Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Automatyczny Update PHP API
Forum PHP.pl > Forum > PHP
szogun1987
Buduję obecnie swój własny Interfejs programistyczny w PHP (składam w nim najczęściej używane przeze mnie funkcje) jednocześnie buduję strony w oparciu o ten interfejs. Wszystko jest fajnie dopóki nie znajdzie się błąd w API albo nie dopiszę nowej funkcjonalności. Ponieważ muszę wtedy ręcznie Update'ować pliki na wszystkich stronach gdzie go użyłem. Moje pytanie brzmi, czy da się wymusić na skrypcie ściągnięcie pliku z obcego serwera na serwer lokalny?? w ten sposób wszystkie strony korzystałyby z najbardziej aktualnego zestawu poleceń.
Babcia@Stefa
Na jednym serwerze napisz kod PHP odpowiedzialny za autoryzację połączenia, sprawdzanie daty modyfikacji pliku oraz udostępnianie pliku.
Na drugim serwerze dopisz kod który będzie odpowiedzialny za wysyłanie żądania które będzie sprawdzane, jeśli tak pobierasz plik i zapisujesz.

Proste chyba smile.gif

Dziękuję, Babcia@Stefa
szogun1987
Już znalazłem inne rozwiązanie. Po prostu stabilną wersję API będę otaczał echem w następujący sposób:
CODE
<?
<?
echo"
<?
function testowa()
{
echo \"Hura działa\";
}
?>";
?>
?>

a na serwerze "klienckim "
CODE

<?
require('http://ip_serwera/API/api_main.php');
testowa();
?>

wydaje mi się że jest to w miarę elegancki sposób
l0ud
W ten sposób zwolnisz wykonywanie się kodu o co najmniej kilkaset procent, a awaria Twojego serwera pociągnie za sobą wszystkie inne strony.

Dużo lepszym wyjściem jest np. umieszczenie w poszczególnych 'kopiach klienckich' skryptu, który po wywołaniu łączy się z Twoim serwerem i pobiera najnowszą paczkę, następnie wypakowuje ją i zastępuje stare pliki. Wada jest taka, że potrzebuje uprawnień do modyfikacji tych plików, ale to już chyba nie taki problem? smile.gif
szogun1987
Było by lepiej bo mógłbym bez problemu wprowadzić system kontroli wersji (jeśli klient ma aktualną wersję to by nie ściągał jej ponownie). Tylko że nie znam polecenia które by kazało pobrać plik z obcego serwera do siebie... We Flashu to się nazywa getURl i jest jeszcze jedno dedykowane do Update'u ale w PHP-ie jeszcze się z takowym nie spotkałem (tak po za tym jestem programistą Desktopowym nie Webowym PHP-a używam tylko jak muszę)

Flashu czytaj Flexie:/
kwiateusz
mozesz to po svn'ie zrobic jak serwer ma taka opcje, albo do crona dodac skrypt ktory raz dziennie bedzie wysylal na Twoj serwer zapytanie z numerem wersji plikow (musisz to jakos wersjonowac) i jesli ma inna niz najnowsza to sciaga (najwygodniej jakas spakowana paczka i rozpakowanie na serwerze docelowym)
szogun1987
Ja akurat nie chciałbym trzymać tego na prywatnym serwerze tylko na jakimś darmowym hostingu (Czasami daję odpocząć swojemu maleństwu i go wyłączam na godzinę albo dwie) po za tym on stoi na Win2k3 Rkingsmiley.png . Pod PHP-em nie ma polecenia "ściągnij plik" questionmark.gif
l0ud
http://pl.php.net/manual/pl/function.file-...ntents.php

i pochodne
szogun1987
I o to chodziło:D
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.