Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [symfony]Propel 1.3 i Symfony
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
athabus
Witam,

mam mało czasu i nie za bardzo mam kiedy to przetestować a bardzo intryguje mnie połączenie propela 1.3 z symfony. Widzę, że jest nawet plugin, który to robi.

Mam jednak kilka pytań:
- na jakiej fazie jest propel 1.3 - w sensie, wiem że beta - ale to taka raczej bliżej alfy czy RC? Jak ze stabilnością - można już tego użyć w projekcie? Kusi mnie wzrost wydajności bo projekt nad którym teraz siedzę chyba będzie tego potrzebował, ale nie chce zabrnąć w ślepą uliczkę.
- czy planowane są jeszcze jakieś duże zmiany w API propela 1.3?
- czy zmiany API są duże w stosunku do 1.2 (czy czekało by mnie dużo zmian w już napisanym projekcie).

Wiem że najlepiej sprawdzić samemu, ale nie mam teraz tych 1-2 dni na testy więc chętnie wysłucham opinii bo nie wiem czy w ogóle warto się nad tym zastanawiać.
Cysiaczek
W telegraficznym skrócie
Jest duży wzrost wydajności, wszelkie pluginy przestają działać, musisz przepisać creole na pdo biggrin.gif
U mnie konsumpcja pamięci z 6,5 MB spadła do 5,8. Timingi w dev średnio 15-25%

Temat: Przepisanie_pluginow_Symfony_dla_Propel_13

Pozdrawiam.
destroyerr
Propel 1.3 został wydany, więc jest w wersji stabilnej. Wynika z tego, że już API nie zostanie zmienione.
Dotychczasowy zmiany w API nie są wcale takie duże, zresztą są tutaj spisane.
Co do Twoich zmian w projekcie to nie wiem jak wykorzystujesz w nim propela, ale nie powinieneś się ich obawiać bo nie będzie ich mnóstwo.
athabus
Czyli widzę, że ogólnie warto bo taki wzrost wydajności na pewno mi dużo pomoże. Aplikacja, z którą teraz walczę robi sporo na bazie więc się opłaci.
Zmiany faktycznie z tego co rozumiem ograniczają się tylko do kodu odwołującego się do samego Creole -> API samego Propela się specjalnie nie zmieniło - to dobrze bo nie będzie trzeba zmieniać całego modelu.
Muszę się temu zatem przyjrzeć dokładniej - pewnie spróbuję.
Co do pluginów to mało z nich korzystam w projekcie (w zasadzie chyba tylko 3 pluginy), więc przepisanie nie sprawi problemu.
Dzięki bardzo za szybką odpowiedź.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.