Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Projekt] [Design] Ocena wyglądu strony z artykułami
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
Shili
Prawda jest taka, że ostatnie czym jestem to grafik komputerowy. Gdyby był to poważniejszy projekt z pewnością zleciłabym zrobienie wyglądu profesjonalistom, jednak będzie to jak na razie strona głównie dla mnie, z czasem postaram się o coś więcej oczywiście.

Główną ideą są artykuły, a moim zamysłem maksymalnie prosty szablon, który jednak ma wyglądać dobrze i co najważniejsze estetycznie. Bez zbędnych grafik i tak dalej.

Oto strona do oceny. Próbowałam nabrać trochę dystansu, ale dalej mam go stanowczo zbyt mało, jest to wynik któryś z kolei i tak naprawdę jednak muszę liczyć na opinie innych ludzi, zwłaszcza szerokiego grona nie znanych mi ludzi.

Zastanawiam się aktualnie nad kilkoma rzeczami - chciałam dość wyróżniający się nagłówek, mam jednak wrażenie, że wyróżnienie wyszło mi stanowczo za bardzo. Drugą sprawą jest menu - jego szerokość jest znaczna i nie wiem czy nie lepiej byłoby zrobić trzy kolumny kosztem zwężenia menu.

Jest to na razie tylko strona główna - nie chcę projektować niczego dalej, jeśli mam brnąć w coś, co może być według opinii publicznej całkowicie do wymiany. Nad logotypem aktualnie pracuję, jednak też chciałabym go dodać na końcu, dopasowując go możliwie najbardziej do reszty strony, dlatego też top jest na razie pusty. W założeniu jednak pusty nie będzie.

Kolejną sprawą jest gwiazdkowe głosowanie - na stronie głównej nie będzie możliwości głosowania, będzie się tylko graficznie wyświetlać średnia głosów. Jednak na potrzeby oceny dodałam również jak głosowanie będzie wyglądać.

Dziękuję za wszystkie opinie i pomysły winksmiley.jpg
nithajasz
Jak dla mnie prosty, schludny, czytelny ogólnie jak pod stronę z artami moim zdaniem dobre.
devnul
zielono mi - aż za bardzo
ocenianie: gwiazdki się pojawiają w miarę przesuwania kursora w prawo ale w drugą mańkę już nie znikają
koderrr
z prawej strony to podkreslenie linkow
jak dla mnie zbedne

reszta mi sie podoba
Shili
@devnul
Dzięki, chyba faktycznie przesycenie wyglądem, w ogóle nie zauważyłam błędów w tym ocenianiu, gwiazdki poprawiłam, jeszcze coś krzaczą pod Operą (działają pod IE6/7 Safari i FireFoksem), ale tym pewnie się zajmę dopiero wieczorem.
Co do kolorystyki pewnie jeszcze i tak pokombinuję, ale szczerze bladego pojęcia nie mam, czy wyjdzie mi z tego coś w miarę sensownego. Myślałam o dołożeniu jakichś delikatnych brązów tak na marginesie.

@koderrr
Popróbowałam i masz rację ^^

Ogólnie zastanawiam się jednak czy linki są dostatecznie dobrze widoczne, ale chyba sam inny kolor w przypadku tych najważniejszych w zupełności wystarczy, a przy innych pomyślę o w miarę widocznym i estetycznym wyróżnieniu.

Dzięki wielkie za dotychczasowe opinie! smile.gif

ps. Avatara nie wliczajcie do kolorystyki, jest zielony, bo nie chciało mi się zmieniać pobranych wcześniej kolorów tongue.gif
.radex
Mi kolorystyka nie przeszkadza. Jest ładnie. Mogłoby być dużo ładniej, ale mi się podoba smile.gif

Jedyne co mi się niepodoba to użycie czcionek szeryfowych. Przy moim wygładzaniu czcionek wyglądają okropnie!

