt includowania PHP
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Mlodycompany
Witam. Wpadłem znów na genialny pomyśł opracowania skryptu includującego strone. Oto jego Skrypt:
  1. <?php
  2. $get_name = addslashes($_GET['name']);
  3. $dir = "./";
  4. if(!($fd = opendir($dir)))
  5. exit("Bład");
  6.  
  7. if($get_name != "" && $get_name == $get_name){
  8. while($file = readdir($fd)){
  9. if($get_name == $file){
  10. include($file);
  11. }
  12. }
  13. }
  14. ?>

I teraz zaczoł się problem. A mianowicie. URL wygląda tak :index.php?name=home
zmienna $get_name = home
zmienna $file nie jest równa zmiennej $get_name ponieważ zmienna $file powinna przybrac wartosc home.php a home != home.php

I wpadłem na kolejny genialny pomysł. Oto on: dodac do $get_name koncówke .php i wtedy $get_name bedzie rowna $file. Problem jest w tym, że nie wiem jak można dodac tą końcówkę i czy wogóle się da to zrobic. Czy macie jakieś propozycje?questionmark.gifquestionmark.gif?
pyro
Cytat(Mlodycompany @ 15.04.2008, 19:50:13 ) *
Witam. Wpadłem znów na genialny pomyśł opracowania skryptu includującego strone. Oto jego Skrypt:
  1. <?php
  2. $get_name = addslashes($_GET['name']);
  3. $dir = &#092;"./\";
  4. if(!($fd = opendir($dir)))
  5. exit(&#092;"Bład\");
  6.  
  7. if($get_name != &#092;"\" && $get_name == $get_name){
  8. while($file = readdir($fd)){
  9. if($get_name == $file){
  10. include($file);
  11. }
  12. }
  13. }
  14. ?>

I teraz zaczoł się problem. A mianowicie. URL wygląda tak :index.php?name=home
zmienna $get_name = home
zmienna $file nie jest równa zmiennej $get_name ponieważ zmienna $file powinna przybrac wartosc home.php a home != home.php

I wpadłem na kolejny genialny pomysł. Oto on: dodac do $get_name koncówke .php i wtedy $get_name bedzie rowna $file. Problem jest w tym, że nie wiem jak można dodac tą końcówkę i czy wogóle się da to zrobic. Czy macie jakieś propozycje? questionmark.gif questionmark.gif ?

1. <?php
  2. $file = $file.'.php';
  3. ?>

?
phpion
Może skorzystaj z tego:
  1. <?php
  2. $page = (isset($_GET['page'])) ? $_GET['page'] : 'index';
  3.  
  4. $file = './pages/'.$page.'.php';
  5.  
  6. if (file_exists($file)) {
  7. include($file);
  8. }
  9. else {
  10. include('./pages/index.php');
  11. }
  12. ?>

Niepotrzebnie babrasz się z addslashes oraz kompletnie niepotrzebnie otwierasz katalog i szukasz w nim konkretnego pliku. Lepiej sprawdzić czy takowy file_exists czyli czy plik_istnieje.
marcio
Cytat(phpion @ 15.04.2008, 19:56:47 ) *
Może skorzystaj z tego:
  1. <?php
  3.  
  5.  
  7. include($file);
  8. }
  9. else {
  11. }
  12. ?>

Niepotrzebnie babrasz się z addslashes oraz kompletnie niepotrzebnie otwierasz katalog i szukasz w nim konkretnego pliku. Lepiej sprawdzić czy takowy file_exists czyli czy plik_istnieje.

