Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Brak strony.
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Predator446
Nie wiem jak nazwać ten temat, problem jest taki. Mam kod na stronie:

Kod
<?php

// łącznie z bazą bla, bla, bla;p

$query = "SELECT * FROM `tabela`";
   $res = mysql_query($query);

while($read = mysql_fetch_array($res)) {

// cos wyswietlamy

if($_GET['id'] == $read['id']) {

// cos wykonujemy np:
      usun($read['id']);

}

}

?>

W tym przypadku po wywołaniu strony np. index.php?id=1 przeglądarka musi pamiętać czy w obiegu pętli istniał taki warunek (if).

Lecz po próbie wejścia na stronę z tym kodem firefox wypisuje błąd "Nieprawidłowe przekierowanie. Problem ten może się pojawić w wyniku zablokowania lub odrzucenia ciasteczek.", a IE zamula się i wieczność próbuje załadować stronkę, na Operze nie sprawdzałem bo nie chce mi się narazie instalować.

Testuje to u siebie na komputerze mam PHP5. Nie jestem pewien, ale dawniej gdy miałem jeszcze starsza wersje PHP4 to to działało.

Proszę o pomoc.
bim2
To cały kod? Bo nie widze w nim błędu. Jesli to nie jest cały kod, to wrzuć cały.
Predator446
Jest to wyciągnięty fragment kodu, w którym jest problem, ponieważ gdy usunę/za komentuje linijki:

Kod
if($_GET['id'] == $read['id']) {

// cos wykonujemy np:
      usun($read['id']);

}

To strona się ładuje...
l0ud
W takim razie umieść też źródło funkcji usun().
bim2
Ok, to teraz poco usuwasz $read['id'] jak ono jest w pętli i za nastepnym przejściem pętli się nadpisze? snitch.gif Powiedz mi co chcesz osiągnąć.

EDIT:
Dziwnie mi się skojarzyło usun z unset. Pokaz funkcje usun jak powiedział kolega wyżej.
Predator446
@l0ud:
funkcja usun() usuwa tylko rekord z tabeli o podanym w argumencie id.

@bim2:
Dzięki wykonaniu tego kodu użytkownik będzie mógł wywołać tylko te strony (czyli funkcje usun()) na które pętla stworzy warunek.
Czyli jeśli $read['id'] za pierwszym razem będzie 1, a potem 3. to będzie mógł wywołać stronę index.php?id=1 lub index.php?id=3 czyli usunąć rekord 1 lub 3, a np 2 czy 7 już nie.
l0ud
Dalej proszę o źródło funkcji usun(), skoro przy jej użyciu występuje błąd smile.gif

btw,
Cytat
Czyli jeśli $read['id'] za pierwszym razem będzie 1, a potem 3. to będzie mógł wywołać stronę index.php?id=1 lub index.php?id=3 czyli usunąć rekord 1 lub 3, a np 2 czy 7 już nie.

a nie lepiej po prostu:

1. <?php
  2. $query = mysql_query('DELETE FROM `tabela` where `id`='.(int)$_GET['id']);
  3. ?>
Predator446
  1. <?php
  2. function usun ($id) {
  3.  
  4. $id = (int)$id;
  5.  
  6. $query = "DELETE FROM `nazwa_tabeli` WHERE `id` = '$id'";
  7. $result = mysql_query($query);
  8.  
  9. header("Location: ./index.php?load=msg");
  10.  
  11. }
  12. ?>
sniezny_wilk
po

1. <?php
  2. header("Location: ./index.php?load=msg");
  3. ?>

Jest skok to strony "./index.php?load=msg" i nic innego dale się nie wykonuje. W skrócie wchodzi raz do funkcji wykonuje to co jest przed header i ładuje następną stronę. Chyba, że o to Tobie chodziło. Sprawdź dokładnie gdzie wędruje strona i zobacz czy tam nie ma błędów.
Predator446
Faktycznie po za komentowaniu linijki header("Location: ./index.php?load=msg"); strona się ładuje, lecz chodzi mi tutaj o to, że użytkownik jest na stronie index.php?load=msg klika w linka np. index.php?id=1 skrypt usuwa rekord i ma powrócić do tej strony czyli to header("Location: ./index.php?load=msg");
bim2
header() przenies poza while, czyli usun go z funkcji a daj po usun($read['id']) }
Predator446
Usunąłem header() w ogóle i skrypt i tak robi co ma robić smile.gif Thx za nakierowanie gdzie był błąd.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.