Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: wyszukiwarka mp3 a legalność
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
jarmiar
Witam,

Czy prowadzenie własnej wyszukiwarki MP3, któa pobiera muzykę z Wrzuta.pl jest legalne?
Pytam bo widzę w Internecie dużo takich wyszukiwarek.

Pozdrawiam
devnul
na pewno jest nieetyczne (tak jak każdy rodzaj spamowania internetu) a legalne jest jeśli sam nie udostępniasz tej muzyki
jarmiar
czyli mogę coś takiego posiadać i nie bać się o nic?
devnul
warunkiem jest nieprzechowywanie plików na własnym serwerze. inaczej działanie każdej wyszukiwarki za pomocą której można odnaleźć nielegalny zasób sieciowy byłoby sprzeczne z prawem.
jarmiar
pod pojęciem "plików na własnym serwerze" rozumiesz pliki mp3 czy pliki wyszukiwarki?
.radex
OMG! No przecież oczywiste, że chodzi o pliki mp3.

Cytat
legalne jest jeśli sam nie udostępniasz tej muzyki

No chyba, że php jest muzyką winksmiley.jpg
Mystic007
Z resztą, z tego co wiem w regulaminie wrzuty jest zakaz takich praktyk [tu pobieranie od ich plików], a po drugie jeśli nie płacisz ZAiKSowi etc. to jest to nielegalne, a zwie sie nawet deep link smile.gif
jarmiar
Czyli jednoznacznie posiadanie takiej wyszukiwarki jest nielegalne?
.radex
Cytat(jarmiar @ 4.08.2008, 14:22:10 ) *
Czyli jednoznacznie posiadanie takiej wyszukiwarki jest nielegalne?

No, tu można się spierać, różni ludzie mówią różne rzeczy. Z tego co JA wiem, to jest to legalne, dlatego, że sam nie przechowujesz tych plików, a jedynie ułatwiasz ich wyszukiwanie.
devnul
linkowanie do czegokolwiek nie jest nielegalne. To jest zwyczajna informacja o istnieniu jakiegoś pliku a nie jego udostępnianie co jest zupełnie legalne. Regulamin wrzuty też można sobie o kant ... rozbić bo na dobrą sprawę nikt nie zabroni Ci linkowania do ich serwerów. To jest internet i z tym muszą się liczyć i nikt żadnymi regulaminami tego nie zmieni. Także z formalnego punktu widzenia możesz spokojnie robić wyszukiwarkę mp3/czegokolwiek i linkować gdziekolwiek byle nie na własny serwer a nikt nic Ci zrobić nie może. Na
Mystic007
Ja sobie bardzo długo zadawałem takie pytanie: "czy można linkować do plików mp3 etc.?" czytałem naprawdę dużo wypowiedzi prawników etc. wszyscy powiedzieli ze nie ma żadnych orzeczeń sądowych o tym w Polsce, ale może być to wzięte pod uwagę jako forma rozpowszechniania, a jak wiadomo bez praw do utworu nie można go rozpowszechniać.

Ja popieram zdanie, że jest to przecież budowanie sieci, na tym to wszystko tu polega, ale na miejscu artysty nie chciałbym by ktoś w jakikolwiek sposób udostępniał informacje/pliki jak pobrać moje dzieło bez uiszczenia opłaty/otrzymania zgody. Ściąganie mp3 z neta jest legalne, ale samo udostępnianie już nie...

I teraz tylko pozostaje 1 pytanie, na które musisz sobie sam odpowiedzieć: czy warto ryzykować?

PS. napisz na forum co postanowisz bo aż sie zaciekawiłem biggrin.gif aaevil.gif
sztosz
Cytat(Mystic007 @ 4.08.2008, 11:51:23 ) *
Z resztą, z tego co wiem w regulaminie wrzuty jest zakaz takich praktyk [tu pobieranie od ich plików], a po drugie jeśli nie płacisz ZAiKSowi etc. to jest to nielegalne, a zwie sie nawet deep link smile.gif

