Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Przemyslenie oraz wypisanie funkcji oprogramowania
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
godzio89
Tak jak w temacie chodzi mi o to jak zabrac sie za tworzenie jakiegos skryptu, strony lub programu. Np ja to sobie wypisuje wszystko na kartce co i jak ma byc np:
Wyswietlanie uzytkownikow:
--nazwa
--imie
--naz
--nr gg
--email itp
Ale jak pelno sie takich funkcji robi to troche pogubic sie mozna w tym wszyskim na kartkach. Jest moze jakis program, do tworzenia wlasnie takich rzeczy, zeby pozniej mozna bylo latwo spojrzec co sie z czym laczy i jakie sa tego funkcje?
athabus
Może to nie program, ale zainteresuj się UML.
Do planowanie aplikacji z prostszych rzeczy na pewno warto zainstalować sobie wiki - przynajmniej kartki nie giną i można łatwo modyfikacje wprowadzać.
godzio89
Zainstalowac wiki?A jezeli chodzi o uml to moglbys podac cos bardziej konkretnego?Bo szukalem na wikipedia.pl i za duzo informacji tam nie znalazlem:P
Moli
Do powiązań w bazie danych możesz użyć np. dbdesigner.
.radex
Dokumentacja, dokumentacja i jeszcze raz programowanie obiektowe.

Dzięki wydzieleniu wszystkich funkcji do klas, w systemie robi się porządek. Dzięki dokumentacji, można zrozumieć co dana klasa/funkcja robi.
kosmos
Skombinuj sobie Enterprise Architect do UML smile.gif
athabus
Cytat(godzio89 @ 29.07.2008, 17:18:45 ) *
Zainstalowac wiki?A jezeli chodzi o uml to moglbys podac cos bardziej konkretnego?Bo szukalem na wikipedia.pl i za duzo informacji tam nie znalazlem:P

Wszytko tak jak pisze readex sprowadza się do robienia dokumentacji.
Wiki - dzięki temu, że jest banalnie prosta w obsłudze, łatwo tworzy się powiązania/linki między stronami itd doskonale nadaje się jako ulepszona wersja kartki i ołówka. Po prostu tworzysz sobie wiki i w niej opisujesz wszystko co jest dla ciebie ważne. Wiele osób (w tym ja) używa właśnie wiki w takich celach.
UML to najprościej mówiąc takie diagramy które obrazują jak poszczególne komponenty aplikacji oddziałują ze sobą i z czego się składają. Język tych diagramów jest banalnie prosty (w podstawowych zastosowaniach) i można to szybko opanować. Są programy do tworzenia diagramów. Ja używam Umbrello na linuksie - na windowsa też są jakieś darmowe programy (Enterprisa Architect jest płatny) - coś mi się kołacze ArgoUML ale nie wiem czy ten program jest nadal rozwijany.
Do baz danych wspomniany DbDesigner jest ok.

No i już w fazie wykonywania projektu warto używać PHPdoc.
phpion
Popieram kolegów w sprawie diagramów. Natomiast mam swoje typy odnośnie samych narzędzi:
- diagramy UML - StarUML
- diagramy ERD - MySQL Workbench
- dokumentacja kodu - phpDocumentor
Narzędzia są darmowe. MySQL Workbench to następca DBDesignera, który nie jest już rozwijany.
qqrq
Jak jeszcze dorzucę Diagram Designer - ot proste narzędzie
Ace
Czego używacie do zaprojektowania widoków systemu? strona 1 - strona główna, zawiera element A B C dane wyświetlane są tu i tu..., strona 2.... strona 3...

Ja używam freemind do tworzenia map strony. Brakuje mi narzędzi, które ułatwią mi tworzenie ekranów z opisami funkcji i elementów, które mógłbym przekazać programiście do realizacji. Aktualnie robie to w word - tabela + opis. Macie może jakieś inne pomysły?

Mówicie o dokumentacji technicznej? A co z użytkową, albo biznesową? Przecież nie udostępnicie klientowi WIKI do wglądu?
athabus
Fajne to freemind - muszę przetestować jak się będzie sprawdzać.

Co do robienia "ekranów" to
- mój znajomy z jednej agencji używał w firmie do tego powerpoint'a
- ja używałm inkscape (taka uproszczona wersja corela) - idealnie się nadaje bo łatwo wstawia się bloki, teksty, modyfikuje się położenie itp (jest wersja do windowsa i linuksa)

Minusem wspomnianych programów jest brak możliwości dodawania dłuższych notatek w jakiejś formie tak aby wyświetlały się tylko po najechaniu kursorem albo coś takiego.
Ace
no właśnie, z tym jest problem. Pozostaje mi szukać dalej winksmiley.jpg
SHiP
Wszystko to kwestia przyzwyczajenia. Kupiłem(a w zasadzie dostałem na własne życzenie) ksiązke o UML. Fajny bajer i z pewnością przydaje sie w duzych firmach. Ja do własnych potrzeb nadal uzywam kartki i ołowka(a raczej zeszytu i czarnego długopisu winksmiley.jpg). Jakoś nie mam czasu tworzyć w uml tylko i wyłacznie dla siebie winksmiley.jpg. Ponadto wIększość rzeczy piszę i wymyslam "w locie". Bądz co bądz ja jestem może troche dziwny a uml to dobra sprawa winksmiley.jpg.
.radex
Cytat(SHiP @ 1.08.2008, 23:06:55 ) *
Wszystko to kwestia przyzwyczajenia. Kupiłem(a w zasadzie dostałem na własne życzenie) ksiązke o UML. Fajny bajer i z pewnością przydaje sie w duzych firmach. Ja do własnych potrzeb nadal uzywam kartki i ołowka(a raczej zeszytu i czarnego długopisu winksmiley.jpg). Jakoś nie mam czasu tworzyć w uml tylko i wyłacznie dla siebie winksmiley.jpg. Ponadto wIększość rzeczy piszę i wymyslam "w locie". Bądz co bądz ja jestem może troche dziwny a uml to dobra sprawa winksmiley.jpg.

Wcale nie jesteś tongue.gif Ja też większość rzeczy wymyślam "w locie" lub projektuję na kartce. UML fajna sprawa, ale czasem niepotrzebna. Po co tracić czas na zaprojektowanie czegoś, co doskonale wiemy jak ma to wyglądać. Jak to na jakiejś baardzo starej stronie wyczytałem "prawdziwy programista pisze programy, a nie dokumentację" (diagramy UML można zaliczyć do dokumentacji) tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.