w zasadzie na php się nie znam (dopiero zaczynam) a muszę oddać projekt na dniach żeby zaliczyć przedmiot. Mam kod ale jakieś błędy mi wyskakują i nie mam zielonego pojęcia co jest grane :/ wydaje mi sie że jest to jakaś drobnostka dla tych którzy się znają (czego nie mogę powiedzieć o sobie). Będę wdzięczny za pomoc.
z góry dzięki i pozdrawiam
<?php //pobranie pliku dodaj.html //sprawdzamy czy ktos nie probuje odswierzyc pliku //sprawdzamy czy post nie jest pusty if ($_POST != NULL) { $out["status"] = 0; $out["dane"] = $_POST; //do weryfikacji ip //do komunikatów $er = ""; //sprawdzamy imie (pierwsza litera duza, reszta mała) $out["bledy"]=1; $er.= "Błędny format imienia (1 litera duża, reszta mała)<br>"; } //sprawdzamy nazwisko (pierwsza litera duza, reszta mała) $out["bledy"]=1; $er.= "Błędny format nazwiska (1 litera duża, reszta mała)<br>"; } //sprawdzamy format email if (!preg_match("/^([a-zA-Z0-9])+([a-zA-Z0-9._-])*@([a-zA-Z0-9_-])+([a-zA-Z0-9._-]+)+$/",$_POST["email"])) { $out["bledy"]=1; $er.= "Błędny format e-maila<br>"; } //sprawdzamy ip $out["bledy"]=1; $er.= "Już się dopisałeś palancie!<br>"; } //w przypadku braku bledow, status=1 $out["status"] = 1; } else { $akcja = "Nie dopisałeś się do naszej petycji"; } //sprawdzamy czy plik dane.txt istnieje //nastepuje otwarcie pliku z mozliwoscia odczytania i dopisania kolejnych linii //zliczamy ilosc linii w pliku dane.txt //dodajemy jeden do ilosci linii juz istniejacych $ct = $ilosc_linii+1; //pobieramy dane (format zapisu "imie nazwisko email ip") if ($ct == 1) { } else { $dane = "r\n".$dane; } // blokada pliku na czas zapisu // zapisanie danych do pliku i sprawdzanie czy się dopisały nasze dane $er.= "Dziękujemy za wsparcie naszej akcji!<br>"; $akcja = "Dopisałeś się do naszej petycji"; $_SESSION['petycja']=1; } // odblokowanie pliku // zamknięcie pliku } } //wartosc post jest pusta } else { $er.="Tego pliku nie wolno uruchamiać samodzielnie!"; $akcja = "Nie dopisałeś się do naszej petycji"; } } else { $er.="Tego pliku nie wolno odświerzać!"; $akcja = "Nie dopisałeś się do naszej petycji"; $_SESSION['petycja']=1; } ?>