yaotzin
7.05.2008, 09:14:16
Witam! Od długiego czasu interesuję się programowaniem w różnego rodzaju językach programowania, swego czasu C/C++ tworzyłem wówczas aplikacje komercyjnie, później przyszedł czas na PHP - komercyjne tworzenie zaplecza programistycznego dla aplikacji internetowych, aż w końcu JAVA jako pracownik jednej z firm zajmuję się rozwojem ich flagowego produktu opartego o ten język. Osobiście jestem pasjonatem Języków programowania i aktualnie dla samego Siebie(by to nie zapomnieć czy też nie stać w miejscu) programuję w PHP jakieś własne systemy, C++ zarzuciłem z braku czasu a JAVA no wiadome pracuję z tym więc i trochę z przymusu i z ciekawości programuję w tym języku. Ostatnimi czasy zaczęło się do mnie zgłaszać sporo osób z propozycjami projektów aplikacji typowo sieciowych i od strony klienta widziany jako ERP czy też MRP. Podmioty które miałyby być odbiorcami to firmy zatrudniające często od 5 do 15 osób. No cóż tworzenie aplikacji to moja pasja, ale problemem jest dla mnie decyzja w zakresie wyboru technologii. wiem że wiele osób powie jeśli nie wiesz co wybrać to nie podejmuj się tej pracy. Z tym że mój dylemat jest bardzo powierzchowny, szukam technologii która zapewni w jakimś rozsądnym stopniu bezpieczeństwo apikacji w odpowiednim czasie pzowoli zamknąć jej kod, a także zapewni przenośność aplikacji no i dodatkowo da pewność że technologia nie zniknie z rynku w przeciągu następnych, powiedzmy..., trzech lat.
Wiem, że porównywanie powyższych technologii jest nieco nie na miejscu, ale czytam różne fora przejrzałem google, i każdy wymienia tysiąc zalet każdej z tych technologii i wielu miejscach one się wzajemnie wykluczają bo co forum to inny człowiek i inne podejście. Ja teoretycznie mam swojego faworyta i nie jest to aktualnie PHP(z różnych względów), lecz interesuje mnie wasze zdanie, jeśli programujecie aplikacje biznesowe w którejś z powyzszych technologii to co was do tego skłoniło że wybraliście to a nie inne środowisko. I domyślam się że większość osób powie że programuje w PHP, pytanie dlaczego właśnie to a nie np. .NET czy J2EE (które są przecież bardziej wszechstronne).
Pozdrawiam.
W php programuje dużo osób ponieważ jest łatwy w nauce, popularny i można łatwo znaleźć rozwiązanie problemu. Moim zdaniem php do tego projektu się nie nadaje (chodź nie zniknie raczej w przeciągu 3 lat

), jeśli znasz jave to jakie widzisz przeszkody w użyciu jej ?
Cytat(yaotzin @ 7.05.2008, 10:14:16 )

(...) szukam technologii która zapewni w jakimś rozsądnym stopniu bezpieczeństwo apikacji w odpowiednim czasie pzowoli zamknąć jej kod, a także zapewni przenośność aplikacji no i dodatkowo da pewność że technologia nie zniknie z rynku w przeciągu następnych, powiedzmy..., trzech lat.
Wymieniłeś kilka cech:
-
bezpieczeństwo - tu bez różnicy co wybierzesz. Aplikacja jest na tyle bezpieczna na ile została stworzona. Równie dziurawe apliacje powstają w PHP jak i w J2EE;
-
przenośność aplikacji - tu skłaniałbym się ku PHP i J2EE. .NET o mało przenośna technologia. Choć to zależy od tego w jakim kontekście rozpatrujesz przenośność;
-
technologia nie zniknie - żaden z języków nie zniknie. Nie tylko w najbliższych 3 latach ale i pewni w najbliższych 10;
-
zamknąć jej kod - w PHP nie uda Ci się zamknąć kodu. Możesz podchodzić do tematu różnych obfuskatorów czy Zend Guardów ale nie będzie to łatwe;

