Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Edytor do sporządzania postów na forum.php.pl
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
yalus
czesc

czy ten edytor przy uzyciu ktorego wlasnie pisze tego posta jest elementem stworzonym tylko na potrzeby tego serwisu czy jest elementem ktory kazdy moze sobie sciagnac z jakiejs strony i umiescic u siebie.

Jezeli nie to czy wie ktos czy istnieja takie gadżety jak ten edytor?

a jezeli tak to gdzie mozna znalezc?

pozdrawiam
Moli
Z tego co wiem to jest zwykły textarea + wstawki w js. Zainteresuj się edytorami typu tinyMC czy fckEditor smile.gif
yalus
dzieki, ale wlasciwie nie o to mi chodzi one sa za bardzo zaawansowane,

ja szukam czegos takiego: w moim formularzu jak ktos cos pisze w textarea i nacisnie kilka razy enter to przechodzi do nastepnej lini i widac puste linie a po zapisaniu tych danych do bazy i ponownym ich odczytaniu nie ma sladu po enterze a mi zalezy zeby on tam byl.

tak jak to zrobilem teraz z ta linia tekstu - powyzej jest pusta linia i pewnie nadal bedzie jak ktos bedzie czytal tego posta
kwiateusz
j.w.

A edytor jest pisany przez autorów skryptu forum
yalus
tak tez myslalem myslalem, ze jest rozwijany na potrzeby serwisu,

btw. jest bardzo dobry - łatwy, lekki i przyjemny
lled3
ten edytor to jest gotowiec ze skryptu forum IBP.
Nic w nim nikt tutaj nie rozwija (paradokslanie forum o php i nic swojego nie mają sciana.gif )

a edytor jest wyjątkowo nie przyjemny. Zwłaszcze ikonki w menu poziomym - totalnie nie intuicyjne
tiraeth
@lled3: Jak nic swojego nie mamy? Mam wymieniać? Proszę bardzo:

- Mod Pomógł, napisany przez naszych deweloperów
- Integracja z eZ Publish (Wortal), Symfony (Planeta PHP.pl), Vframe (Test PHP.pl)
- Mod tagów na niektórych forach, widoczny głównie na forum Przedszkole
- Mod ostrzeżeń, zanim dostaniecie warna na forum, gromadzimy Wasze przewinienia w owym modzie

Tylko jeden mod dotyczy "edytora", ale nie mów, że nic swojego nie mamy. Poza tym, jak już ktoś powiedział - dwa razy koła się nie wynajduje. Jeśli coś już jest, to po co tworzyć to od nowa?

Więc? Coś jeszcze?
nrm
http://markitup.jaysalvat.com/home/
lled3
Cytat
@lled3: Jak nic swojego nie mamy? Mam wymieniać? Proszę bardzo:

- Mod Pomógł, napisany przez naszych deweloperów
- Integracja z eZ Publish (Wortal), Symfony (Planeta PHP.pl), Vframe (Test PHP.pl)
- Mod tagów na niektórych forach, widoczny głównie na forum Przedszkole
- Mod ostrzeżeń, zanim dostaniecie warna na forum, gromadzimy Wasze przewinienia w owym modzie

Tylko jeden mod dotyczy "edytora", ale nie mów, że nic swojego nie mamy. Poza tym, jak już ktoś powiedział - dwa razy koła się nie wynajduje. Jeśli coś już jest, to po co tworzyć to od nowa?

Więc? Coś jeszcze?

to jest NIC w porównaniu z całym forum.

Po co wywarzać otwarte drzwi ... Jak by tak każdy myśał dzisiaj bysmy zyli w epoce kamienia gładzonego!! Na szczescie nie kazdy tak mysli i myslał smile.gif i dzieki temu mamy komputery, internet PHP, prąd ...

bo ktos kiedys wywarzyl otwarte drzwi i nie swiecimy juz kagankiem a żarówką czy ... ledami, jarzeniówkami (znowu ktoś otwarte dzrwi ...)
Moli
Eeee co za podejście biggrin.gif Czyli teraz każdy kto pisze programu musi wpierw stworzyć swój komputer, napisać system na ten komputer, napisać język i dopiero napisać program ?
.radex
Cytat(Moli @ 3.08.2008, 18:48:48 ) *
Eeee co za podejście biggrin.gif Czyli teraz każdy kto pisze programu musi wpierw stworzyć swój komputer, napisać system na ten komputer, napisać język i dopiero napisać program ?

