tomaszs2
3.05.2008, 17:48:12
Witam,
Strona:
www.polishwords.com.pl zawiera materiały instruktażowe dla programistów. Została ona napisana w PHP z użyciem CSS i bazy danych MySQL. Jest ona oparta na phpfusion. Jednak layout i sama strona jest silnie zmodyfikowana. Wiele podstron została napisana od zera.
Strona zawiera:
- najczęściej zadawane pytania i odpowiedzi z języka programowania C#
- video tutoriale na temat programowania aplikacji desktopowych w C# i używania bazy danych MS SQL Server i obsługi Visual Studio 2008
- listę blogów programistów (w tym bloga autora dostępnego pod adresem
http://www.polishwords.com.pl/blog )
- listę narzędzi i programów przydatnych programistom
- recenzje książek dla programistów
Prosiłbym o ocenę layoutu, wskazanie niedociągnięć, rzeczy które mogą zmniejszać użytkowość (usability) strony. Uwagi od strony kodu nie są potrzebne.
pozdrawiam
piotrooo89
3.05.2008, 20:02:41
ładnie zebrane wszystko do kupy... Ale jak dla mnie jedynym mankamentem jest logo które w mojej ocenie powinieneś stanowczo zmienić

ocena 8.5/10
mydlmm
4.05.2008, 12:55:46
Theme przerobiony troszkę od Valencia Theme no i CMS PHP-Fusion nie ma nic tutaj do oceny :/
tomaszs2
4.05.2008, 13:12:37
Dziękuję piotrooo89 za wskazówkę, zastanowię się nad zmianą loga.
mydlmm - wiele podstron zostało napisanych od zera, a sam theme jest już niepodobny do bazowego Valencia Theme (tą informację też można znaleźć w stopce) więc nie rozumiem czemu "troszkę". W każdym bądź mydlmm, mam nadzieję na uzyskanie bardziej kontruktywnych opinii niż ta.
Cytat
Została ona napisana w PHP z użyciem CSS i bazy danych MySQL
A HTML'a już nie użyłeś ?
Piniek
4.05.2008, 16:22:08
Nie podoba mi się design strony jest nieestetyczny i nieczytelny. Napewno bym zmienił logo strony.
Ze strony kody nie ma co oceniac bo to fushion.
3/10 i to naciagane 3.
EDIT: Poprawiłem błąd
tomaszs2
4.05.2008, 16:33:56
Moli, dobre! Wydaje mi się, że gdybym napisał o HTML i JS odebrane byłoby to jako kolokwializm
Piniek. Czy mógłbyś konkretniej napisać co Ci się nie podoba? Oczekuję raczej uwag,
które pozwolą mi ulepszyć stronę, a nie wypowiedzi w stylu "bo mnie się nie podoba".
Ps.
nie czytelny się pisze razem.
Wiem, że jest jeszcze dużo do dopracowania na stronie, ale zanim za to się zabiorę chciałbym
poznać Wasze zdanie. Szczególnie jeżeli chodzi o użytkowość. Ciężko wszystko samemu
wychwycić.
Piniek
4.05.2008, 17:03:17
Oczywiście chodzi mi głownie o żle dobrane kolory po prostu to niebieskie tło nie pasuje do beżowej strony.
Menu górne jest stanowczo za małe, prawie go nie widać.
Logo strony też nie zapada w pamięć a raczej odpycha.
Pozdrawiam
Speedy
5.05.2008, 14:57:50
Wizualnie mi się nie podoba, a w treść nie miałem czasu się wczytywać.
tomaszs2
5.05.2008, 18:02:12
Piniek dzięki za info, zobaczę co da się z tym zrobić.
Speedy, niby o gustach się nie dyskutuje, ale jeżeli coś konkretnego mógłbyś wskazać co jest nie tak, byłoby to bardzo pomocne.
.radex
11.05.2008, 19:24:34
Od strony treści:
9/10 - całkiem nieźle, ale mogło by być więcej tej treści
Od strony wyglądu:
2/10 - wygląda jak z lat 90'
Od strony kodu:
1/10 - szkoda oceniać.
koderrr
11.05.2008, 22:32:18
naprawde slabo
od strony graficznej:
wchodze i mam ochote wyjsc ...
jak na forum programistyczne za bardzo przypomina strony i fora 13 latkow ...
1/10
Tibod
12.05.2008, 08:31:21
Ogólnie pomysł fajny. Wygląd 3/10 bo tak. Nie podaba mi się.
