Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Żółte karteczki na pulpicie - post it...
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
sowiq
Witam,
od razu proszę o nieodsyłanie mnie do Google, bo nie pisałbym tutaj bez sprawdzenia. Dziękuję.

Poszukuję programu do tworzenia wirtualnych karteczek na pulpicie. Przewaliłem ich chyba z 15 już, ale żaden w 100% nie był taki, jaki bym chciał.

Program powinien:
- oferować przeźroczystość tła (tylko tła, a nie tła razem z tekstem)
- dać się przykleić do pulpitu, tzn. ma się wyświetlać pod oknami, ale ma się też nie chować podczas kliknięcia 'Pokaż pulpit'
- nie wyświetlać jakichś durnych nagłówków itp - po prostu plain text
- oferować edycję treści 'karteczki' od razu po kliknięciu na niej

Do tej pory najlepszym programem jaki udało mi się znaleźć jest ATnotes, ale on wyświetla się albo na wierzchu (nad wszystkimi oknami), abo chowa się po 'pokaż pulpit'.

Idealnie spełnia moje wymagania program Rainlendar, ale to kalendarz, a nie karteczki smile.gif

Może ktoś używa podobnego programu? Będę wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam.
.radex
Na jaką platformę?

Pod linuksa jest tomboy.
sowiq
No niestety na Windows XP. Jakoś nie mam motywacji, żeby się przerzucić...
Moli
A nie platformę ? smile.gif
.radex
Cytat(Moli @ 2.08.2008, 13:22:07 ) *
A nie platformę ? smile.gif

Masz rację, literówka winksmiley.jpg
Lars
http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&...p;Stickies+6.5a

Stickies 6.5a
Cytat
- Czcionki i kolor nalepki mogą być definiowane przez użytkownika
- Nalepki mogą być wysyłane do innego komputera poprzez sieć TCP/IP lub przez serwer poczty SMTP
- Hierarchiczna lista znajomych, która może być automatycznie pobierana od innych znajomych
- Odtwarzanie pliku wav lub sygnał dźwiękowy z głośnika przy odbiorze
- Podpisywanie (np. imieniem) wysyłanych nalepek
- Możliwość wyboru ulubionych znajomych
- Nalepki mogą być ukrywane przez określony czas aby pojawić się na ekranie o odpowiedniej porze
- Wielojęzyczny interfejs
- Zapis do pliku lub import z pliku
- Ustawianie przezroczystości nalepek (Windows 2000/XP)

Pozdrawiam
sowiq
@Lars:

Kod
Program powinien:
- oferować przeźroczystość tła (tylko tła, a nie tła razem z tekstem)
- dać się przykleić do pulpitu, tzn. ma się wyświetlać pod oknami, ale ma się też nie chować podczas kliknięcia 'Pokaż pulpit'
- nie wyświetlać jakichś durnych nagłówków itp - po prostu plain text
- oferować edycję treści 'karteczki' od razu po kliknięciu na niej

Program, który zaproponowałeś spełnia tylko ostatni punkt. Znam go - odinstalowałem, bo mi nie odpowiadał. Ale dzięki za dobre chęci.
nowotny
To może podasz listę tych, które już próbowałeś... co tak będziemy w ciemno strzelać...
sowiq
Ale mi nie chodzi o listę programów do robienia notatek, bo to mogę sobie w Google znaleźć.

Chodziło mi raczej o program, który posiada wymienione przeze mnie funkcje. Napisałem z nadzieją, że może ktoś używa takiego i będzie w stanie mi pomóc.
Jak napisałem wcześniej - najbardziej odpowiada mi program ATnotes i aktualnie go używam. Tylko przeszkadza mi w nim jedna rzecz - po użyciu funkcji 'pokaż pulpit' program ten minimalizuje się do Tray'a. Jedyną opcją, żeby tego uniknąć jest włączenie 'On top', ale to przeszkadza, bo wtedy 'karteczka' wyświetla się nad wszystkimi oknami.
Chodzi mi o karteczki, które można przykleić do pulpitu. Jako przykład programu z taką funkcją podałem Rainlendar (kalendarz). Miranda też ma taką funkcję.
pastetrz
Ja polecam wersje internetowa karteczek - dziala niezaleznie od platformy, mozna korzystac wszedzie poprzez przegladarke.

Zobacz na www.e-postit.pl smile.gif
batman
Swego czasu używałem Yahoo Widgets. Jest tam cała masa fajnych bajerów, które możesz sobie przypiąć na pulpit. Baza widgetów jest całkiem spora i powinieneś znaleźć to, co Ciebie zadowoli.

Ja zamiast karteczek używam Office Live Workspace, kalendarza oraz Alerts.
matixrr
Może coś z tych: http://stickies.en.softonic.com/compare/cr...ote,power-notes
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.