Kod też jest w porządku winksmiley.jpg
tyranka
Wygladem strona sie nie wyroznia, trzeba przyznac. Troche blogowy wglad.
Jedne co mnie bardzo razi to ten border po lewej i prawej stronie czarny. Lepszy by byl ledwo widoczny siwy lub cos w tym stylu moim zdaniem
cbagov
Daleko jeszcze do koncowego efektu wiec w skrocie;)
- border do wywalenia - ewent. zrob albo taki jak ten szary albo jako jeden z obecnych odcieni zielonego
- zawartosc na pewno za szeroka na 2 szpalty, albo zwez obszar z trescia albo dodaj 3 szpalte
- czarny top (wiem) i footer sa lekko pogrzebowe na te chwile
- biale litery w menu zbyt kontrastowe

Najlepiej zrob jak mowilem tu komus - wywal wszelkie ozdobniki, zostaw sam tekst, jak sie ulozy ladnie, z odpowiednimi odstepami - mozesz dokladac style
MWL
Jest prosto, co nei znaczy że jest źle. Jeśli chcesz rady dodaj do headera jakieś zdjęcie i pododawaj trochę fotek. Jeśli nei chcesz wydawać pieniędzy skorzystaj z tej strony z darmowymi fotkami.
marcio
A mi sie bardzo podoba i nie mam zastrzezen 8-8,5/10 smile.gif
Shili
Wykonałam alternatywną wersję, bardzo podobną jeśli chodzi o grafikę, jednak z trzema kolumnami. Za szerokie, nie za szerokie, będzie łatwiej porównać z pierwotną wersją. Obniżyłam też w wersji numer2 kontrast obramowania, na co kilka osób zwracało mi uwagę.

Jako że aktualnie czasu mam niezbyt wiele, więc w nowszej wersji mogą występować jakieś problemy z odległościami itd, ale przejrzałam na wiodących przeglądarkach i sam szkielet jest taki, o jaki mi chodziło.

@radex_p
Wiem, że mogło być, jednak jak pisałam - do grafika komputerowego mi daleko winksmiley.jpg
Co do czcionek, to jak rozumiem problemy są pod linuksem? Przejrzę to jeszcze, jak ściągnę livecd, bo aktualnie mi umarł komputer stacjonarny, gdzie zainstalowany był linux.

@tyranka
Co do blogowego wyglądu nie mam nic przeciwko, jeśli jak pisałam jest czytelny i schludny. W końcu najciekawsze artykuły nie bez przyczyny powstają na blogach ludzi związanych z webdeveloperką ^^

@cbagov
Zawsze zaczynam od napisania htmla, dopiero potem przekładam go na css. Odnośnie przestrzeni nie byłam pewna, zaznaczyłam to w pierwszym poście, skoro się potwierdziło na szybcika zrobiłam wersję numer 2. I... mnie osobiście wydaje się ciut lepsza ^^
Menu co prawda chciałam bardzo kontrastowe. Czy za bardzo? Po sesji mogę się zacząć kolorystycznie bawić, sprawdzę z pewnością.
Jeśli natomiast chodzi o "pogrzebowy" wygląd, to o ile nie odciąga w jakiś straszliwy sposób wzroku od treści na razie myślę, że zostanie.

Zastanawiam się tak ogólnie jeszcze nad tym, czy sam tekst artykułu nie będzie straszliwie raził przy tak zmniejszonym menu. Ale proporcje na innych stronach zawsze mogę zmienić w porównaniu do pierwszej.

Wszystkim, którzy się wypowiedzieli naprawdę serdecznie dziękuję za opinie. I jeszcze trochę "policzę" na Was winksmiley.jpg
.radex
Cytat(Shili @ 18.06.2008, 16:22:32 ) *
Co do czcionek, to jak rozumiem problemy są pod linuksem?

Tak, ale na windowsie (przy włączonym wygładzaniu czcionek) wygląda to niewiele lepiej.
mike
Jedyne co mogę się przyczepić i zasugerować jednocześnie to zmień czcionki szeryfowe na bezszeryfowe.
Bezszeryfowe powstały między innym dlatego, że dużo wygodniej czyta się je na ekranie (szeryfowe lepiej czyta się na papierze), są przejrzystsze. Jest niewiele stron gdzie połączenie bezszeryfowych i szeryfowych jest udane.
W tej materii Twoja strona nie jest przykładem.

