Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [ZF / Django] Zend Framework vs Django
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
wilman
Witam,
w php piszę już od około 2lat, ostatnio wziąłem się za programowanie obiektowe. Chciałbym teraz nauczyć się jakiegoś frameworka, ale patrząc na ich ilość kompletnie nie wiem co wybrać. Zastanawiałem się nad Zend'em i Django. Co prawda przy tym drugim musiałbym nauczyć się jescze pythona, ale to chyba mały problem smile.gif Czy jest jakaś porównywalna różnica pomiędzy tymi dwoma frameworkami (oprócz tego, że django stoi na pythonie) i... od jakiego frameworka najlepiej zaczynać z nimi zabawę?
qqrq
Moim zdaniem chęć ugotowania dwóch pieczeni na jednym ogniu jest lekko bez sensu - jeśli to twój pierwszy framework, to ucz się go raczej w języku, który znasz. I tak będziesz miał sporo nauki, a jak zaczniesz jeszcze wgryzać się w Pythona, zamotasz się i tyle. Rozgranicz to - najpierw nauka Zenda (czy też innego frameworka PHP-owego, Cake, CI, Kohana, Symfony, Prado...), potem nauka Pythona, a potem nauka Django (czy, podobno lepszego, acz trudniejszego, Pylonsa).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.