esms
17.07.2008, 23:49:01
Witam,
kilka dni temu ukończyłem pracę nad swoim pierwszym mini cms-em. "Easy SMS", bo tak nazwałem swój projekt to skrypt płatności SMS pozwalający stosunkowo szybko uruchomić serwis z płatną zawartością. Starałem się aby był prosty i nieskomplikowany. Jak mi poszło? Proszę Was o uwagi, komentarze oraz sugestie. Za wszystkie z góry serdecznie dziękuję :-)
Adres:
Easy-SMS.pl
klocu
18.07.2008, 07:17:49
Jak widzisz linia motto zlewa się z linią logo. (wiesz o co chodzi).
Do tego to manu w jakimś wyrwanym kawałku przestrzeni, do tego pod nim jakaś linia nie bardzo wiem skąd się wzięła.
Menu jest bardzo wysunięte w stosunku do dość wąskiego pola z treścią podstron.
Jeśli piszesz już dział pytania użytkowników bądź też faq, to niech pytania będą widoczne. Albo najpierw lista samych pytań, a niżej pytania z odpowiedziami, albo pogrub chociaż te pytania bo to jedna wielka plama tekstu. Komu będzie się chciało wyławiać z tego coś?
W demie przycisk od wysłania formularza kontaktu nie ma ani ramki ani niczego, skąd zwykły user ma wiedzieć że tam jest guzik?
W tej chwili jak dla mnie panel admina nie przedstawia zbyt wielkiej funkcjonalności. Rozumiem, to są kody za 9 ale no niech coś ten panel przedstawia.
I już mi podpadłeś. Ile to jest 9 zł + 22% VAT za usługi? Na pewno nie 9,22 zł, a 10,98 zł. Do tego dopiero w pytaniach mówisz jak uzyskać stosowny kod. A ja nie chce. Ja wchodzę na podstronę uzyskaj kod i tam chce wiedzieć jak mam to zrobić (tyczy się to opcji demo). I tam też musisz podać kwotę za usługi, za które pobierasz kasę.
I w demie po co kod podajsz w formacie text? A można by w formacie password? I jeśli się zgadza to przerzucasz mne do strony z jakimiś okienkami. Ok ale po co mam widzieć pole ze Swoim ip i znów ten kod? Hidden fields i już. Dalej, dlaczego kod przyjmuje mi nawet z dodatkową spacją na końcu?
No trochę uwag miałem, teraz kolej na Ciebie.
Ja bym dodał opcję adres e-mail do tworzenia nowego konta. I automatycznie spiął to potem z panelem kontakt, żeby wymagane było tylko podanie treści.
A poprzez mail weryfikowanie klienta.
tommy4
18.07.2008, 08:53:59
Że tak spytam z innej strony.
Działa to międzynarodowo? Tzn. jak jakiś Rumun wyśle SMSa z +XX na początku, to do niego też dojdzie sms? Czy to jest ograniczone tylko na Polskę?
esms
18.07.2008, 14:25:35
@Klocu: dzięki za wszystkie uwagi i spostrzeżenia. Poprawiłem większość "uchybień". Szczególnie dziękuję Ci za info o możliwości aktywacji kodu poprzez dodanie do niego spacji - błąd ten naprawiłem. Jeśli chodzi o cenę SMSa to oczywiście masz całkowitą rację. Nie wiem jak ja to mogłem przeoczyć

Jeszcze raz dziękuję.
@Tommy4: jeśli znajdziesz providera, który ma międzynarodowy zasięg, działa w Polsce i udostępnia swoim użytkownikom kody SMS premium do ich usług to tak, ze skryptu mogą korzystać osoby z poza naszego kraju. Jeśli jakiś obywatel Rumunii wyśle SMSa pod wskazany na stronie numer, poprzedzając go kodem +48 to na 90% nic z tego nie będzie - nie uzyska kodu zwrotnego.