Nie wszyscy. Tylko niektórzy. Przecież lled3 dał przykład: mamy żarówkę, ledy, jarzeniówki. Rodzajów oświetlenia jest kilkanaście/-dziesiąt, a ich użytkowników dużo więcej tongue.gif Tylko wybrańcy muszą wywarzać otwarte drzwi tongue.gif
lled3
Cytat
Nie wszyscy. Tylko niektórzy. Przecież lled3 dał przykład: mamy żarówkę, ledy, jarzeniówki. Rodzajów oświetlenia jest kilkanaście/-dziesiąt, a ich użytkowników dużo więcej tongue.gif Tylko wybrańcy muszą wywarzać otwarte drzwi tongue.gif

dokladnie.

i tylko wywarzajac otwarte drzwi - jak to sie przyjelo popularnie mowic - usprawiedliwiajac swoje nierobstwo - można do czegos dojsc i cos osiagnac.

No chyba ze dla kogos szczytem osiagniec jest bycie nadwornym programista w jakiejs firmie ... i zarabiac niech i nawet 10 tys / msc.
Moli
No ale w tym wypadku nie musimy wywarzać drzwi od nowa tongue.gif Po to są frameworki, skrypty for czy cmsów. Wiesz ile czasu zajmuje napisanie i późniejsze rozwijanie skryptu takiego jak IBP czy PHPBB ? Gdyby tak każdy chciał od nowa pisać taki skrypt, nie miał by czasu na nic innego.
lled3
a wiesz ile czasu zajęły M. Skłodowskiej badania nad pierwiastkami ?

wiesz ilu czasu Karl Benz spedzil nad silnikiem spalinowym ?

czy ile czasu spędził ten który nazwał swoje samochody imieniem córki mercedes ?
tiraeth
@lled3, ale Ty mówisz o rzeczach, których nie było smile.gif

Złe porównanie wybrałeś. Odpowiedz mi na pytania:

1) Dlaczego powstały frameworki? Po co z językami programowania dostarczane są zbiory bibliotek?
2) Dlaczego większość serwisów internetowych (i aplikacji webowych) powstało w oparciu o frameworki a nie o czysty język?
3) Dlaczego większość ludzi pisze programy w Javie, C/C++, C#, Delphi, Pascalu, Asemblerze, a nie w czystym, zero-jedynkowym kodzie maszynowym?
4) Dlaczego ludzie korzystają z Apache'a, Lighttpd, Webricka, Mongrela, IIS, a nie napiszą własnego serwera httpd?

Pytania skierowane do Ciebie: Dlaczego korzystasz z Firefoxa/Opery/IE/Safari przeglądając to forum? Czemu używasz standardowej klawiatury QWERTY a nie zbudujesz własnej ABCDE? Czemu używasz myszki, a nie własnego kontrolera?

A czemu ja to wszystko, co powyżej wymieniłem robię? Bo ja chcę z tego tylko korzystać... I o to się tutaj rozchodzi. Ktoś te rzeczy stworzył, żebyśmy z nich korzystali.
lled3
ten gosc co mial córkę mercedes ... nic nie wynalazł.
porsche tez nic nie wynalazl ...

a teraz odp na Twoje pytania:

1)
a) Framy - ktos to "wynalazł" a inni jak małpy to kopiują.
cool.gif biblioteki w jezykach programowania to jak uniwersalny skok gwintu na śrubach. Jednak tym gwintem ... można skręcić cuda.
3) języki - to jak stopy. Potrzebujemy wykonać określoną część - o określonych prametrach - wybieramy odpowedni stop. Jednak czasem odkrywa się nowe stopy - jak i powstają nowe języki
4) to jak benzyna smile.gif - a jednak mamy różne serwery ...

wszędzie jest pewna granica ...

ok, jak forum jest o betonach - korzystają z gotowców - ale to jest forum o PHP.
To jak by kucharz zatrudniał kucharza by mu obiady gotował !

Cytat
A czemu ja to wszystko, co powyżej wymieniłem robię? Bo ja chcę z tego tylko korzystać... I o to się tutaj rozchodzi. Ktoś te rzeczy stworzył, żebyśmy z nich korzystali.