Przykładem takiej strony jest ALA.
AjaxSrajax
Hej,

Mi się podoba bardziej druga wersja. Szeryfy też bym zostawił. Zrównałbym też lewy margin, czy tam padding dla h1 i h2 i dał ciut większy odstęp między nimi. A tak dla żartu przyczepię się do kodu biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif

Style w kodzie XHTML? Nieładnie biggrin.gif biggrin.gif

Kod
<span style="width: 45px;">

A tak naprawdę bardzo ładnie, aaa niech będzie 9.9/10.

pzdr;;
Shili
Style niestety muszą być - szerokość będzie ustawiana przez php i mysql, jest to jednocześnie średnia ilość głosów. Ranga waha się od 0 do 65px, robienie 66 klas toż to czysta katorga ^^ Nawet generując kod phpem tongue.gif

Dla żartu czy nie myślałam o tym jak to można obejść, ale dodawanie do tego elementu innych technologii nie do końca mi odpowiada tongue.gif Jednak gdyby ktoś miał pomysł, jak to zrobić nie dodając inline byłabym wdzięczna za wskazówki ^^

Co do bezszeryfowych i szeryfowych - wiem, że bezszeryfowe się lepiej czyta na ekranie, dlatego też skrót artykułu jest w bezszeryfowych. Nie chciałam wszystkich czcionek robić na jedno kopyto, stąd moja koncepcja ustawienia szeryfowych w nagłówkach. Jako że zdania są podzielone myślę, że po prostu domyślnie zrobię bezszeryfowe, a w profilu użytkownika (edit: nie tyle w panelu po przemyśleniu, ile gdzieś na stronie) umożliwię na jakimś widocznym miejscu przełączenie na szeryfowe nagłówki. Zawsze będzie to jakiś kompromis.

@AjaxSrajax
Znając Twoje megadogłębne analizy kodu czekałam na Twojego posta z nadzieją wytknięcia błędów, które mogłam popełnić. Jak widać nie było pod tym względem źle biggrin.gif
cbagov
Za malo sie zmienilo,
pod IE 2 lewe szpalty sa nierowne.
Prawa nadal jak dla mnie za szeroka jesli chodzi o menu, ale moze wsadzisz tam jakis bg.
W IE 6. obramowanie krawedzi siega tylko do polowy.
Polecam tez wyroznic 1 artykul, lub jego czesc, wieksza niz w pozostalych, by byl glownym na wejsciu, z ewent. obrazkiem albo stylem.
Mieszanie czcionek serif - sans-serif srednio wyglada jesli nie ustali sie pewnych zasad, ale tu na razie za malo wszystkiego by wnikac.
Speedy
Nie powala na kolana, choć muszę przyznać, że jest to dość schludne i estetyczne.
AjaxSrajax
Hej,

Ja rozumiem dlaczego są te style w kodzie, ale jest to według mnie troszkę upośledzona logika. Biorąc pod uwagę bilans zysków i strat:
Zyskujesz *fajny*pasek na gwiazdkach i 66-stopniową skalę. Tracisz czystość kodu, który jako programista o nowoczesnym podejściu chyba cenisz. Gdyby mi ktoś kazał ocenić artykuł w skali od 0 do 66, to... chyba podałbym przypadkową, mało znaczącą liczbę. Dla mnie artykuł może być : bardzo kiepski, kiepski, średni, dobry, bardzo dobry no i super. Liczba klas spada do 6-7. Uważam, że cała ta gra jest niewarta świeczki. Jeżeli chodzi o statystyki to przecież możesz to sobie nawet po przecinku wyliczać mając dane o ocenach w bazie danych. Co do innego sposobu, to pewnie nikt Ci nie pomoże, ewentualnie kompromis: dla tych, co mają JS skalujesz za pomocą narzędzi DOM,a dla tych co nie zostaje 6-stopniowa skala, którą mój zdrowy rozsądek Ci poleca. Podsumowując: 66-stopniowa skala SUX winksmiley.jpg
Pozdrawiam biggrin.gif
Shili
@AjaxSrajax
Skala jest 5 stopniowa - tyle ile gwiazdek. Wynik średni zaokrąglam phpem do dwóch miejsc po przecinku, cssem możliwie najbliżej wyliczam długość z proporcji. Nie chciałabym tego zaokrąglać do pełnych gwiazdek, nie do końca skłaniam się nawet ku połowie. Ale głosować można tylko na 1, 2, 3, 4 lub 5 ^^