Ja teoretycznie mam swojego faworyta i nie jest to aktualnie PHP(z różnych względów), lecz interesuje mnie wasze zdanie, jeśli programujecie aplikacje biznesowe w którejś z powyższych technologii to co was do tego skłoniło że wybraliście to a nie inne środowisko.
To co bym wybrał zależałoby od tego czego bym potrzebował. Jeśli chodzi o PHP to jest to najtańsza technologia. Hosting i reszta zaplecza jest najszerzej dostępne i najtańsze. W większości aplikacji webowych PHP wyprzedza dwie pozostałe technologie prostotą i szybkością tworzenia. Jeśli Twoja aplikacja nie będzie wymagała odniesienie się do możliwości, których PHP nie ma to po co brnąć w J2EE?

I domyślam się że większość osób powie że programuje w PHP, pytanie dlaczego właśnie to a nie np. .NET czy J2EE (które są przecież bardziej wszechstronne).
Bo w PHP stworzę szybciej większość tego co stworzyłbym w J2EE. Kwestia wiedzy i doświadczenia. Pewnie też, ale nie tylko. Pisząc komuś aplikację najtaniej zrobić to i wdrożyć mogę w PHP.
Jest jednak wiele zastosowań w których PHP się nie odnajdzie ponieważ ma za słabe możliwości. Wtedy bez żadnych oporów sięgnąłbym po J2EE.
.NETu nie znam w ogóle.
Cytat
zamknąć jej kod
wszystko (lub prawie) da sie dekompilowac wiec czy warto sie tym tak strasznie przejmowac??
Cytat
Bo w PHP stworzę szybciej większość tego co stworzyłbym w J2EE.
dokladnie - wyobraz sobie ze co kazda poprawke powinienes restartowac serwer lub redeployowac aplikacje i zajmuje to z minute - wiele czas potem na to schodzi
Mozesz zainteresowac sie JRuby-m. Nie popelnilem w tym jeszcze zadnej aplikacji, ale bylem na prezentacji
http://blog.mocna-kawa.com/ i jestem w szoku. Bez problemu komunikuje sie z javowymi aplikacjami. Jezyk interpretowany, a jak potrzebujesz tworzysz warke i mozesz odpalac na tomcatopodobnych wynalazkach (Jboss etc). Podobnoz potrafi sie toto nawe do bajkodu javy skompilowac (wydajnosc). No i odpada masa javowskiego xmla.....
Pozdrawiam
yaotzin
7.05.2008, 14:33:48
Cytat(Moli @ 7.05.2008, 12:18:53 )

W php programuje dużo osób ponieważ jest łatwy w nauce, popularny i można łatwo znaleźć rozwiązanie problemu. Moim zdaniem php do tego projektu się nie nadaje (chodź nie zniknie raczej w przeciągu 3 lat

), jeśli znasz jave to jakie widzisz przeszkody w użyciu jej ?
chodzi oto że stoję przed wyborem nauki jakiegoś framework'a, wybór padł na frameworki związane z J2EE, PHP lub Ruby akurat .NET'owych nie znam a skoro mam się uczyć jakiegoś famework'a to czemu przy okazji nie polepszać swoich umiejętności programistycznych w danej technologii i języku. I w sumie J2EE jest moją preferowaną technologią. A jak to się mówi: nie da się programować w jakimś framework'u (a raczej z jego wykorzystaniem) efektywnie jeśli nie nauczy się go na pamięć i dużo w tym prawdy. Więc jeśli mam tracić czas na ZF czy Symfony to może lepiej zacząć bawić się Spring i Hibernate (co by nie mówić sa dalece bardziej zaawansowane niż te PHP'owe czy Ruby'owe).
@mike: No właśnie początkową wersję mojej aplikacji mogę stworzyć w PHP, ale nie wiem czy później podoła gdy będę musiał dodać nowe funkcjonalności, jak na przykład magazynowanie danych zbieranych z trzech hurtowni umiejscowionych w różnych miejscach polski. Tym bardziej że klient wpadł na pomysł iż on kupi ode mnie aplikację, a ja będę mógł ją dalej rozwijać i sprzedawać innym firmom bez najmniejszych problemów i obiekcji obecnego klienta. Z tym że mam wyłączność na tego klienta, wiem że na pewno kupi ode mnie produkt, więc mam dwie pieczenie na jednym ogniu. I chyba jednak zdecyduję się na J2EE choć RoR 2.0 Fascynuje. Widziałem twój blog i mam podobny problem, pracodawca, u którego się nie rozwijam.
Cytat(yaotzin @ 7.05.2008, 15:33:48 )