Korzystać ? OK - ale to chyba nie to forum smile.gif tu się tworzy.

Dlaczego ja używam ff ? bo:
1. nie pisze oprogramowania pod systemy operacyjne - tylko strony www
2. w tym co pisze - nie korzystam z NICZEGO wiecej niz PHP (raz wykorzystałem gotowe menu w JS ... dawno i żadnych korzyści z tego nie mam)
3. w życiu sobie upodobałem robić co innego niż być szeroko pojętym informatykiem - a PHP traktuje jako hobby - i przy okazji sposób na dorobienie $$
4. w portalu jaki mam - napisałem swoje własne forum, swoje własne systemy art, newsów ... nie działa to wszytsko jak IPB czy phpBB, bo nie jestem programista php - ale jest to moje, moge to dowolnie zmieniać, modyfikować - i jest to łatwe. A tu swego czasu prawie rok było info że wprowadzają zabezpieczenia przeciw bootom w dziale poczatkujacy.
Cysiaczek
Tak, My tworzymy, ale po co mamy tworzyć coś, co jest i działa? Dla zabawy? No, jeśli chodzisz do szkoły i masz dużo czasu, to sobie możesz tworzyć. Mi osobiście wystarczy świadomość, że umiem napisać framework czy CMS, ale nie będę tego robił 150 razy na rok, a już na pewno nie będę narażał użytkowników forum na przerwy w dostępie do usług, czy niewygodę użytkowania. Na forum nie wprowadzamy nawet zmian w kodzie IPB, bo to by utrudniało aktualizację (~seaquest tego broni jak niepodległości biggrin.gif ). Druga sprawa to dostępność kodu i dokumentacji, która ma wpływ na pracę Ekipy. Zanim zostałem adminem, zainstalowałem IPB lokalnie i się nauczyłem co nieco - jak mam problem (choć to raczej ~kwiateusz, bo On odpowiada za sprawy techniczne), to szukam w googlach i zazwyczaj znajduję. Nie miałbym tej możliwości, gdyby skrypt był Naszej produkcji. Przykład to plugin massPW, który trzeba było wdrożyć w kilka godzin - udało się smile.gif

Pozdrawiam.
tiraeth
Mylisz pojęcia. To, że forum jest o PHP nie znaczy, że cały system mamy pisać od zera. Młodym i początkującym programistom trzeba pokazać, że nie należy wynajdywać koła od nowa.

Skoro jest świetnie stworzone forum (co z tego, że płatne - za czas pracy programisty też trzeba zapłacić), to po co tworzyć coś nowego, co niekoniecznie musi być tak dobre?

1.a. Pytałem się o przyczynę, nie o skutek (który i tak jest błędny w Twojej odpowiedzi). Frameworki powstały po to, aby zautomatyzować część pracy programisty, żeby skrócić czas potrzebny na napisanie aplikacji i żeby skoncentrować się na tym co ważne - na funkcjach aplikacji a nie na sposobie komunikacji w np. wzorcu MVC.

1.b. Niekoniecznie. Biblioteki są po to, aby nie pisać od nowa czegoś, co już jest napisane. Skoro jest biblioteka math.h dla C++, to się z niej korzysta. Nie pisze się od nowa funkcji do obliczania średniej, pierwiastka, mediany. Zajęłoby to więcej czasu, a nie na tym programista powinien się skupić.

3. Odkrywanie != Tworzenie

4. Ja nie zauważyłem, aby ktoś jeździł na własnej benzynie, zrobionej z mleka, wody, ryżu, mąki itd. To, że jest wiele rodzajów nie ma tutaj znaczenia. Tak samo jest w przypadku systemów for internetowych. Nie zrozumiałeś pytania (po raz kolejny zresztą).

"To jak by kucharz zatrudniał kucharza by mu obiady gotował !" - Ale zdarza się, że korzysta z gotowych przepisów, których wcześniej się nauczył (nie wynalazł, po prostu poznał od innego mistrza kuchni).

"Korzystać ? OK - ale to chyba nie to forum smile.gif tu się tworzy." - To ja się znowu zapytam: Po co?

