Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [www] Do oceny strona i kreator do projektowania
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
xeo
Jak oceniacie moją stronę www.naklejki-online.com?
Zależy mi na ocenie:
- grafiki
- treści
- kreatora do projektowania

Pozdrawiam
Shili
Po pierwsze całość tekstu jest wyświetlana czcionkami szeryfowymi, a powinna być bezszeryfowymi (lepiej się je czyta na ekranie monitora).

Po drugie header jest stanowczo zbyt duży!

Po trzecie - tabele służą do umieszczania treści tabelarycznych. To co Ty masz to nijak nie jest treść tabelaryczna i nawet przerobienie jej na kontenery nie sprawia żadnego problemu.

Po czwarte takie akcje
  1. <div id="img_home"><a href="http://www.naklejki-online.com"></a></div>
są w zupełności zbędne. Dodajesz jeden niepotrzebny element, który z powodzeniem możesz zastąpić stylami.

Po piąte stopka też jest za duża.

Po szóste zaprzyjaźnij się ze stylami, zamiast tworzyć potworki, które trudno będzie Ci przerobić w przypadku zmiany wyglądu.

Po siódme, ta lista numerowana aż się prosi, żeby była stworzona na listach!

Po ósme lupa w galerii wprowadza w błąd, bo nie da się w nią kliknąć, a sugeruje że po kliknięciu akurat na nią powiększa się zdjęcie.

Po dziewiąte znaczek o poprawności dokumentu po raz kolejny potwierdza, że coś co jest poprawne składniowo może być w praktyce jednocześnie całkowicie do przepisania.

Po dziesiąte i ostatnie jak na razie wyglądem nie zachwyca. Wszystko jest za duże, miejsce jest nienajlepiej rozplanowane, ja osobiście preferuję jakąś konkretną kolorystykę strony. I ujednolicenie - niektóre boksy mają zaokrąglone rogi, inne kwadratowe.

Moja rada - obejrzyj sobie to choćby w 1024x780, która dalej jest pewnym standardem. Przytłacza. Poczytaj również o tym jakie znaczniki przeznaczone są do jakich zastosowań i czemu listę lepiej jest robić na liście, jeśli można. A także o potędze stylów css. (a do kreatora dodałabym możliwość przeciągania kształtów, mam wrażenie że użytkownicy bardziej są do takiej akcji przezwyczajeni)
.radex
Całość nie jest zła, ale mogła by być duuuużo lepsza.

Tabelki - eeeehhhh!!!

Top - za duży

Czcionka - nieładna (szeryfowe czcionki)

Top jako gif - Nie potrzebujesz animacji? Nie używaj GIFów. PNG lepiej skompresujesz.

Layout - wygląda trochę nieprofesjonalnie (teraz panuję moda na prostotę, na "Web 2.0-wość"
AjaxSrajax
Accessiblity, czyli dostępność słabiutka. U mnie z wyłączonymi obrazkami strona kompletnie nieużyteczna. Zniknęło menu, żadnych linków, nic się nie da zrobić. Nie wiem, jaka jest przyczyna, bo nie patrzę w kod, ale są dwie opcje.
Albo dlatego, że masz takie same kolory dla color i background, albo dlatego, że menu to niesemantyczny, graficzny twór.
Drugi przypadek jest dużo gorszy, bo nie dość, że nie zobaczą tego tacy jak ja, to na dodatek jeszcze tacy jak boty.

Idealnego rozwiązania dla graficznych menu nie znam. Łatwo zrobić, aby takie menu wyświetlało się dobrze bez CSS, jednak
używając display:none dla spana w strukturze <ul><li><a><span>Item 1</span></a></li>.... albo text-indent: np -10000px
i tak pozbawia się wyświetlania przy wyłączonych obrazkach.

Jednak wiem, że nie zawsze można robić klasyczne, tekstowe menu, które ma jeszcze tę zaletę, że łatwo dodawać/usuwać jego komponenty. Ale, że włączyłem na chwilę Twoją stronkę z obrazkami, widzę, że u Ciebie menu graficzne nie ma kompletnie sensu.
Zyskujesz tylko wygładzone czcionki, które nie dość, że martwe, to jeszcze nie do powiększenia w przeglądarkach, które nie powiększają grafiki. Jednak ten problem ostatnio już jest nieaktualny. FF3 Sux winksmiley.jpg

pzdr.
xeo
Czcionka zmieniona.
Header jest duży bo widziałem kilka takich stron i mi się to bardzo spodobało, kwestia gustu.
Jeżeli chodzi o tabele to kilka lat temu się uczyłem na tabelach i tak mi zostało, a teraz nie miałem czasu się nauczyć metod obecnie zalecanych, a i się nie zajmuje zawodowo projektowaniem stron. Mam nadzieje że kiedyś będę miał więcej wolnego czasu i przerobie.
Stopka tak samo jak header, tak mi się podoba.
Lista numerowana zmieniona, sam nie wiem czemu to nie zrobiłem na listach.
Lupa już powiększa.
Mam rozdzielczość 1024x780 i jakoś w ogóle mnie nie przytłacza.
Jeżeli chodzi o kreatora to klient woli właśnie prostotę, a nie żeby mu bardziej komplikować życie, on chce kliknąć i ma być już wszystko gotowe, a nie kombinacje z przyciąganiem.
Menu jest graficzne, a nie tekstowe bo chciałem żeby była dokładnie ta czcionka, a nie żadna inna.

Dzięki za rady i opinie. smile.gif
koderrr
na 2gie imie masz narcyz ?
Shili
Cytat
Header jest duży bo widziałem kilka takich stron i mi się to bardzo spodobało, kwestia gustu.
Nie do końca. Raczej użyteczności - odwiedzający nie widzi treści strony, a wielgachny header, nie może na szybko ocenić czy ma zostać czy nie, a jak nie może ocenić to nader często nie zostaje długo.
Przez pierwsze kilka/kilkadziesiąt sekund wyrabiamy opinię, dlatego jedynie gigantyczny header nie jest dobrym pomysłem.

Zwłaszcza jak praktycznie jest pusty, po obrazki rozjeżdżają się po obu bokach.

Plusem jest na pewno to, że menu mimo wszystko jest od razu widoczne winksmiley.jpg Przynajmniej przy standardowych ustawieniach przeglądarki.
xeo
Ok skoro tak twierdzisz pewnie tak jest ja w tym nie siedzę tylko jak pisałem widziałem takie stronki i to mi się spodobało.
koderrr a tobie chyba działy się pomieszały, jak masz takie dziecinne i głupie pytania zadawać to lepiej w ogóle nic nie pisz, tylko robisz offtopic.
koderrr
chodzi mi o to
ze wszelkie wady jakie ktos ci wypisal pare postow wyzej

obrociles w zalete co jest bzdura
xeo
Po pierwsze trzeba było tak napisać, po drugie nie wszystkie, może masz problem z czytaniem z zrozumieniem, to co mogłem to poprawiłem i napisałem co poprawiłem, a nie uparłem się że tabele są lepsze albo czcionka która była jest super itp.
cycofiasz
Ogromny top - okropny top
esms
Wygląda stosunkowo ok. Zmniejszyłbym zdecydowaie top i footer. Dodałbym w kreatorze możliwość zuploadowania własnego obrazka.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.