@mike: No właśnie początkową wersję mojej aplikacji mogę stworzyć w PHP, ale nie wiem czy później podoła gdy będę musiał dodać nowe funkcjonalności, jak na przykład magazynowanie danych zbieranych z trzech hurtowni umiejscowionych w różnych miejscach polski.
To zależy dokładnie od obciążenia jakie będziesz musiał znieść. Kto wie, może okazać się, że najlepszym sposobem będzie rozproszyć aplikację i rzeczy "lekkie" w większości korzystające z gotowych danych będzie prościej, szybciej i wydajniej zrobić w PHP a część, nazwijmy to, administracyjną napisać w J2EE, która zniesie dużo większe obciążenia i zdecydowanie lepiej poradzi sobie z dużym nasileniem danych, które upcha w odpowiednie miejsca.
Kiedyś miał okazję pisać aplikację, która była dość rozproszona i pomimo, że była napisana w Java to korzystała z lekkiego serwera danych, który wypluwał tylko same dane (WebService, XML, ...), które były pożywką dla aplikacji.
Wszystko zależy jak dokładnie będzie działała i jak będzie skonstruowana aplikacja.

Więc jeśli mam tracić czas na ZF czy Symfony to może lepiej zacząć bawić się Spring i Hibernate (co by nie mówić sa dalece bardziej zaawansowane niż te PHP'owe czy Ruby'owe).
ZF to możesz olać z definicji. Nie mniej jednak w kontekście tracić czas na Symfony/Propel (lub mniej polecany przez mnie Doctrine) czy Spring/Hibernate to pamiętaj, że ten drugi tandem jest większą kobyłą, która bardziej Cię obciąży. Napisanie czegoś w Symfony będzie "tańsze" niż w Springu. Ale czy korzystniejsze? Nie wiem. To zależy...
phpion
7.05.2008, 15:24:41
Cytat(mike @ 7.05.2008, 16:04:05 )

ZF to możesz olać z definicji.
Tutaj się z Tobą nie zgodzę. Niby to pseudo-fw ale ja powoli skłaniam się właśnie ku niemu zostawiając S na drugim planie. Dlaczego? Przyczyna jest prosta: wolę mieć pełną kontrolę nad tym co robię. W S sporo czasu traciłem nad tzw. pierdołami bo po prostu nie wiedziałem jak coś tam zapisać w yml. Nie twierdzę, że S jest złe. W żadnym wypadku! Uważam tylko, że kategoryczne negowanie ZF jest złe.
PS: generator admina w S przy użyciu i18n po prostu zabija liczbą zapytań do bazy danych. Może również nie potrafiłem tego zrobić lepiej (może się da) jednak skutecznie mnie to odstraszyło...
yaotzin
7.05.2008, 18:00:26

ZF to możesz olać z definicji. Nie mniej jednak w kontekście tracić czas na Symfony/Propel (lub mniej polecany przez mnie Doctrine) czy Spring/Hibernate to pamiętaj, że ten drugi tandem jest większą kobyłą, która bardziej Cię obciąży. Napisanie czegoś w Symfony będzie "tańsze" niż w Springu. Ale czy korzystniejsze? Nie wiem. To zależy...
Zgadzam się że Spring/Hibernate bardziej mnie obciążą, ale czy nie warto jednak poświęcić czas i pieniądze dla pewniejszej niezawodności, lecz w sumie to ja się pytam, więc nie będę dewagował na ten temat