"w tym co pisze - nie korzystam z NICZEGO wiecej niz PHP" - Czyli zachowujesz się tak, jak każdy początkujący, który uważa, że to co on napisze (od zera) jest lepsze. Jeśli natomiast uważasz, że wykorzystanie gotowca nie niesie żadnych korzyści, napisz formularz kontaktowy korzystający z ajax, wyświetlający się w wyskakującym divie z efektami typu fadein i fadeout (od zera - nawet nie korzystając z bibliotek JS typu jQuery, Prototype) i policz czas, jaki ci to zajmie. Jeśli uważasz, że kilka(naście) godzin pracy jest lepsze niż skorzystanie z gotowej i cenionej przez profesjonalistów bibliotek, to życzę Ci powodzenia w przyszłym życiu.

"w portalu jaki mam - napisałem swoje własne forum" - Masz w nim moduły korzystające z AJAXu? Własne requesty wysyłasz czy korzystasz z gotowych bibliotek typu Prototype, jQuery? Jeśli to drugie, to jesteś hipokrytą.
maziak
"bo ktos kiedys wywarzyl otwarte drzwi i nie swiecimy juz kagankiem a żarówką czy ... ledami, jarzeniówkami (znowu ktoś otwarte dzrwi ...)"

Ehh, dziwne podejscie...
IMO owszem, mozna tworzyc od 0 ale raczej dla celow dydaktycznych albo jezeli za cel stawiasz sobie, ze napiszesz cos lepszego, szybszego itp. Myslisz ze taki np. LED zostal wynaleziony dlatego, ze ktos stwierdzil "a co ja tam, nie bede len i nie bede sobie swiecil tym co wszyscy, sam sobie cos "zbuduje" do swiecenia!" ?

A pozatym Frameworki ktos wymyslil a my kopiujemy jak malpy? Ekhm, no oczywiscie mozna napisac swojego frameworka co zajmie X godzin, potem martwic sie o zabezpieczenie go, udoskolanie itp. narażając się na to, że w swojej ludzkiej niedoskonałości popelnisz mnóstwo błędów. Ktore nastepnie bedzie trzeba usunac itd itd etc etc.
Ale mozna rowniez skorzystac z gotowego, SPRAWDZONEGO i stabilnego rozwiazania.
Co jak co ale błagam Cię, nie sugeruj, że używanie frameworkow to pojscie na latwizne, bo narażasz się na śmieszność. To poprostu często bywa najbardziej optymalnym rozwiazaniem.
Cysiaczek
Jeszcze dodam jedno, do powyższych wypowiedzi. To jest po prostu tańsze! Klient nie płaci za to, że ktoś sobie pisze fajne i wydajne funkcje, tylko za efekt. Niedawno mi ktoś proponował napisanie jakiegoś serwisu. Nie chciał żadnych FW, tylko kod exclusive - tylko dla niego. Dostał wycenę aplikacji, a osobo wycenę frameworka haha.gif Stwierdził, że chyba musi przemyśleć swoje podejście biggrin.gif

Pozdrawiam.
nrm
dyskusja jest śmieszna, dajecie się podpuszczać trollowi winksmiley.jpg
phpion
Cytat(lled3 @ 4.08.2008, 23:51:28 ) *
3) języki - to jak stopy.

Tzn. śmierdzą?

@lled3: dlaczego więc korzystasz z wbudowanych w PHP funkcji? Napisz własne funkcje połączeń z bazą danych (bez użycia *_connect), własną do obsługi plików. Przecież korzystanie z "gotowców" to pójście na łatwiznę... Jako argument za korzystaniem z frameworków przyjmij np. pracę grupową nad projektem. Każdy ma inny styl kodowania, korzysta z innej struktury katalogów. Jeśli odnalazłbyś się w takim teamie to muszę przyznać, że jesteś twardzielem.

Cytat(normanos @ 5.08.2008, 07:25:03 ) *
dajecie się podpuszczać trollowi winksmiley.jpg

laugh.gif hehehe
mike
~lled3 to jakiś nieobeznany troll z tępymi i ułomnymi argumentami a Wy w to brniecie.
Jest powiedzenie: ruszysz kupę ... to zacznie śmierdzieć.

Zamykam na dzień, może wszystkim odechce się gadania na ten temat w tym wątku.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.