Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Symfony]Wirtualny serwer a Symfony
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
hmtt
Witam!

Czytałem juz trochę o frameworku Symfony ale nie jestem pewien jak wygląda sprawa działania Symfony na wirtualnych serwerach. Rozumiem że wydajność frameworka jest pojęciem które tródno określic jednoznacznie. Chodzi mi o to jak powinno przygotowywać się aplikację w Symfony która ma działać na wirtualnym serwerze. Czytałem gdzieś w dokumentacji Symfony że jest mozliwość przygotowania takiej wersji, jak wygląda to w praktyce?

Pozdrawiam
athabus
Jeśli chodzi o samo przygotowanie frameworka to w książce jest to po prostu niefortunnie napisane... ogólnie czy to na dedyka czy na hosting zawsze pisze się tak samo i nic specjalnie nie trzeba zmieniać.
Jedyna kwestia to instalacja - na dedyku możesz sobie zainstalować z pear a na hostingach tego z wiadomych przyczyn nie zrobisz. Dlatego też trzeba po prostu po napisaniu aplikacji zamrozić (symfony freez) i wrzucić w całości na serwer. Podobnie jeśli chcesz zaktualizować to na dedyku możesz przez pear a na hostingu musisz wrzucić nowe pliki przez ftp.
Cysiaczek
Mrozić nie trzeba, jeśli wcześniej zainstalujemy SF na serwerze samemu. Ja po prostu skopiowałem instalację ze dysku na serwer i jedynie dla każdego projektu muszę zmienić link do SF_CORE + nazwy katalogów w app/config.php

Przykładowy plik projekt/config/config.php
  1. <?php
  2. // symfony directories
  3. $sf_symfony_lib_dir  = '/home/cysiaczek/libs/symfony'; // core
  4. $sf_symfony_data_dir = '/home/cysiaczek/libs/data/symfony'; // domyślny folder data
  5. ?>

Przykładowy plik app/config.php
  1. <?php
  2.  
  3. // include project configuration
  4. include(SF_ROOT_DIR.DIRECTORY_SEPARATOR.'config'.DIRECTORY_SEPARATOR.'config.php');
  5.  
  6. // symfony bootstraping
  7. require_once($sf_symfony_lib_dir.'/util/sfCore.class.php');
  8. sfCore::bootstrap($sf_symfony_lib_dir, $sf_symfony_data_dir);
  9. $sf_root_dir = sfConfig::get('sf_root_dir');
  10. sfConfig::add(array(
  11.  'sf_web_dir_name' => $sf_web_dir_name = 'public_html',
  12.  'sf_web_dir'      => $sf_root_dir.DIRECTORY_SEPARATOR.'..'.DIRECTORY_SEPARATOR.$sf_web_dir_name,
  13.  'sf_upload_dir'   => $sf_root_dir.DIRECTORY_SEPARATOR.'..'.DIRECTORY_SEPARATOR.$sf_web_dir_name.DIRECTORY_SEPARATOR.sfConfig::get('sf_upload_dir_name'),
  14. ));
  15. ?>

Wszystko hula smile.gif
Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.