Zapewne część osób wypowiadających się w tym temacie i tak ma większe doświadczenie niż ja w kontaktach z klientem indywidualnym czy biznesowym.
Cysiaczek
7.05.2008, 20:02:40
Nie potrafię się przekonać do aplikacji pisanych w Java, do obsługi stron www od strony klienta (frontend). Przynajmniej nie w projektach średniej klasy, które są w przewadze. Tak myślę, że dla części administracyjnej to już wszystko jedno, bo łatwo jest oszacować obciążenie, a zmiany nie sa tak częste jak w części publicznej. czy jeśli zechcesz dodać nowe pola do formularzy, czy kawałek innego kodu, to będzie rekompilował całą aplikację? To ma być część systemu, którą można łatwo zmieniać, a to zapewnia php, nie java.
Pozdrawiam
cbagov
7.05.2008, 20:26:32
PHP nie jest sensu stricte alternatywa dla JAVa ani dla C, wiec rozpatrywanie tego jest nie na miejscu. Kazda z tych platform ma inne mozliwosci i ograniczenia, o ktorych nie bede pisal bo jest tego masa. Skoro piszesz, ze znasz te srodowiska to troche mnie dziwi, ze nie mozesz podjac decyzji.
Podobienstwo jest na pewnym poziomie na tyle duze, ze masz szanse poznac i jasno okreslic mozliwosci tych srodowisk i przydatnosc dla twojego zadania jesli tylko... wiesz oc chcesz zrobic.
wiesz ?

.NET'owych nie znam
Nic dziwnego, bo .NET (a dla stron www ASP.NET) to właśnie framework.

ZF to możesz olać z definicji.
ZF ma coś w sobie (chociaż i tak wolę Symfony, hehe), ale jego twórcy mają trochę dziwną filozofię - nawalić jak najwięcej kodu, byle żeby działało w każdej konfiguracji serwera.