Czystość kodu jest tutaj przeciwstawiona czemuś, co nazywam u siebie, może nie do końca słusznie, zdrowym rozsądkiem. Być może chcę być stanowczo zbyt dokładna, ale z pewnością 10 stylów inline aż tak bardzo mnie nie męczy winksmiley.jpg

W każdym bądź razie aktualnie pracuję nad pomysłami pozbycia się ich za pomocą php. Mam wrażenie, że jestem już gdzieś blisko, a że zagadnienie mnie zaczęło jakoś nadmiernie interesować to pewnie jeszcze trochę się pobawię ^^

Cytat(cbagov)
Polecam tez wyroznic 1 artykul, lub jego czesc, wieksza niz w pozostalych, by byl glownym na wejsciu, z ewent. obrazkiem albo stylem.
Pomysł musi poczekać, chociaż też o tym pomyślałam. Na razie kompletnie tego nie jestem w stanie wpasować.
mike
Oglądam tą stroną już któryś raz i wreszcie wpadłem czego mi cały czas brakuje.
Reakcji na najechanie linku. Wszyscy guru od usability ze Stevem Krugiem na czele twierdzą, co zresztą jest oczywiste, że użytkownik powinien wiedzieć że najechał na link. U Ciebie nie wiadomo (pomijam łapkę).
Shili
Wiem, zlikwidowałam akcję po którymś poście, aktualnie ze względu na sesję i brak pomysłów po edytowaniu wyglądu na trzy kolumny kompletnie się tym nie zajmowałam. Reakcja jak najbardziej będzie i będzie to jakiegoś rodzaju podkreślenie.

Dzięki jednak za przypomnienie smile.gif
AjaxSrajax
Hej,

Jasne, nie zamierzam Cię do niczego przekonywać, ale czemu 10 styli inline? Myślałem, że styli inline będzie tyle, ile ocen, czyli tyle, ile artów. 

A tak z ciekawości? 

To po co chcesz pokazywać aż tak dokładnie średnią ocenę? 

Czemu ma to służyć? winksmiley.jpg

pzdr...
.radex
Cytat(mike @ 20.06.2008, 21:05:00 ) *
U Ciebie nie wiadomo (pomijam łapkę).

... i link w tipie / na pasku stanu
suchy1
wypisz wymaluj - wordpress. Wyglada troche na szablon..
Shili
Cytat
To po co chcesz pokazywać aż tak dokładnie średnią ocenę?

Czemu ma to służyć?
Maksymalnej wiarygodności danych, chociaż zaczynam powoli się przekonywać, że to głupota.
Co do 10, to planuję do 10 na jednej stronie po prostu, nieprecyzyjnie się wyraziłam.

@up
Być może faktycznie jak szablon, szablony na różne systemy blogowe to do tej pory była jedna z rzeczy jakimi się zajmowałam (również zawodowo). Pewnie sporo mi z tego zostało.
AjaxSrajax
Aha i jeszcze nie powiedziałem Ci o dwóch rzeczach, które mi umknęły, bo nie powiększyłem stronki i nie rzuciłem okiem na CSS.
Po 1) Stałe szerokości kolumn. Powiększałaś firefoxem ctrl+? Nie wygląda to dobrze. Nie tego bym oczekiwał od strony tego typu. Ktoś z wadą wzroku będzie musiał non stop machać scrollem. Layout jest ascetyczny, nie masz przymusu pozycjonować elementów. Ja bym tu widział definitywnie liquid, wartości procentowe i float.