Natomiast błędy, błędy, błedy:
LINK
LINK
LINK
I ogólnie źle filtrujesz zmienne z GET. POST nie sprawdzałem, ale podejrzewam, że taż coś się znajdzie. Źle też obsługujesz znienne o błędnej wartości. Czasem można wysyłac sobie pustą stronę.
EDIT:
Linki ukryte na prośbe @tomaszs2
tomaszs2
12.05.2008, 10:45:18
Tibod, dzięki za wskazówki. Będzie potrzebna dodatkowa walidacja.
koderrr, ciekawe, ale na stronie nie ma żadnego forum, może weszłeś na jakąś inną stronę ;>
radex_p, masz rację, od strony kodu, dostosowania do standardów wszystkich to pewnie musiałbym napisac całość od nowa. ALe niestety zaczęło się od CMS-a i teraz nie jest tak łatwo to przerobić.
koderrr
12.05.2008, 18:48:57
nie twierdze ze to forum
ale wykorzystales gotowca ktory wyglada jak jportal
taki wyglad serwisu
jak kiedys sie mowilo "portalowy" wyszedl juz lekko z mody
.radex
12.05.2008, 18:58:21
No dokładnie.
Jeszcze 2-3 lata temu tabelkowe, brzydkie, trzykolumnowe layouty były bardzo popularne (głównie za sprawą popularnego wtedy jportala i podobnych cms'ów), ale to wyszło z mody i teraz tak się nie tworzy stron.
Na Twoim miejscu skupiłbym się na treści, ale powoli myślał o:
a) Porządnym CMS

własnym CMS
tomaszs2
12.05.2008, 21:47:17
koderrr,
To nie jest jportal, ale php-fusion, a skin jest modem Valencia. Duzym modem.
Jak pewnie jestes zaznajomiony z php-fusion to tam normalnie jest lewa kolumna, prawa, header i content. Troche staram sie to zmienic,
u gory w headerze umiescilem info do logowania i wyszukiwarke i nowe filmy (obok logo). Czy taki kierunek jest dobry?
radex_p
Zmiana CMS-a nie ma sensu, bo za duzo modyfikacji by bylo, staram sie wyciagac w miare czasu ile sie da z php-fusion.
Ale dlaczego piszesz ze trzykolumnowe?? Przeciez na stronie są dwie kolumny - lewa z menu i srodkowa z contentem. Nie ma tam
prawej kolumny. No ale jezeli uwazasz ze nie jest ok, to moglbys podac jakis przyklad cms-a ktory wygladem jest "nowy"? To by rozjasnilo
duzo jezeli chodzi o to, co masz na mysli.
Marzy mi sie wlasny CMS, ale w obliczu wyboru content - cms, wole zajmowac sie tym pierwszym. Przynajmniej na razie. Ale masz racje,
utwierdzilo mnie to w przekonaniu, ze trzeba tez pomyslec nad ulepszaniem wygladu.
Mam jeszcze taką prośbę, jeżeli ktoś tutaj na forum zna sie na usability, czy mógłby coś doradzić, jakieś wskazówki?
pzdr
sniezny_wilk
12.05.2008, 23:52:12
web-usability? z mojej strony to:
- brak wyróżnienia wyszukiwarki, zlewa się z logowaniem, tło - beznadziejne (ahh ta głęboka czerń)
- te menu pionowe pod topem praktycznie niezauważalne,
- "Statystyki", "Nawigacja" (dobrze, że nie "Navigacja"), "Friends", albo polski, albo angielski - brak konsekwencji
- linki, niech będą linkami (nie usuwajmy im underline), użytkownik musi się zastanawiać, czy to można kliknąć czy nie.
- kolejny brak konsekwencji, linki się "podkreślają" na całej stronie, ale w menu po lewej już nie.
- brak nawigacji (góra, dół), brak "tu jesteś",
- ten checkbox to mam zgadywać do czego jest ? (napis po najechaniu nie wystarczy)
- dobranie czcionek, fontów na stronie niezbyt dobre, kolory męczą wzrok, rażący zielony, koszmarny brązowy i ciemny niebieskim nie są dobrą kompozycją
koderrr
13.05.2008, 07:18:05
zaden cms ci nie narzuca okreslonego ukladu strony
ty poprostu nie wpadles na to zeby stworzyc cos wlasnego
przerabiasz jakiegos gniota z przed paru lat
i wyszlo co wyszlo...
tomaszs2
13.05.2008, 12:05:49
koderrr, zupełnie się z Tobą nie zgadzam. CMSy narzucają układ strony. A php-fusion szczególnie. No a co do reszty wypowiedzi - nic nie wnosi do tematu, więc zostawie to bez komentarza.
sniezny_wilk. Wielkie dzieki. Teraz jak patrze to w kontekscie tych punktów to rzeczywiscie jest duzo do zrobienia w kwestii usability. Dziekuje bardzo jeszcze raz!
