Po odpaleniu Unixa zostalem bardzo mile zaskoczony mozliwosciami jakie niesie ze soba instalacja ow systemu, poza legendarnym juz bezpieczenstwem i gigantycznymi mozliwosciami w pracy sieciowej (jeszcze nie rozpracowalem co i jak, ale mam nadzieje, ze chociaz podstawowa konfiguracje jakos rozpracuje) system ten jest wyposazony w przyjemny wyglad, przegladarke internetowa, openoffice, gry i wiele, wiele innych dodatkow. Wiem, ze unix jako desktop to sie troche gryzie, ale chcialem zaszalec i pobawic sie czyms nowym, ciekawym. No i trafilem na Desktop BSD 1.6 mozna pobrac bezposrednio ze strony producenta. O systemie: Desktop BSD to wzbogacona o graficzny mily instalator i srodowisko KDE oraz kilka bajerow wersja FreeBSD. To jakby FreeBSD ale juz z poinstalowanymi zabawkami i upiekszaczami. System szybki i przyjemny. Fajnie dziala chociaz ma jeden drobny mankament: nie ma do konquerora flash playera

Kiedys podchodzilem tak do linuxa i minelo troche czasu zanim pogodzilem sie, ze linux to koniecznosc i przyjemnosc w moim zyciu. Strasznie lubie mojego kameleona w wersji 11. jest bardzo szybki i dziala swietnie, wykrywa peryferia, jest wybajerzony, ma compiza i srodowisko GNOME. Wyglada lepiej niz Vista, jest o niebo szybszy i stabilniejszy. Goraca zachecam do przesiadki na Linuxa. Ja pod dzieki odkryciu potegi open source nawet wystartowelm swoj wlasny biznes --zmoderowane--, torego podstawowym zalozeniem sa linuxy. Sam sie zastanawiam po co to wszystko smaruje i doszedlm do wniosku, ze robie to dlatego, ze pozytywna emocja nie moze sie zmarnowac. Po szalenie pozytywnym doznaniu jakim jest spotkanie z momj nowiusienkim Unixem goraco wszystkich zachecam KORZYSTAJCIE Z OPEN SOURCE. LINUX JEST SUPER. UNIX W CALE NIE JEST TYLKO DLA MASTA I WYMIATACZY. UNIX MA LUDZKIE OBLICZE.
--zmoderowane--