mniej polecany przez mnie Doctrine
No a póki co wygląda na to, że Doctrine jest przyszłością dla Symfony - w wersji 2.0 ma to już być domyślny model. Ja osobiście im dłużej korzystam z Propela, tym bardziej go nie lubię i tym bardziej wydaje mi się on mało wygodny i mało przemyślany.
RoR to rzeczywiście kusząca sprawa - zwłaszcza przez wzgląd na wygodę samego Ruby-ego, ale spotkałem się z kilkoma nieprzychylnymi opiniami, zwłaszcza jeśli chodzi o ActiveRecord (ponoć mało elastyczny), można go jednak zastąpić czymś lepszym - Sequel bodajże. Poza tym ostatnio słyszałem także o problemach Ruby-ego z polskimi znakami (ten problem też częściowo dotyczy PHP-a).
Polecam także rzucić okiem na Python-a i Django albo Pylons.
Sil79
20.05.2008, 20:11:49
Witam,
Zamierzam rozpocząć pracę nad nowym portalem i zastanawiam się nad wyborem technologii; PHP czy ASP. Stąd moja prośba o opinie do doświadczonych programistów PHP. Chciałbym się dowiedzieć:
1. Czy PHP daje możliwość obsługi transakcji (nie tylko przy komunikacji z bazą danych, ale też wykonując cykl jakichkolwiek operacji)
2. Czy PHP daje możliwość wywoływania metod zawartych w zewnętrznych obiektach (mam na myśli np. tworzenie obiektu jakiejś biblioteki *.dll zarejestrowanej w systemie, lub jakaś analogiczną technikę)
3. Jak wygląda sprawa performance'u w PHP - kod jest w końcu w postaci nieskompilowanej wiec musi być interpretowany w trakcie działania.
4. Czy istnieje w PHP jakaś możliwość zaimplementowania wielowątkowości (dla serwerów kliku - procesorowych)
5. A moze tak ogólnie; jakie znacie elementy przewagi PHP na ASP co by pomogło mi w wyborze.
Z gory bardzo dziekuje za wszelkie opinie i zachecam do dyskusji. Ja jak sie mozecie domyslic nie znam PHP, znam zas ASP, wiec dyskusja moze byc ciekawa dla obu stron.
Pozdrawiam serdecznie
Sil
.radex
20.05.2008, 20:18:52
2. Biblioteki php (standardowo zawarte m. in. cURL, MySQL, GD) - dll pod windows, so pod linuksem
3. Teraz jest naprawdę nieźle. Kiedyś było gorzej.
5.
http://pl2.php.net/manual/pl/faq.languages.phpNa pozostałe pytania nie odpowiadam, bo nie mam większego doświadczenia z nimi.
Ja bym wybrał PHP - Jest bardziej przyszłościowy, ze względu na przenośność (teraz większość serwerów stoi na Linuksie), dużo bardziej popularny (co wbrew pozorom dużo daje) i łatwiejszy (tańszy też) przy wdrożeniach (serwer na platwormie M$'u jest dużo droższy).
Sil79
20.05.2008, 20:25:00
A czy jest mozliwość wywołania dll'ki spoza frameworka PHP, np. napisanej przez siebie ?
.radex
20.05.2008, 20:28:01
PHP nie jest frameworkiem.
Możesz wsadzić swój dll (ale to nie będzie działało tak prosto jak w ASP) do PHP.
Do tego przenośność.
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=93670
batman
20.05.2008, 20:28:49
@radex_pLink, który podałeś porównuje PHP i ASP (w wersji 3.0, o czym zapomnieli wspomnieć). Nie da się łatwo porównać ASP.NET z PHP, ponieważ są to zupełnie inne platformy (nie wiem jak to lepiej nazwać).
Owszem, porównując PHP i ASP 3.0, przewaga jest po stronie PHP (choć nie zawsze), jednak porównanie PHP i ASP.NET nie wypada już tak różowo. Moim zdaniem lepsze jest ASP.NET.
ad. 1. Nie spotkałem się z takim mechanizmem. Możliwe, że istnieją jakieś klasy, które by realizowały taką funkcjonalność.
ad. 4. PHP mimo, że napisany został w języku wielowątkowym, nie obsługuje wielowątkowości. Widziałem kiedyś tutorial, który pokazywał jak przy pomocy curla można symulować wielowątkowość.
editZnalazłem linka o wielowątkowości w PHP z wykorzystaniem curla -
klik.
.radex
20.05.2008, 20:31:18
Może lepsze pod względem możliwości. Nie zapominajmy o reszcie problemów.
Sil79
20.05.2008, 20:49:42
Tak, mi przede wszystkim chodzi o elementy jakie opisałem w pytaniach. abstrahując tutaj od kosztów utrzymania serwera itp. Pierwsze miejsce zajmuje funkcjonalność i wydajność, i do tego potrzebuje tej technologii.
P.S. Z tego co rozumiem, rozszerzenie (dll'a) można sobie wrzucić, ale musi być napisany w PHP. A co z napisanymi w innych językach (C++, Java) ?
.radex
20.05.2008, 20:50:29
qqrq
21.05.2008, 08:44:47
Cytat(Sil79 @ 20.05.2008, 21:49:42 )