Jak juz chcesz tak robic to dawaj dozwolone pliki do tablicy i przy includowaniu sprawdzaj czy plik znajduje sie w tablicy bo to jest przyklad fajnego LFI tongue.gif a jak nie zrobc na switch'u
phpion
Cytat(marcio @ 15.04.2008, 20:02:15 ) *
Jak juz chcesz tak robic to dawaj dozwolone pliki do tablicy i przy includowaniu sprawdzaj czy plik znajduje sie w tablicy bo to jest przyklad fajnego LFI tongue.gif a jak nie zrobc na switch'u

Racja. Ale w sumie wystarczy przelecieć $_GET['page'] funkcją basename() i już uniemożliwisz wyjście poza wskazany katalog. Szkoda babrać się z tablicami czy switchami.
Mlodycompany
ale mi własnie chodzilo o to aby includowalo plik ktory znajduje sie na serwerze. bo mozna zrobic tez cos takiego jak
<?php
include(''.$get_name.'.php');
?>
ale wtedy mozna zrobic cos takiego
index.php?name=http://forum.php.pl/index i wtedy zaincluduje to forum. a dopisywanie do tablicy jest monotonne.
phpion
Polecam lekturę mojej poprzedniej wypowiedzi.
marcio
Może skorzystaj z tego:
  1. <?php
  3.  
  5.  
  7. include($file);
  8. }
  9. else {
  11. }
  12. ?>

Cytat(phpion @ 15.04.2008, 20:41:39 ) *
Polecam lekturę mojej poprzedniej wypowiedzi.

Chodzi o to ze tam tez jest LFI przeciez sprawdzasz czy jaki kolwiek plik ktory sie poda do get'a jest na servie miec mozna includowac wszystko etc/passwd/ i czasami ladujac pliki php sa fajne efekty albo robi sie petla podczac include etc albo przy fyckjach plikowych widac zrodlo tongue.gif
phpion
Cytat(marcio @ 15.04.2008, 23:44:47 ) *
Chodzi o to ze tam tez jest LFI przeciez sprawdzasz czy jaki kolwiek plik ktory sie poda do get'a jest na servie miec mozna includowac wszystko etc/passwd/ i czasami ladujac pliki php sa fajne efekty albo robi sie petla podczac include etc albo przy fyckjach plikowych widac zrodlo tongue.gif

Pozwolę zacytować sam siebie:
Cytat(phpion @ 15.04.2008, 20:09:02 ) *
Racja. Ale w sumie wystarczy przelecieć $_GET['page'] funkcją basename() i już uniemożliwisz wyjście poza wskazany katalog. Szkoda babrać się z tablicami czy switchami.

I po sprawie. basename()" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual zwróci ostatni człon ścieżki podanej w adresie więc kombinacje typu /etc/passwd czy ../../etc/passwd nie przejdą, bo będzie szukany plik ./pages/passwd.php
Babcia@Stefa
Niewiem po co tyle kombinowania.

1. <?php
  2. $page = addslashes($_GET['page']);
  3. if(is_file('pages/' .$page. '.php') AND !empty($page))
  4. @include('pages/' .$page. '.php');
  5. else
  6. include('404-not-found.html');
  7. ?>

Pozdrawiam
Sedziwoj
Cytat(Babcia@Stefa @ 16.04.2008, 07:49:25 ) *
Niewiem po co tyle kombinowania.

1. <?php
  2. $page = addslashes($_GET['page']);
  3. if(is_file('pages/' .$page. '.php') AND !empty($page))
  4. @include('pages/' .$page. '.php');
  5. else
  6. include('404-not-found.html');
  7. ?>

Pozdrawiam

Czy czytasz ze zrozumieniem?
Babcia@Stefa
Cytat(Sedziwoj @ 16.04.2008, 12:27:00 ) *
Czy czytasz ze zrozumieniem?

Tak, czytam.

Jak masz pisać takie bezsensowne posty które nic nie wnoszą do tematu, to nie pisz ich.

@topic
Mlodycompany, Twój pomysł jest świetny w pewnym stopniu, to znaczy:

1. Można go przerobić tak aby na stronie błędów (404) było wyszukiwanie strony pokrewnej - to znaczy "Czy chodziło Ci o ...".
To jest jeden z dobrych pomysłów, widziałem już kiedyś coś takiego ale nie myślałem aby napisać to..

Do tego można użyć levenshteina i będzie dobrze :]

Pozdrawiam.
Sedziwoj
Cytat(Babcia@Stefa @ 16.04.2008, 15:50:53 ) *
Tak, czytam.

Ale nie widzisz, że masz dziury w skrypcie, które były już wymienione.
marcio
Cytat(Babcia@Stefa @ 16.04.2008, 15:50:53 ) *
Tak, czytam.