Nie wdając się w szczegóły i bez głupich odpowiedzi proszę. Google linkuje nie tylko do plików z wrzuty. Google linkuje nawet do plików z hasłami z serwerów/komputerów nie jednego amerykańskiego czy polskiego urzędu i nikt ich za to nie kara. Dlaczego? Bo jeszcze świat nie zdurniał do reszty. To bank jest winowajcą jeśli wyrzuci dane osobowe klientów do śmieci i ktoś to znajdzie, a nie Ci co znaleźli. Owszem w polskim prawie znajduje się zapis np. o tym że używanie narzędzi do łamania haseł, podsłuchiwania (np. pakietów TCP/IP) i innych takich jest nielegalne, ale nie wiem czy wiecie ale w zaistniałej sytuacji prawnej każdy system operacyjny spod znaku M$, Jabłka, Słoneczka, Diabełka czy Pingwinka jest czymś co powinno nas za używanie go posadzić nas za kratki. Tak więc więc apeluję o to, by pisząc o prawie pisać też jak idiotyczne jest to prawo jeśli wynika to z jego trzeźwej oceny. Prawo to zbiór zasad który należy udoskonalać ku dobru ogółu, a nie za jego nieprzestrzeganie karać tych najmniej kary wymagających.
jarmiar
Cytat(sztosz @ 4.08.2008, 21:16:14 ) *
Nie wdając się w szczegóły i bez głupich odpowiedzi proszę. Google linkuje nie tylko do plików z wrzuty. Google linkuje nawet do plików z hasłami z serwerów/komputerów nie jednego amerykańskiego czy polskiego urzędu i nikt ich za to nie kara. Dlaczego? Bo jeszcze świat nie zdurniał do reszty. To bank jest winowajcą jeśli wyrzuci dane osobowe klientów do śmieci i ktoś to znajdzie, a nie Ci co znaleźli. Owszem w polskim prawie znajduje się zapis np. o tym że używanie narzędzi do łamania haseł, podsłuchiwania (np. pakietów TCP/IP) i innych takich jest nielegalne, ale nie wiem czy wiecie ale w zaistniałej sytuacji prawnej każdy system operacyjny spod znaku M$, Jabłka, Słoneczka, Diabełka czy Pingwinka jest czymś co powinno nas za używanie go posadzić nas za kratki. Tak więc więc apeluję o to, by pisząc o prawie pisać też jak idiotyczne jest to prawo jeśli wynika to z jego trzeźwej oceny. Prawo to zbiór zasad który należy udoskonalać ku dobru ogółu, a nie za jego nieprzestrzeganie karać tych najmniej kary wymagających.

Ale z tego co wiem to Google też było pozywane do sądu w niektórych krajach, właśnie z tego tytułu, że niektórzy ludzie znajdowali za pomocą tej wyszukwiarki nielegalne pliki mp3, gry etc.

Dobrym przykładem również może być holenderska wyszukiwarka plików mp3, wydawana przez jakąś korporację. Sprawa poszła do sądu (niestety przegrali), ale się nie poddawali, aż znowu sprawa trafiła do sądu i tak kilka razy. Po tych kilku razach, dali sobie spokój i zawieseili swoją działalność.

Wracając do Google'a moim zdaniem jest to jeden wielki cyrk na kółkach
Kocurro
Nie chce mi się czytać wszystkich wypowiedzi ale:

- dajesz linka bezpośrednio na serwer wrzuty - legalne
- Twój skrypt pobiera dane (plik mp3) z serwera rzuty i wysyła do klienta - nielegalne.

pozdrawiam,
Łukasz
.radex
Cytat(jarmiar @ 6.08.2008, 11:32:43 ) *
Ale z tego co wiem to Google też było pozywane do sądu w niektórych krajach, właśnie z tego tytułu, że niektórzy ludzie znajdowali za pomocą tej wyszukwiarki nielegalne pliki mp3, gry etc.

Dobrym przykładem również może być holenderska wyszukiwarka plików mp3, wydawana przez jakąś korporację. Sprawa poszła do sądu (niestety przegrali), ale się nie poddawali, aż znowu sprawa trafiła do sądu i tak kilka razy. Po tych kilku razach, dali sobie spokój i zawieseili swoją działalność.

Wracając do Google'a moim zdaniem jest to jeden wielki cyrk na kółkach

Niektórych krajach.... Interesujące. Polska też jest "niektórym krajem" ? Może tego nie zauważyłeś, ale to bardzo istotne aaevil.gif
Mystic007
Cytat(Kocurro @ 6.08.2008, 09:38:24 ) *
Nie chce mi się czytać wszystkich wypowiedzi ale:

- dajesz linka bezpośrednio na serwer wrzuty - legalne
- Twój skrypt pobiera dane (plik mp3) z serwera rzuty i wysyła do klienta - nielegalne.

pozdrawiam,
Łukasz

G**no prawda, co niektórzy sądzą ze nawet podanie adresu w jakiejkolwiek postaci (klikanej, czy nie; w częściach czy całości; po prostu jakiejkolwiek) jest nielegalne bo jest to jednak forma rozpowszechniania.