Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Symfony] Tworzenie nowego projektu, problem
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
jareeny
Więc tak. Na localhoscie [WAMP server], wszystko poustawiane (mod_rewrite, xsl), instaluje z pear Symfony. Gdy już jest wszystko zainstalowane, chce oczywiście stworzyć nowy projekt, więc przechodze z linii poleceń do folderu /www w WAMPie i gdy chcę utworzyć projekt za pomocą:

Kod
symfony init-project xxx

dostaje:

Cytat(cmd)
Nazwa 'symfony' nie jest rozpoznawana jako polecenie wewnętrzne lub zewnętrzne,
program wykonywalny lub plik wsadowy.

No to myśle, żeby dać plik symfony do /WINDOWS/system32

Robię tak i próbuje. W zamian dostaje:

Cytat(cmd)
Nazwa 'php.exe' nie jest rozpoznawana jako polecenie wewnętrzne lub zewnętrzne,
program wykonywalny lub plik wsadowy.

Cóż za niewdzięczny winshit, no dobra, jadę dalej i przełaże do /bin/php/php5.2.6 i z tamtąd odpalam:

Cytat(cmd)
A project named "xxx" already exists in this directory.

Boże, w końcu coś normalnego, ale jaką nazwe projektu bym nie wpisał, to i tak niby to już tam jest. Poza tym, to ja chce mieć ten projekt w ~/www a nie gdzie indziej.

Przy instalacji podpierdałem się
http://trac.symfony-project.org/wiki/Docum...Running-Symfony

Z góry dzięki za pomoc winksmiley.jpg
Virti
Aby usunąć problem z PHP.exe musisz dodać ścieżkę do tego pliku do systemowej "PATH". Możesz to zrobić we właściwościach systemu, w zmiennej path dodajesz (oddzielając średnikiem) ścieżkę do pliku php.exe, czyli np. C:/xampp/php [bez nazwy pliku].

Co do symfony to możesz spróbować tak samo, ale nie wiem, czy to coś da. Jeśli tak, to będziesz mógł tworzyć wszędzie nowe projekty.

Pozdrawiam.
jareeny
Dodałem php.exe do PATH, działa. Problem w tym, że symfony.bat, mam w tym samym folderze co php.exe a i tak dalej nie działa. Dostaje takie coś:

Cytat(cmd)
Could not open input file: C:\WINDOWS\system32\\symfony

i nieważne czy symfony.bat jest w /system32 czy nie, i tak to wyskakuje.
-=Peter=-
a napewno wywołujesz polecenie "symfony" z katalogu gdzie znajduje się plik symfony.bat? Czyli przykładowo z "c:\apache\www\symfony"
jareeny
Jeżeli stamtąd wywołuje, to wtedy wypisuje mi, że projekt o tej nazwie jest już utworzony. Poza tym, ja chcę utworzyć projekt w innej lokalizacji niż ~/bin/php/php5.2.6

jakieś propozycje?
Kujski
Tu jest rozwiązanie miałem ten sam problem:

http://trac.symfony-project.org/wiki/HowTo...WindowsWithWamp
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.