Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Filmy on-line
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
parzol
Witam serdecznie.

Nie wiem czy to dobry dział ale chciałem zapytać o jedną nurtującą mnie sprawę. Załóżmy że chcemy hipotetycznie otworzyć serwis ala youtube.com. Czyli jakaś stronka na którą wchodzą liczni userzy i jedni wrzucają pliki oraz wszyscy sobie je oglądają i ogólnie sielanka trwa. Moje pytanie jest następujące. Przy dodatkowym założeniu że każdy user może wrzucić film o maksymalnej wadze powiedzmy 3mb i że nasz serwis będzie przystosowany do 10k filmów co daje maxymalnie 30GB powierzchni dyskowej na same filmy. Pytanie jaki potrzebny by na to był hosting/serwer? Jakie to są szacunkowo koszta? Czy jest to wogóle realne bez wielkich pieniędzy?

Jeśli można prosiłbym o oświecenie mnie w tym temacie. Najlepiej popartymi konkretnymi danymi, cennikami, firmami. Z góry dziękuję.

Pozdrawiam. party.gif
Cysiaczek
Serwer dedykowany
cena: od 1200 zł/ rok do 12000 zł /rok

Pozdrawiam
parzol
Ok. Serwer dedykowany. Teraz tylko sprawa tej rozpiętości cen. Rozumiem jak to na wolnym rynku że są różne ceny ze względu na różne firmy ale napewno ma na to inny czynnik jak wielkość, szybkość itp dedyka. Rozpiętość cenowa 10 krotna jest dość spora. Dlatego dla przedstawionych przeze mnie danych w 1 poscie jaka byłaby realna cena / usługa ? Dodatkowo słyszałem że ludzie zamawiają dedyki w Niemczech (dawniej w USA) ze względu na niższą cenę. Czy to prawda? Ma to sens zamawiac poza granicą kraju dedyka którego używać będą głównie polscy internauci?

Dzieki za wszelkie sugestie.

Pozdrawiam. Rkingsmiley.png
kwiateusz
jak nie strasza Cie pingi 2x wieksze niz w pl to jasne, np dedyki w ovh sa bodaj we francji i ping jest rzedu 48ms a serwery calkiem fajne i nie drogie
l0ud
Cytat
każdy user może wrzucić film o maksymalnej wadze powiedzmy 3mb

Nie chcę Cię zmartwić, ale przeciętny film .flv potrafi zajmować nawet kilkadziesiąt MB...
Qleer
Jeżeli chcesz mieć dobry serwis i przed wszystkim tani polecam kupować za granicą... gdy strona się rozbuduje i będziesz miał już pieniądze na jej modernizację przede wszystkim techniczną wtedy kupisz serwer w Polsce gdzie ceny są powalające winksmiley.jpg

Pozdrawiam
Moli
Cytat
cena: od 1200 zł/ rok do 12000 zł /rok

A nie przypadkiem ceny miesięczne ? smile.gif
Cysiaczek
hehhe, to zależy gdzie i co.
W ovh, 1200 zł rocznie
http://www.wdc.pl/ <-- od około 1200 miesięcznie biggrin.gif
parzol
Cytat(l0ud @ 27.06.2008, 08:43:47 ) *
Nie chcę Cię zmartwić, ale przeciętny film .flv potrafi zajmować nawet kilkadziesiąt MB...

FLV tak. Dlatego napisalem ze 3mb film wrzucany. A tyle potrafi zajac filmik o ograniczonej dlugosci (bedzie ona wymuszona w serwisie ze wzgledu na rodzaj dzialalnosci).

Dzieki wszystkim za odpowiedzi. Widzę ceny są dość wysokie wiec bedzie to trzeba dobrze przekalkulowac smile.gif
Pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.