Shili
13.05.2008, 12:27:06
Może niekoniecznie i nie tylko w kwestii usability...
To, że jest brzydko już było powiedziane, ale warto podkreślić. Kolorystycznie niestety porażka.
Logo nie jest zaokrąglone, a wszystko inne tak - trochę braku konsekwencji.
W logo linki typu Wiadomości, Kontakt i tak dalej ni hu hu nie wyglądają na linki. Ale za to nowy viedo tutorial już tak, bo jest mocno wyróżniony na tle innych. I co więcej powinien on być linkiem! Sam obrazek to trochę mało.
Cmsy nie narzucają układu strony, trzeba mieć po prostu tyle samozaparcia i czasu żeby przepisać ich template'y. I to by się na tej stronie przydało - napisanie wszystkiego od nowa, bo z tym co masz teraz, to podejrzewam, że jakkolwiek byś się nie starał cudów nie zrobisz.
Warto popracować też nad logo, które byłoby gustowniejsze. To niestety wygląda jak zrobione na odwal się, byleby było

Nie przyciąga wzroku ani kolorystyką, ani pomysłem, ani nawet wykonaniem.
Lista mailingowa wygląda jak nie z tego serwisu. Tylko logo jest takie samo, reszta z innej bajki - o to też warto by zadbać - serwis ma sprawiać wrażenie spójności.
Formularze: w rejestracji witają nas niesamowite kobyły - trudno cokolwiek przeoczyć, pola są duże (no może trochę za duże), ale dość wygodne. W innych formularzach są małe, czarne, bez odstępów między kolejnymi polami czasem.
Do etykiet formularza wymyślono taki sprytny tag jak label. Tutaj bardzo by się przydał wbrew pozorom
.radex
13.05.2008, 14:33:11
Cytat(tomaszs2 @ 12.05.2008, 22:47:17 )

Zmiana CMS-a nie ma sensu, bo za duzo modyfikacji by bylo, staram sie wyciagac w miare czasu ile sie da z php-fusion.
Ale dlaczego piszesz ze trzykolumnowe?? Przeciez na stronie są dwie kolumny - lewa z menu i srodkowa z contentem. Nie ma tam
prawej kolumny. No ale jezeli uwazasz ze nie jest ok, to moglbys podac jakis przyklad cms-a ktory wygladem jest "nowy"? To by rozjasnilo duzo jezeli chodzi o to, co masz na mysli.
Ma sens i to duży. Będzie inaczej wyglądać, ale przerzucenie treści w stosunkowo małych ilościach to nie problem.
I nie ma czegoś takiego jak nowy wygląd CMS'a... To generalnie zależy od layouta, ale niektóre CMS'y *po części* narzucają wygląd. Chociażby jPortal czy PHPFusion
tomaszs2
5.09.2008, 09:12:22
Witam,
Jakiś czas temu poprosiłem
Was o ocenę strony. Minęło trochę czasu, w rzekach trochę wody popłynęło, a dzisiaj mogę ogłosić, że wprowadzone zostały zmiany z których część wynikło z Waszych uwag
- zmienione logo
- zmiana designu
- zmiana kolorów, pozbycie się beżowego
- menu górne powiększone
- poprawa filtrowania GET i POST
- usuniecie stylu 3kolumnowego
- usuniecie wyszukiwarki
- usuniecie menu pionowego
- dodanie regulaminu
- dodanie rssów na stronie
- dodanie dodajdo
- całkowite spolszczenie
- wszystkie linki z underline
- zaznaczanie działu w ktorym się jest
- opisanie checkboxa (obok) - w oknie logowania sie
- połączenie okna logowania się i rejestracji
- mniejsza wysokość headera
- taka sama wielkość czcionek we wszystkich formularzach
- inne
Szczególne podziękowania dla
użytkowników
Tibod i
sniezny_wilk za cenne rady.
Strona, która znajduje się pod adresem
polishwords.com.pl obecnie zawiera:
- najczęściej zadawane pytania z programowania w C#
- blogi informatyczne
- konkurs na blog informatyczny (niedługo 2 edycja)
- video tutoriale z programowania i zarządzania bazą danych
- recenzje książek
- newsy ze świata informatycznego
- blog autora (na
polishwords.com.pl/blogW związku z tym proszę o ponowne zajrzenie na stronę i zgłaszanie nowych uwag
pzdr
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.