Mylisz pojęcia. To, że forum jest o PHP nie znaczy, że cały system mamy pisać od zera. Młodym i początkującym programistom trzeba pokazać, że nie należy wynajdywać koła od nowa.
Skoro jest świetnie stworzone forum (co z tego, że płatne - za czas pracy programisty też trzeba zapłacić), to po co tworzyć coś nowego, co niekoniecznie musi być tak dobre?
1.a. Pytałem się o przyczynę, nie o skutek (który i tak jest błędny w Twojej odpowiedzi). Frameworki powstały po to, aby zautomatyzować część pracy programisty, żeby skrócić czas potrzebny na napisanie aplikacji i żeby skoncentrować się na tym co ważne - na funkcjach aplikacji a nie na sposobie komunikacji w np. wzorcu MVC.
1.b. Niekoniecznie. Biblioteki są po to, aby nie pisać od nowa czegoś, co już jest napisane. Skoro jest biblioteka
math.h dla C++, to się z niej korzysta. Nie pisze się od nowa funkcji do obliczania średniej, pierwiastka, mediany. Zajęłoby to więcej czasu, a nie na tym programista powinien się skupić.
3.
Odkrywanie != Tworzenie4. Ja nie zauważyłem, aby ktoś jeździł na
własnej benzynie, zrobionej z mleka, wody, ryżu, mąki itd. To, że jest wiele rodzajów nie ma tutaj znaczenia. Tak samo jest w przypadku systemów for internetowych. Nie zrozumiałeś pytania (po raz kolejny zresztą).
"To jak by kucharz zatrudniał kucharza by mu obiady gotował !" - Ale zdarza się, że korzysta z gotowych przepisów, których wcześniej się nauczył (nie wynalazł, po prostu poznał od innego mistrza kuchni).
"Korzystać ? OK - ale to chyba nie to forum
tu się tworzy." - To ja się znowu zapytam:
Po co?"w tym co pisze - nie korzystam z NICZEGO wiecej niz PHP" - Czyli zachowujesz się tak, jak każdy początkujący, który uważa, że to co on napisze (od zera) jest lepsze. Jeśli natomiast uważasz, że wykorzystanie gotowca nie niesie żadnych korzyści, napisz formularz kontaktowy korzystający z ajax, wyświetlający się w wyskakującym divie z efektami typu fadein i fadeout (od zera - nawet nie korzystając z bibliotek JS typu jQuery, Prototype) i policz czas, jaki ci to zajmie. Jeśli uważasz, że kilka(naście) godzin pracy jest lepsze niż skorzystanie z gotowej i cenionej przez profesjonalistów bibliotek, to życzę Ci powodzenia w przyszłym życiu.
"w portalu jaki mam - napisałem swoje własne forum" - Masz w nim moduły korzystające z AJAXu? Własne requesty wysyłasz czy korzystasz z gotowych bibliotek typu Prototype, jQuery? Jeśli to drugie, to jesteś hipokrytą.