Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Unix, Linux, Windows
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
ramze
Na wstepie przepraszam ze nie uzywam polskich znakow, ale wlasnie pracuje na moim nowo postawionym Unixie i jeszcze nie udalo mi sie skonfigurowac obslugi polskich czcionek. Podobno to jest latwe, ale wiecie nowy system, nowe funkcje, nowe mozliwosci.

Po odpaleniu Unixa zostalem bardzo mile zaskoczony mozliwosciami jakie niesie ze soba instalacja ow systemu, poza legendarnym juz bezpieczenstwem i gigantycznymi mozliwosciami w pracy sieciowej (jeszcze nie rozpracowalem co i jak, ale mam nadzieje, ze chociaz podstawowa konfiguracje jakos rozpracuje) system ten jest wyposazony w przyjemny wyglad, przegladarke internetowa, openoffice, gry i wiele, wiele innych dodatkow. Wiem, ze unix jako desktop to sie troche gryzie, ale chcialem zaszalec i pobawic sie czyms nowym, ciekawym. No i trafilem na Desktop BSD 1.6 mozna pobrac bezposrednio ze strony producenta. O systemie: Desktop BSD to wzbogacona o graficzny mily instalator i srodowisko KDE oraz kilka bajerow wersja FreeBSD. To jakby FreeBSD ale juz z poinstalowanymi zabawkami i upiekszaczami. System szybki i przyjemny. Fajnie dziala chociaz ma jeden drobny mankament: nie ma do konquerora flash playera sad.gif, no coz, nie kazdy jest idealny. Mimo, ze jestem uzytkownikiem systemu Windows to strasznie mnie ciagnie do czegos innego. Poniewaz Unix od zawsze owiany byl aura tajemniczosci, i wielkiego wtajemniczenia informatycznego to padlo na niego. Ale aby nie rzucac sie na gleboka wode wybralem co wybralem i jestem bardzo zadowolony. wiec jezeli ma ktos ochote pobawic sie UNIXEM to goraco polecam bo to naprawde fajowy system.

Kiedys podchodzilem tak do linuxa i minelo troche czasu zanim pogodzilem sie, ze linux to koniecznosc i przyjemnosc w moim zyciu. Strasznie lubie mojego kameleona w wersji 11. jest bardzo szybki i dziala swietnie, wykrywa peryferia, jest wybajerzony, ma compiza i srodowisko GNOME. Wyglada lepiej niz Vista, jest o niebo szybszy i stabilniejszy. Goraca zachecam do przesiadki na Linuxa. Ja pod dzieki odkryciu potegi open source nawet wystartowelm swoj wlasny biznes --zmoderowane--, torego podstawowym zalozeniem sa linuxy. Sam sie zastanawiam po co to wszystko smaruje i doszedlm do wniosku, ze robie to dlatego, ze pozytywna emocja nie moze sie zmarnowac. Po szalenie pozytywnym doznaniu jakim jest spotkanie z momj nowiusienkim Unixem goraco wszystkich zachecam KORZYSTAJCIE Z OPEN SOURCE. LINUX JEST SUPER. UNIX W CALE NIE JEST TYLKO DLA MASTA I WYMIATACZY. UNIX MA LUDZKIE OBLICZE.

--zmoderowane--
Cysiaczek
Zacytuję kolegę raportującego: "Co to ma być? Blog?"
Zamykam, moderuje i wywalę, bo to sprytny, ale nadal spam!

@NuLL - (gdyby to czytał) - o to właśnie mi chodzi...

---EDIT---
Po wymianie zdań - otwieram i przenoszę na hydepark
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.