Jak masz pisać takie bezsensowne posty które nic nie wnoszą do tematu, to nie pisz ich.

@topic
Mlodycompany, Twój pomysł jest świetny w pewnym stopniu, to znaczy:

1. Można go przerobić tak aby na stronie błędów (404) było wyszukiwanie strony pokrewnej - to znaczy "Czy chodziło Ci o ...".
To jest jeden z dobrych pomysłów, widziałem już kiedyś coś takiego ale nie myślałem aby napisać to..

Do tego można użyć levenshteina i będzie dobrze :]

Pozdrawiam.

Cytat(Sedziwoj @ 16.04.2008, 18:05:28 ) *
Ale nie widzisz, że masz dziury w skrypcie, które były już wymienione.

@Babcia@Stefa bez obrazy ale jak nie wiesz to sam nie pisz smile.gif ale zdaje mi sie basename() nie zalatwia sprawy w 100% bo mozna miec w tym samym katalogu wszystkie inne pliki php tak jak ja to mam i wtedy co?Wiec wole uzywa if'y/switch albo dac tablice i in_array() + file_exists i system bledow lub cos tongue.gif
Sedziwoj
@marcio
Po co tworzyć listę, stwórz sobie klasę abstrakcyjną akcji, i każda akcja musi po niej dziedziczyć, więc przekazujesz tylko nazwy obiektów (czy jakąś część), i sprawdzasz czy klasa istnieje i czy dziedziczy po action ;] A najlepiej mieć to połączone z konkretną lokalizacją plików akcji, aby burdelu nie było.
marcio
Heh nie znam sie na OOP wiec nie dam rady tego napisc ale idea jest obra moze pokazalbys jak ty to robisz bo do tej pory ja tak to robilem jak napisalem wczesniej i wszystko dobrze i bezpiecznie dzialalo ale moze bylo lamersko napisane tongue.gif
Sedziwoj
Cytat(marcio @ 16.04.2008, 19:58:22 ) *
Heh nie znam sie na OOP wiec nie dam rady tego napisc ale idea jest obra moze pokazalbys jak ty to robisz bo do tej pory ja tak to robilem jak napisalem wczesniej i wszystko dobrze i bezpiecznie dzialalo ale moze bylo lamersko napisane tongue.gif

Wiesz, skoro działa i wystarcza, to znaczy że dobrze, nie wiem dlaczego miało by być "lamersko".

Ale możesz coś w tym stylu:
  1. <?php
  2. interface IAction {
  3.  public function run();
  4. }
  5. ?>

a w głównym kontlorerze:
  1. <?php
  2. if( !ctype_alfnum( $_GET['action'] ){
  3.  //Not found
  4. }
  5. $strClassName = 'prefix' . $_GET['action'];
  6. if( class_exists( $strClassName ) ){
  7.  $objAction = new $strClassName();
  8.  if( $objAction instanceof IAction ){
  9. $objAction->run();
  10.  }
  11. }
  12. ?>

W tym przypadku przydaje się autoloader dobrze napisany, aby ładował akcje sam.
Oczywiście co przekazujesz do akcji, czy akcja jest tylko interfejsem (lepiej nie), czy też jest abstrakcyjna, to potem ułatwia, masz pewne rzeczy z głowy. Np. jak chcesz autoryzacje, taką prostszą to może wystarczyć
UserFactory::gerAuth()->mustLevel( iUserAuth::ADMIN );

Lub po prostu odpowiednie dziedziczenie, po abstrakcji z autoryzacją i zaimplementowanie odpowiedniej metody...
Sposobów jest wiele, ale obiektowe podejście wiele rzeczy ułatwia jak się dobrze zrobi.
Mlodycompany
Zauważyłem, że mój temat wyjawnił u was dużo zapału do odpowiadania, ale także do kłutni. Może napisze do czego dąże. Chciałbym miec skrypt aby includował strone tylko z serwera, a nie z innego serwera. Może dacie mi gotowca i bedzie po sprawie tongue.gif
phpion
@Mlodycompany:
Mało ci gotowców w tym jednym poście? blinksmiley.gif
Mlodycompany
He he. Powiem tak. Przygodę z PHP zaczołem niedawno więc nie wiem który jest najlepszy, więc proszę was o wybranie najlepszego z tych biggrin.gif
Sedziwoj
Cytat(Mlodycompany @ 17.04.2008, 17:47:43 ) *
He he. Powiem tak. Przygodę z PHP zaczołem niedawno więc nie wiem który jest najlepszy, więc proszę was o wybranie najlepszego z tych biggrin.gif

