Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Kopiowanie aktualności, a prawo
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Blajo
Jak wygląda sprawa z umieszczaniem na swojej stronie aktualności z innych stron internetowych? Jet to prawnie dozwolone z podaniem linku źródła, czy kompletnie nielegalne? Większość stron np. piłkarskich umieszcza u siebie newsy z innych portali takich jak 90minut.pl gazeta.pl itd. Można tak, czy nie?
.radex
Zależy od licencji.

Np. treści z mojego homepage'u są na licencji CC by-nc-nd 2.5

http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/pl/

Czyli możesz kopiować, rozpowszechniać, odtwarzać i wykonywać utwór na następujących warunkach:
- Uznanie autorstwa. Utwór należy oznaczyć w sposób określony przez Twórcę lub Licencjodawcę
- Użycie niekomercyjne. Nie wolno używać tego utworu do celów komercyjnych.
- Bez utworów zależnych. Nie wolno zmieniać, przekształcać ani tworzyć nowych dzieł na podstawie tego utworu.

W celu ponownego użycia utworu lub rozpowszechniania utworu należy wyjaśnić innym warunki licencji, na której udostępnia się utwór.
Każdy z tych warunków może zostać uchylony, jeśli uzyska się zezwolenie właściciela praw autorskich.
Blajo
A jeśli na stronie nie ma mowy o licencji? Pytać czy można?
.radex
Cytat(Blajo @ 3.08.2008, 19:02:29 ) *
A jeśli na stronie nie ma mowy o licencji? Pytać czy można?

Wiesz, ja kompletnie nie znam się na prawie, ale ja bym na Twoim miejscu zapytał, żeby nie było potem jakichś kłopotów tongue.gif W przypadku serwisów informacyjnych (typu gazeta.pl) prawdopodobnie wystarczy podanie źródła.
Blajo
Generalnie chodzi mi właśnie o źródła informacyjne - portale regionalne, radia itd.
tiraeth
http://prawo.vagla.pl/node/5428

W poniższym cytacie pomijam aspekt niedoskonałości polskiego prawa autorskiego. Każdy prawnik, każdy sąd może inaczej interpretować źle skonstruowaną ustawę.

Cytat(Ustawa z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz.U. z 1994 r. nr 24, poz. 83))
(...) wolno rozpowszechniać w celach informacyjnych w prasie, radiu i telewizji:
1) już rozpowszechnione:
a) sprawozdania o aktualnych wydarzeniach,
b) aktualne artykuły i wypowiedzi na tematy polityczne, gospodarcze i społeczne,
c) aktualne zdjęcia reporterskie,
2) krótkie wyciągi ze sprawozdań, artykułów i wypowiedzi, o których mowa w pkt 1 lit. a) i b),
3) przeglądy publikacji i utworów rozpowszechnionych,
4) mowy wygłoszone na publicznych zebraniach i rozprawach; nie upoważnia to jednak do publikacji zbiorów mów jednej osoby,
5) krótkie streszczenia rozpowszechnionych utworów.

Za korzystanie z utworów, o których mowa w ust. 1 pkt 1 lit. B) i c), twórcy przysługuje prawo do wynagrodzenia. Jednocześnie rozpowszechnianie utworów na podstawie ust. 1 jest dozwolone zarówno w oryginale, jak i w tłumaczeniu. Ustawa ustanawia w cytowanym przepisie licencję ustawową na korzystanie z materiałów chronionych w ramach ośrodków masowego przekazu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.