Po2) Fonty w pixelach. Definiujesz wartość fontów na 12px; a dalej też ustawiasz w pixelach.
To bardzo zły pomysł przynajmniej dla strony tego typu. Użytkownicy IE Cię za to przynajmniej nie pochwalą, jeżeli nie wiesz dlaczego, radzę zapoznać się z tematem.

Postro -_ =;
Shili
Cytat
Powiększałaś firefoxem ctrl+?
Tak. I powiem szczerze, że takie powiększenie jak najbardziej mi odpowiada. Nie wiem jak powiększa Opera, tego faktycznie nie sprawdziłam. Co więcej będzie możliwość powiększenia czcionki nie tylko przez ctrl+, ale oczywiście jedynie dla użytkowników z js. To myślę jest też odpowiedzią na drugi zarzut. Jeśli oczywiście chodzi o zwiększanie czcionek w IE (notabene faq może spokojnie zawierać ten problem, bo powiększyć da się jak najbardziej).

Nie za bardzo chcę layout procentowy, bo tragicznie wyglądał na 800x600, nie mówiąc już o rozdzielczościach powyżej 1600.
.radex
W operze moim zdaniem jest dobrze.

A layout procentowy to nie jest taki duży problem, bo od czego jest min-width i max-width.
devnul
Cytat
A layout procentowy to nie jest taki duży problem, bo od czego jest min-width i max-width.
którego w zasadzie nie wspiera IE
.radex
Są fixy w postaci pliku htc.
AjaxSrajax
Po prostu użytkownicy IE nie będą korzystać z min-width i max. Inni tak. Pliki HTC? JS? ;p
To tak jak by chcieć używać kombajnu w swoim ogródku przed domem ;p
Coś jest z Twoim kodem nie tak, skoro wygląda kiepsko na 800x600 w %.
Ja jestem wiele fanem procentów i skalowalności każdego elementu na ekranie, dlatego mnie ani trochę nie przekonałaś. Czasem też stosuję ustalone szerokości, ale nawet przez myśl by mi nie przeszło stosować taki do strony tego typu jak ta. Ze względu na dostępność treści, która będzie mocno ograniczona dla słabiej widzących użytkowników.

P.S. Jasne chyba jest, że powiększanie w ff a w operze to dwie różne rzeczy winksmiley.jpg

Pzdr wszystkim
l0ud
Cytat
P.S. Jasne chyba jest, że powiększanie w ff a w operze to dwie różne rzeczy winksmiley.jpg

Wraz z wejściem nowej wersji: 3, już nie smile.gif
ShadowD
Oglądałem tą stronkę przed zmianą menu i była średnia, a teraz zostałem zaskoczony...
...jest super, zatrudniać kogoś po co?? ;p Sama sobie doskonale radzisz i nie rezygnuj.

Jedynie co bym zmienił to szerokość menu, można je spokojnie zmniejszyć o ~3cm, bo i tak nic po prawej stronie nie ma.

A więc stronka super, a rzadko się odzywam w tym temacie bo po prostu "żal"... biggrin.gif

Sp Może stworzysz wygląd/Design mojej strony... ;p

PS2 Zauważyłem że jak jest to menu w "Użytkownik testowy" to przycisk "więcej ť" się rozpycha na całą linię nie wiem czy to zamierzony efekt ale moim zdaniem nie powinno tak być...