A który samochód jest lepszy Ferrari czy Scania?
Wiesz to zależy tak na prawdę chcesz i sam musisz wybrać.
Skoro zaczynasz obiektowo na pewno nie będziesz chciał, więc zostają inne, ale tam już zostały opisane i skomentowane, jak chcesz programować to musisz się nauczyć rozwiązywać samemu problemy.
Mlodycompany
@Sedziwoj powiem ci, że jak na mój wiek i czas zabawy z PHP to wiem dużo i co najważniejsze przy robieniu stron staram sie opierac na własnych skryptach a nie na downloadzie z sieci. Robie poprostu od A do Z.

Wpadłem na pomysł żeby includowac pliki z tablicy, w której są pliki z serwa.

Opracowałem już inną metode:
  1. <?php
  2. $dir = "./";
  3. if(!($fd = opendir($dir)))
  4. exit("Bład");
  5. if($_GET['name'] == $_GET['name']){
  6. while($file = readdir($fd)){
  7. if($file == $_GET['name']){
  8. $plik = $file.'.php';
  9. include($plik);
  10. }
  11. }}
  12. ?>

Ale jest jeden problem, amianowicie nie includuje mi pliku biggrin.gif

Dobra działa. Udostępniam gotowy skrypt.
  1. <?php
  2. $dir = "./";
  3. if(!($fd = opendir($dir)))
  4. exit("Bład");
  5. if($_GET['name'] == $_GET['name']){
  6. $plik = $_GET['name'].'.php';
  7. while($file = readdir($fd)){
  8. if($file == $plik){
  9.  
  10. include(''.$plik.'');
  11.  
  12. }
  13. }}
  14. ?>

Thx all za fatyge biggrin.gif
marcio
Może skorzystaj z tego:
  1. <?php
  3.  
  5.  
  7. include($file);
  8. }
  9. else {
  11. }
  12. ?>

@phppion podal ci pseudo kod to go przerob chyba czytales co musisz zrobic tongue.gif

1. <?php
  3.  
  4. $file = basename('./pages/'.$page, '.php');
  5.  
  7. include($file);
  8. }
  9. else {
  11. }
  12. ?>

Lub
  1. <?php
  3.  
  5. $dozwolone = array("../../index.php", "../../costam.php", "../../costam2.php");
  6.  
  7. if (file_exists($file) && in_array($file, $dozwolone)) { // daj zmienna ktora ma nazwe pliku $file lub $page ale musisz zmienic array()
  8.  
  9. include($file);
  10. }
  11. else {
  12. include('./pages/index.php');
  13. }
  14. ?>
Mlodycompany
@marcino nie wiem czy zauważyłeś ale ja już opracowałem sam skrypt który działa w 100%
phpion
Cytat(Mlodycompany @ 17.04.2008, 20:39:46 ) *
@marcino nie wiem czy zauważyłeś ale ja już opracowałem sam skrypt który działa w 100%

Super, pozwól, że napiszę kilka uwag:
  1. <?php
  2. if($_GET['name'] == $_GET['name']){
  3. ?>

Dość nowatorski warunek. Ciekawi mnie kiedy on nie będzie spełniony... worriedsmiley.gif

1. <?php
  2. while($file = readdir($fd)){
  3. ?>

Po co tak? Nie lepiej file_exists()?

