<?php class koszyk { private $klient; private $kasa; function __construct($klient, $kasa) { $this -> klient = $klient; $this -> kasa = $kasa; } public function obnizka($procent, $cena_rzecz) { $nowa_cena = ($this -> $cena_rzecz * $this -> $procent) / 100; return $this -> cena_rzecz - $nowa_cena; } public function premia($premia) { return $this -> kasa += $premia; } public function kup($koszt, $obnizka = 0, $rzecz, $premia = 0) { if($obnizka == 0) { if($premia == 0) $this -> kasa = $kasa; else $this -> kasa += $premia; $reszta = $this -> kasa - $koszt; } else if($obnizka > 0) { $reszta = obnizka($obnizka, $koszt); if($reszta >= 0) echo('Kupile: '.$rzecz.' za '.$koszt.' z '.$obnizka.'% obznika<Br>Zostalo c: '.$reszta.'zl'); } } } $zakupy = new koszyk('Marcio', 150); $zakupy2 = new koszyk('Anonim', 230); $zakupy3 = new koszyk('Biedak', 1700); $zakupy -> kup(50, 0, 'karta pamieci', 0); $zakupy2 -> kup(370, 0, 'odtwarzacz dvd', 150); $zakupy3 -> kup(3100, 0, 'Televizor lcd', 0); ?>
Mam taka klase jedyne co mi nie dziala to gdy robie znizke zwraca mi taki blad:
<?php Fatal errorCall to undefined function obnizka() in /old/ad3s1f/virtual/szu.pl/m/marcio/www/url2.php on line 48 ?>
Dlaczego??
I czy jest to napisane z idea OOP czy tylko z jej skladnia to juz ktorys raz z rzedu podchodze do OOP ale wydaje mi sie ze teraz zaczynam rozumiec, a skoro jest to kruciutka klasa moze ktos pokarze jakby ja sam napisal chyba ze moj sposob jest dobry