*Co do tego menu tz, że się zmieniło to nie jestem pewien czy w tym projekcie ;p
Shili
Kurcze, w ogóle nie zauważyłam odpowiedzi, ślepnę na starość

@AjaxSrajax
Cytat
Coś jest z Twoim kodem nie tak, skoro wygląda kiepsko na 800x600 w %.
To raczej kwestia gustu, a tutaj się z pewnością nie dogadamy winksmiley.jpg 800x600 będzie za małe, tekst za bardzo ściśnięty i poleci o wiele dalej do dołu niż bym to sobie życzyła. Natomiast w większych rozdzielczościach będzie zupełnie na odwrót. Nie przemawia do mnie takie coś zupełnie. Do consensusu raczej nie dojdziemy w tym względzie, akurat to stałe ustalenie szerokości to jedna z nielicznych rzeczy, przy których jestem się w stanie upierać jak wół tongue.gif

@ShadowD
Dzięki, przyciskiem się zajmę, sprawdzę o co chodziło winksmiley.jpg Co do menu myślę, że też jednak się nad tym muszę zastanowić.
Dziękuję w ogóle za miłe słowa ^^

Projekt na razie byłam zmuszona porzucić na rzecz zleceń z zewnątrz, ale z pewnością do niego wrócę jak tylko uporam się z pracą smile.gif
AjaxSrajax
Cytat
Do consensusu raczej nie dojdziemy w tym względzie, akurat to stałe ustalenie szerokości to jedna z nielicznych rzeczy, przy których jestem się w stanie upierać jak wół.

Skoro tak, nie będę Cię przekonywał. winksmiley.jpg

A co powiesz na to?

Co się stało z h1, h2 i ul? ;p
Też się będziesz upierać, że jest ok?
Powiększenie jest dosyć znaczne, ale nie tego bym oczekiwał po Twoim kodzie. smile.gif

I zdecydowanie dałbym font-size:small dla body, a dalej w procentach. bo 12px+font-variant:smallcaps do mnie nie przemawia. Nie myśl, że się czepiam, poprostu chcę Ci pomóc ;D

Pozdrawiam serdecznie smile.gif
Shili
W procentach, czy na emy jestem w stanie przerobić (czy też będę w przyszłości). To już zdecydowanie nie jest coś, z czym muszę według własnego odczucia polemizować. Jednak mimo wszystko zostaną jeszcze w linkach te dwa layouty. Robiąc kilka innych stron nie mam siły zajmować się wyglądem czegoś, co spokojnie jeszcze może poczekać.

Ale zapewne w momencie kiedy coś stworzę, przemebluję, czy cokolwiek innego pojawi się tutaj wersja nowa winksmiley.jpg

ps. Obrazek nie działa.

A, ok, działa. Co do topu, to na razie jest na chama pozycjonowaniem absolutnym, ale top (prócz menu oczywiście) będę jeszcze przerabiać. Dałam na wstępie notkę, coby się nie sugerować. Jak rozumiem jest to powiększenie na ff 2? Z tym faktycznie trzeba będzie coś zrobić ^^
AjaxSrajax
No dobra, to ok. Tak, FF2, ale jak słyszę ff3 i ie8 nie będą już ładnie powiększać, tylko po chamsku całą grafę jak opera. Dobra, to tyle, zapomniałem początku wątku. Position absolute sux;)
pozdrawiam i narka.....
devnul
Cytat
No dobra, to ok. Tak, FF2, ale jak słyszę ff3 i ie8 nie będą już ładnie powiększać, tylko po chamsku całą grafę jak opera

we wszystkich 3 przeglądarkach opcję tą można zmienić na powiększanie tekstu. Jak kto woli
ShadowD
Witam ponownie...

Chce nawiązać do słów kolegi "A co powiesz na to?", jaki user daje takie powiększenie? Żade... ;p

Jak coś ludzie powiększa o 1 stopnie na plus/minus a ta stronka mniej więcej jest to w stanie wytrzymać po zmianie okienka z użytkownikiem, a poza tym jeśli ktoś myśli to sobie zmniejszy czcionkę to tylko [Ctrl] + scroll no chyba, że ktoś scroll'a nie ma to wtedy widok>>rozmiar tekstu>>normalny...

Pisze więc jeszcze raz STRONA JEST SUPER ;p

Tylko faktycznie to menu "UŻYTKOWNIK testowy" trzeba zmodyfikować i ten nieszczęsny przycisk... ;p
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.