1. <?php
  2. $dir = "./";
  3. if($file == $_GET['name']){
  4. $plik = $file.'.php';
  5. include($plik);
  6. }
  7. ?>

Działa ci to? Bo z tego co widzę to (na podstawie pierwszego warunku) $_GET['name'] zawiera nazwę pliku z rozszerzeniem (bo porównujesz z $file) czyli np. plik.php, po czym tworzysz zmienną $plik stworzoną z $file (czyli plik.php) i dołączasz rozszerzenie (czyli $plik to plik.php.php). Później includujesz taki plik. Czyli: includujesz plik, który nie ma prawa istnieć (istnieje $file, a nie $file.'.php').
Właśnie zauważyłem, że dałeś drugą wersję bez tego buga tongue.gif

Sam piszesz, że z PHP nie wymiatasz więc może przyjmij do wiadomości, że ktoś może mieć nieco więcej wiedzy na ten temat i że niekoniecznie to ty masz racje. Twój sposób działa (w co powątpiewam) - fajnie. Wiesz, radyjka Panasonix z targu też działają...
Mlodycompany
@phpoin doceniam twoje poczucie humoru i ciesze sie bardzo, że mnie to cieszy, ale jeżeli mi coś działa w 100% to działa i jestem z tego powodu zadowolony. Warunki w moim wykonaniu też są ciekawe i ja o tym wiem. Skoro nie rozumiesz to ci wytłumacze jak działa ten skrypt.

Więc:

1. $file to nazwa pliku na serwerze

2. $plik to $_GET['name'].php

3. Jeżeli $file = $plik to includuje $plik

W razie jakiś wątpliwości to pisz to ci wytłumacz biggrin.gif
marcio
Nie marcino a marcio smile.gif
Cytat
W razie jakiś wątpliwości to pisz to ci wytłumacz biggrin.gif

Co ty komu chcesz tlumaczyc jak chyba sam nie wiesz co robisz smile.gif
Tak jak ci @phpion posluchaj lepszego(nie mowie o mnie biggrin.gif) po drugie to juz wczesniej chcialem napisac ale musialem isc ten skrypt to chyba z marsa wzioles
Cytat
@phpoin doceniam twoje poczucie humoru i ciesze sie bardzo, że mnie to cieszy, ale jeżeli mi coś działa w 100% to działa i jestem z tego powodu zadowolony

TEz sie ciesze jak cos napisze i dziala ale jak nie jest bezpieczne i ktos ci mowi jak zabezpieczyc to chyba sie slucha czyjejs rady bo jak bedziesz mial wlama to potem nie placz smile.gif tylko zrpb tak jak ci piszemy bo otwierasz katalog ../ a jesli w nim sa wszystkie pliki to mozna includowac co sie chce a po 3 mozna includowac co sie chce masz w nim poinson null byte:
  1. <?php
  2. $plik = $_GET['name'].'.php';
  3. ?>

Wystarczy prosty i po wtoku chyba ze masz wlaczone magiczne slashe tongue.gif
phpion
Cytat(Mlodycompany @ 17.04.2008, 21:35:52 ) *
ciesze sie bardzo, że mnie to cieszy

Dobre, dobre!

Jak widzisz 11 minut przed twoim postem wyedytowałem swojego więc twoja złośliwość ci nie wyszła. Ja ze swej strony napisałem co miałem napisać, ty używaj czego tam chcesz. Możesz nawet sobie dać include($_GET['name'].'.php'); i też zadziała. Koniec tematu z mojej strony.

Albo jeszcze na koniec.
Cytat(Mlodycompany @ 17.04.2008, 21:35:52 ) *
W razie jakiś wątpliwości to pisz to ci wytłumacz

Więc proszę wytłumacz mi co robi ten warunek:
  1. <?php
  2. if($_GET['name'] == $_GET['name']){
  3. ?>

bo jakoś nie mogę tego ogarnąć...
Mlodycompany
Dobra. Nie róbcie ze mnie aż takiego 'debila' biggrin.gif. To że z PHP męcze sie od grudnia to nie znaczy ze nie potrafie wykąbinowąc aby działało. Mój skrypt działa, ale jak macie lepsze rozwiązanie tego skrypcika to proszę mi podac a napewno sie uciesze biggrin.gif
marcio
O lol to tez ci podajemy moze mi dasz pasy na ftp to ci wrzuce smile.gifquestionmark.gif
Mlodycompany
hehe daj skrypt tutaj i będzie gitez
marcio
I tak juz zaduzo dalismy roz makuwa masz moje 2 przyklady i 1 od @phpion czego wiecej chcesz??

