Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Spory problem z checkboxem
Forum PHP.pl > Forum > PHP
kangur91
Jak zrobić taki skrypt by były pobierana ilość checkboxów z bazy np.12 z czego w drugiej  bazie zapisane bedzie ze checkboxy o nr id np.1,2,3 mają być zaznaczone. I ma zostac wyswietlone 12 checkboxów z czego 3 checkboxy mają być zaznaczone?? 
sticker
Nie jak zrobić tylko pokaż co zrobiłeś i jaki masz z tym problem smile.gif Inaczej zapraszam na dział giełda ofert ;P
AxZx
dodaj kolumnę w bazie, w której zapiszesz 1 dla checkboxów, które mają być zaznaczone, a 0 dla pozostałych.
wyświetlając te checkboxy po prostu sprawdzisz czy ma 1 czy 0. jeżeli 1 to checked="checked"
kangur91
ok. zrobie jak powiedziałeś . jezeli chodzi o pokazanie tego co zrobiłem tohttp://forum.php.pl/checkbox_t108494.html
Maciekbjw
Cytat(AxZx @ 2.12.2008, 23:35:39 ) *
dodaj kolumnę w bazie, w której zapiszesz 1 dla checkboxów, które mają być zaznaczone, a 0 dla pozostałych.
wyświetlając te checkboxy po prostu sprawdzisz czy ma 1 czy 0. jeżeli 1 to checked="checked"

rozwiązanie mało praktyczne, po co tworzyć nową kolumne, można przecież to tak zrobić:

1. <?php
  2. $zaznaczone = array();
  3. $q = 'SELECT id FROM tabela WHERE pole = warunek';
  4. $result =  mysql_query($q) or die(mysql_errror());
  5. while($row = mysql_fetch_array($result))
  6.   $zaznaczone[$row['id']] = 1;  //pobieramy ID tych rekordow ktore spelniaja warunek zapytania, i pakujemy w tablice przypisujac 1
  7.  
  8. mamy gotowa tablice, teraz warunek w widoku (przyklad ze Smarty)
  9. {foreach from=$a item="b"}
  10. <input type="checkbox" name="cos[]" {if $zaznaczone[$b.id] == 1} checked="checked" {/if}>
  11. {/foreach}
  12. ?>

Proste jak budowa cepa i szalenie przydatne winksmiley.jpg
AxZx
ano, jeżeli wiesz co autor miał na myśli to pewnie masz rację:)
ja wróżyłem z kuli, a jak wiadomo wróżby to tylko wróżby:)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.