Z tego co rozumiem, rozszerzenie (dll'a) można sobie wrzucić, ale musi być napisany w PHP. A co z napisanymi w innych językach (C++, Java) ?
Trochę chyba mylisz pojęcia - DLL-ki dla PHP są napisane w C i są to rozszerzenia PHP (pod Windows - wgrywasz je do odp. katalogu, ustawiasz w php.ini i restartujesz serwer). Z tego co słyszałem ASP.NET pozwala na dynamiczną obsługę samych DLL-ek.
.radex
21.05.2008, 15:10:02
Programy w ASP.NET są kompilowane, przez co można sobie dowolnie wczytać taką dll'kę i wywoływać funkcje. W PHP jest trochę inaczej - w pewnym sensie gorzej, ale to ze względu na (który raz ja to mówię?) przenośność. Dll'ki na linuksie/BSD (gdzie stoi chyba 95% serwerów http, albo i więcej) teoretycznie nie odpalisz.
Sil79
26.05.2008, 20:56:04
Moze nie tyle myle pojecia, co chodzi mi o cos troche innego. Mam caly czas na mysli, czy mozna w kodzie PHP utworzyc obiekt na podstawie klasy ktora jest w jakiejsc zewnetrznej dll'ce (np wlasnej, napisanej w C++, VisualBasic itp)
Pzdr
Sil
No wlasnie, dzieki radex_p, o to mi chodzilo. A wiec czy istnieje jakas podobna technika w PHP, aby komunikowac ze soba rozne technologie. Np. warstwa prezentacji w PHP, wartwa biznesowa + dostep do bazy w Java lub .Net
Pzdr
SIl
batman
26.05.2008, 21:04:34
Sposobów jest kilka. Najprostszy to taki, w którym jedna aplikacja tworzy pliki xml, html, csv, itd, a inna z nich korzysta. Innym rozwiązaniem są usługi sieciowe (np SOAP).
Jednak nie ma sensu tworzenia jednej aplikacji w kilku technologiach - wydajność, przenaszalność kodu, serwis.
Sil79
29.05.2008, 19:51:22
A jak wygląda sprawa współpracy PHP z Java? Czy te technologie mają możliwość komunikacji ze soba, i w jakim zakresie ?
Pzdr
Sil
dr_bonzo
29.05.2008, 20:03:19
1. byly/sa jakies funkcje w php do polaczenia sie z java
2. zawsze masz niezalezne standardy jak SOAP, CORBA itp,
Strzałek
29.05.2008, 20:57:30
Z którymś z PHP Solmag nawet był artykuł "PHP i Java zgrana para" i pokazane jak wykorzystywać biblioteki Java w PHP.
Jarod
5.06.2008, 22:53:10
Może nie na temat, ale często można się spotkać z pytaniem jaki język programowania wybrać? Dzisiaj kupiłem ciekawą książkę, kosztuje tylko 27zł i uważam, że każdy programista powinien ją przeczytać.
Więcej niż JavaTytuł trochę mylący,
bo na pierwszy rzut oka wydaje się, że pozycja skierowana jest do programistów Javy.
Polecam
Nowaker
5.06.2008, 23:57:53
Wielu z Was jako argument za PHP używa "przenośność". Tylko pytanie, kto zmienia hosting co chwilę? Przy poważnych zastosowaniach nie zmieniamy co chwilę hostingu, serwerów, OS-ów na serwerze. Dlatego też ja brałbym pod uwagę wydajność, a nie przenośność - przenośność w poważnym biznesie to mało ważna sprawa, ponieważ zwiększone użycie procesora przekłada się na wyższe koszty (trzeba zakupić np. 30 serwerów zamiast 25-ciu). Z tego też powodu, jeśli po testach wydajności ASP.NET okazałoby się dzięki binarkom znacznie wydajniejsze to ASP.NET bym wybrał (oczywiście to nie byłoby jedyne kryterium). Zresztą PHP, mimo tego, że się w tym wygodnie pisze i wszyscy je lubimy (ja też), to do poważnego biznesu bym tego nie brał pod uwagę.
legorek
6.06.2008, 10:15:19
A prowadzisz jakiś poważny biznes? Co to za różnice kupić 25 czy 30 serwerów? Większą różnicą jest zatrudnić pięciu programistów PHP (których jest na pęczki) niż pięciu programistów ASP.NET których wydaje mi się jest mniej, co za tym idzie są drożsi. Wszystko się balansuje.
Nowaker
8.06.2008, 01:13:23
Cytat(legorek @ 6.06.2008, 11:15:19 )