P.S przerob spradzw czy dzialaja etc pelno jest o tym w necie
Mlodycompany
Nie to nie. Łaski bez tongue.gif Mój skrypt działa i jest git:d
marcio
No to spoko jak ty sie cieszysz to my tez sie cieszymy powodzenia daj adres twojej stronki
Babcia@Stefa
Dyskusja wogóle na niskim poziomie.
Autor tematu powinien nauczyć się podstaw programowania w PHP, i logicznego myślenia, a nie wrzucać bezsensowne przykłady.

1. <?php
  2. if($_GET['name'] == $_GET['name'])
  3. ?>

Muhahaha..
To jakby ustawić warunek 1=1
który jedynie przydatny(?) jest w sql injection - przydatny dla włamywacza.

Większość ludzi jak widzi poważniejszy temat to nie odpowie, jak znajdzie coś bezsensownego to nabija posty - cała prawda
Mlodycompany
Babunia to jakie jak warunki używam to już moja brożka biggrin.gif
Sedziwoj
Cytat(Babcia@Stefa @ 17.04.2008, 22:41:34 ) *
Większość ludzi jak widzi poważniejszy temat to nie odpowie, jak znajdzie coś bezsensownego to nabija posty - cała prawda

Bo w poważniejszym autor może objechać o brak wiedzy ;]
I tak jest mam parę moich tematów, gdzie nie dostałem nic lepszego niż miałem.

@Mlodycompany
Nie wiem ile masz lat, ale zachowujesz się jak gówniarz nastoletni, jak oczekujesz pomocy to zachowuj się odpowiednio, jak dają Ci przykłady czytaj i wypróbuj jeśli nie znasz/nie rozumiesz. Bo to cieszy że sam szukasz rozwiązania, ale jak nie będziesz korzystał z doświadczenia innych to nigdzie nie zajdziesz.
marcio
Cytat

Heh ja i @phpion juz o tym napisalismy co z tego wynosisz ze sam nabijasz posty wiec nie wiem po co komentujesz

Cytat
Bo w poważniejszym autor może objechać o brak wiedzy ;]
I tak jest mam parę moich tematów, gdzie nie dostałem nic lepszego niż miałem.

Racja smile.gif tez tak mam ale za dobrego programiste sie nie uwarzam

Cytat
Babunia to jakie jak warunki używam to już moja brożka

Jak masz miec takie podejscie menefregisty(czy jakos tak po polsku) to moze lepiej idz pograc na PS/PSP/X-Box i nie truj dupy jak nawet ci sie lbem nie chce ruszyc
Mlodycompany
Ja mam 15 lat. Nie zachowuje sie jak gówniarz nastoletni bo wykorzystuje skrypty te ktore mi daliscie nie raz, ale teraz ten skrypt opracowałem sam i działa w 100% dla moich potrzeb:d
Babcia@Stefa
Cytat(Mlodycompany @ 18.04.2008, 06:16:47 ) *
Ja mam 15 lat. Nie zachowuje sie jak gówniarz nastoletni bo wykorzystuje skrypty te ktore mi daliscie nie raz, ale teraz ten skrypt opracowałem sam i działa w 100% dla moich potrzeb:d

I co że wykorzystujesz niektóre skrypty? Trzeba nauczyć się samemu myśleć, a nie wykorzystywać cudze skrypty.
Jesteś jak dzieciak bawiący się serwerem ots, niekiedy gdy przeglądałem forum o ots to widziałem tematy typu "jako zrobic swuj acont maker" hahaha.

Zamknijcie ten temat, to tylko niepotrzebna dyskusja na głupi temat, czyli nabijanie postów.

Pozdrawiam, Babcia@Stefa
Mlodycompany
Skoro nabijanie postów to po co tu piszesz?questionmark.gif
nevt
skoro problem autora wątku został rozwiązany, a dyskusja kompletnie odbiegła od sedna sprawy i stała się jałowa - zamykam temat. oczywiście można go wznowić, jeżeli otrzymam na PW rozsądne uzasadnienie. pozdrawiam wszystkich.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.