Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: kod ASCII w ANSI C pod Linuchem - kolory kart
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
gam3r
Cześć,
Mam taki błahy problemik pod linuksem. Jestem w trakcie pisania projektu zaliczeniowego z C i przydałyby mi się kolory kart (kier, pik itd..). W standardzie ASCII znaki te mają swoje odpowiedniki jako 3, 4, 5, 6. I pod Visual Studio wszystko śmiga tj.
taki fragment wyświetla to co ma:
Kod
printf(": %c kier %c karo %c trefl %c pik", 3,4,5,6);

natomiast pod eclipse pod linuxem (mandriva) i gcc lipa, pozostają puste pola. Wiecie może jak taki efekt spod windowsa można by uzyskać pod linuxem?
.radex
Jest kilka wieloplatformowych biblioteczek, które pomagają w obsłudze konsoli. Nazw nie pamiętam - poszukaj sobie.

Cytat
linuxem
linuksem.
gam3r
nie chodzi mi o kolory w konsoli ale o kolory kart (znaczki): kier, karo, trefl, pik exclamation.gif
empathon
Cytat(gam3r @ 26.05.2008, 17:16:25 ) *
nie chodzi mi o kolory w konsoli ale o kolory kart (znaczki): kier, karo, trefl, pik exclamation.gif

Wybacz nie doczytałem.
ASCII nie ma w tablicy tych znaków http://en.wikipedia.org/wiki/ASCII
Wszystko zależy od kodowania w konsoli.
gam3r
hmm.. ale w książce "Język ANSI C" K&R są wydrukowane wszystkie ASCII i właśnie takie graficzne znaczki tam są...
a można jakoś zmienić kodowanie konsoli czy inne - poprzez wywołanie jakiegoś polecenia w konsoli poprzez system(..)?
empathon
Sposobów jest wiele. Zależy jak chcesz rozwiązać problem. Szukaj pod hasłem: locale
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.