A prowadzisz jakiś poważny biznes? Co to za różnice kupić 25 czy 30 serwerów? Większą różnicą jest zatrudnić pięciu programistów PHP (których jest na pęczki) niż pięciu programistów ASP.NET których wydaje mi się jest mniej, co za tym idzie są drożsi. Wszystko się balansuje.
Dobry programista ASP, jak i PHP kosztuje tak samo drogo. Dobry programista to taki, który bez trudu przenosi się pomiędzy różnymi językami programowania w przeciągu jakiegoś czasu. Programuje się tam samo, korzysta się z tej samej logiki i tych samych wzorców, używa się jednak innych słów.
nithajasz
8.06.2008, 01:16:03
Cytat(Nowaker @ 8.06.2008, 02:13:23 )

Dobry programista ASP, jak i PHP kosztuje tak samo drogo. Dobry programista to taki, który bez trudu przenosi się pomiędzy różnymi językami programowania w przeciągu jakiegoś czasu. Programuje się tam samo, korzysta się z tej samej logiki i tych samych wzorców, używa się jednak innych słów.
Tak jak rzekł kiedyś mój wykładowca "dobremu programiście wystarczy 8h na poznanie nowego języka. Zapraszam rano no kolokwium ze znajomości ADA95..."
Mylicie się. Gdyby wasze twierdzenie było prawdziwe dobry programista PHP byłby w stanie po dwóch dniach postawić duży serwis społecznościowy w Java a pisanie go zajęłoby mu tyle samo czasu.
A to bzdura! Podobnie w drugą stronę.
nithajasz
8.06.2008, 01:42:59
Cytat(mike @ 8.06.2008, 02:25:15 )

Mylicie się. Gdyby wasze twierdzenie było prawdziwe dobry programista PHP byłby w stanie po dwóch dniach postawić duży serwis społecznościowy w Java a pisanie go zajęłoby mu tyle samo czasu.
A to bzdura! Podobnie w drugą stronę.
Postawić coś w jakimś języku a go znać to są dwie różne sprawy. Wiadomo, że języka nie poznasz w dzień, dwa czy nawet w kilka tygodni dobrze. Ale podstaw można się nauczyć, podstawowe funkcje i to wystarcza by móc napisać co kolwiek w jakimś języku, bo przecież tak naprawdę języki dużo się od siebie nie różnią, formą słowną poleceń i to też nie zawsze, oraz czasami składnią w nieznacznym stopniu.
Nie powiesz mi, że jakbyś nie znał jakiegoś języka i przysiadł do jego nauki to na następny dzień nie napisałbyś prostego kalkulatora?
nasty
9.06.2008, 02:20:33
nithajasz: chyba masz na mysli biblioteki jezyka, bo sam syntax mozna poznac w kilka godzin...
batman
9.06.2008, 08:58:30
Cytat(Nowaker @ 8.06.2008, 02:13:23 )

Dobry programista ASP(...)
Zrozumcie wreszcie, że ASP.NET to nie jest język, a platforma. Programować, to można w C# lub VB.NET. ASP jest czymś co można nazwać, w dużym uproszczeniu, widokiem. Tak samo można powiedzieć, że osoba, która tworzy strony w HTML jest programistą.
Co do zarobków. Zarobki programistów piszących na platformę .NET są wyższe, o wiele wyższe. Wiem, bo znam co nieco .NET i miałem kilka rozmów kwalifikacyjnych. Kwoty na okres próbny były zazwyczaj o 1/3 wyższe niż w przypadku PHP.
Cytat
Ale podstaw można się nauczyć, podstawowe funkcje i to wystarcza by móc napisać co kolwiek
A po co Ci programista która zna tylko podstawy ? Bardziej opłacać będzie się kupić te dodatkowe 5 serwerów.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.