Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Który język wybrać?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Sephiroth
Witam! Kończę 3 kl. gimnazjum i wybieram się do technikum na profil informatyczny. Mam do wyboru 2 rodzaje klas: z językiem rosyjskim i niemieckim. Którą wybrać? Który język może okazać się przydatniejszy w przyszłości? Mam nadzieję, że choć trochę rozjaśni mi się w głowie haha.gif

Pozdrawiam.
sniezny_wilk
Niemiecki - zdecydowanie.
Pilsener
Ja bym wybrał rosyjski - jest dużo prostszy, a sporo firm eksportuje towary na wschód. W dwóch firmach w których pracowałem znajomość ruskiego dawała spore profity, mało młodych ludzi zna dziś rosyjski.
Crozin
Obydwa języki mają tyle samo wad co i zalet - ucz się tego czego chcesz, a nie tego co się opłaca... (wyjdzie na lepsze)
sniezny_wilk
Cytat(Pilsener @ 19.05.2008, 20:04:20 ) *
Ja bym wybrał rosyjski - jest dużo prostszy, a sporo firm eksportuje towary na wschód. W dwóch firmach w których pracowałem znajomość ruskiego dawała spore profity, mało młodych ludzi zna dziś rosyjski.

A gdzie pracowałeś ? Chyba nie jako informatyk. Jeśli patrzysz pod kątem pracy jako informatyk/programista to niemiecki.. jeśli w branży papierniczej, obuwniczej, mięsnej itp i chcesz eksportować towary na zachód to pewnie - rosyjski, ale chyba nie po to się idzie na profil informatyczny, prawda ?
piotrooo89
ja też jestem w tech informatycznym wybrałem niemiecki i za przeproszeniem gówno z tego mam... wybierz tylko tak żeby było a tak naprawdę to sie do angielskiego przyłóż.... to jest moje zdanie
sniezny_wilk
Cytat(piotrooo89 @ 19.05.2008, 20:14:41 ) *
ja też jestem w tech informatycznym wybrałem niemiecki i za przeproszeniem gówno z tego mam... wybierz tylko tak żeby było a tak naprawdę to sie do angielskiego przyłóż.... to jest moje zdanie

Ja wyszedłem z założenia ~Sephiroth to ma do wyboru te języki jako dodatkowe oprócz angielskiego biggrin.gif bo to jest śmieszne, żeby nie było angielskiego.. Nic z tego nie masz bo nigdzie nie pracujesz. Do Niemiec jest bliżej, płacą dobrze, mają liczne dobre agencje pod które można się podłączyć i dobrą kasę robić.

Ale tak naprawdę, oni i tak po angielsku nawijają smile.gif
piotrooo89
no więc reasumując to nie ma wielkiego znaczenia jaki język wybierzesz (choć lepiej niemiecki) i tak musisz sie ostro do angielskiego przyłożyć
Jabol
jak bym mieszkał na wschodzie to bym wybrał (może) rosyjski. Jak bym mieszkał na zachodzie to na pewno bym wybrał niemiecki. Musisz po prostu się zastanowić który będziesz miał szanse poużywać.
jarek_bolo
Z uwagi na politykę zagraniczną obecnego rządu oba mogą Ci się przydać ze wskazaniem na niemiecki jednak winksmiley.jpg
tommy4
weź niemiecki, i tak po technikum nic nie będziesz z niego wiedział, a w niemczech dogadasz się po angielsku. winksmiley.jpg
qqrq
Niemiecki jak niemiecki, ale podstawą w tym biznesie jest jednak angielski. Stąd, moim zdaniem, wybierz wg gustu - co ci się bardziej podoba. Ja bym z chcęcią nauczył się rosyjskiego, ale mieszkam na wschodzie Polski, więc możesz uznać moją opinię za stronniczą. Za to niemiecki... cóż, język miłości... party.gif
strife
A wiążesz z którymś z tych języków przyszłość? Ja w liceum wybrałem sobie francuski, ponieważ musiałem (wolał bym dodatkowy angielski zamiast tego), a teraz umiem się tylko przedstawić po fran. winksmiley.jpg Dlatego też to co wybierzesz może nie mieć żadnego znaczenia, wszystko zależy od Twojej postawy, ja zamiast chodzić na francuski wolałem robić inne rzeczy.

Pozdrawiam.

PS. Wolałbym rosyjski, jest bardziej zabawny haha.gif

Cytat
Za to niemiecki... cóż, język miłości...

Ktoś tu za dużo filmów ogląda ... tongue.gif
Shili
Też byłam w klasie informatycznej, miałam niemiecki, a z Niemcami jeśli trzeba dogaduję się i tak po angielsku. Z perspektywy czasu, gdybym miała wybór wybrałabym pewnie rosyjski (mimo że niemiecki bardzo lubię, jednak szybciej jestem w stanie załapać rosyjski niż niemiecki).
qqrq
Cytat(strife @ 20.05.2008, 10:08:07 ) *
Ktoś tu za dużo filmów ogląda ... tongue.gif

Czyżbyś mówił o klasyce niemieckiego kina moralnego niepokoju? guitar.gif
superfrajer
Wybierz rosyjski i dodatkowo zapisz sie na angielski. Niemcy i tak w wiekszosci mowia dobrze po angielsku wiec i tak i tak sie dogadasz. A w przyszlosci to nie wiadomo co bedziesz robil - a rynek rosyjski wg mnie ma o wiele wiekszy potencjal niz niemcy.
Swoja droga dziwne, czemu nie macie angielskiego... boja sie emigracji czy co ? smile.gif
Sephiroth
Hehe, nie zrozumieliśmy się dobrze. Oczywiście angielski jak najbardziej jest. Rosyjski lub niemiecki jest do wyboru jako drugi język winksmiley.jpg
piotrooo89
rozumiemy tylko otwarła sie dyskusja no i tak od słowa do słowa sie toczy... a ja Ci mówię nie będziesz miał problemu weź angielski, niemiecki i rosyjski i spokój haha.gifD
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.