Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] usuwanie białych znaków   ze zmiennej
Forum PHP.pl > Forum > PHP
cafepl_com
Witam,
zainstalowałem do mojego skromnego systemu zarządzania treścią edytor FCKeditor.
Mój problem polega na tym, że kiedy kopiuje jakiś tekst z dowolnej strony (wklejając go do edytora FCKeditor) i później przesyłam ten tekst metodą POST do zmiennej $text, urywa mi tekst np. w połowie.
Testowałem wiele razy co może być tego przyczyną i znalazłem ten oto znak specjalny:
  1.  &#160
Kiedy on występuje w tekście (najprawdopodobniej sam się tworzy przy kopiowaniu), urywa mi przed tym znakiem tekst...

Czy nie da się napisać jakiejś krótkiej funkcji w PHP, która usuwałaby ze zmiennej ten  &#160  ?
Próbowałem czegoś takiego:
  1. <?php
  2. $text = $_POST['FCKeditor1'];
  3. $wynik = str_replace("&#160", " ", $text);
  4. ?>

Niestety, bez skutku.
(W poście nie napisałem średnika (winksmiley.jpg na końcu &#160 , gdyż forum potraktowało to jako biały znak  
Proszę o pomoc.
Manwe89
z tego co mowisz zmienna docierajaca po kliknieciu juz jest ucinana, tak wiec funkcja php po odebraniu danych nic nie da bo i tak dociera juz wartosc "ucieta" lepsza opcja byloby wywolonie funkcji js po kliknieciu na przycisk Zapisz ktora by zrobila by to samo smile.gif jaka jest roznica? Taka ze mialbys dostep do calosci tekstu smile.gif jest chyba nawet zdarzenie onSumbit w js ktora jest generowana podczas proby wyslania forumlarzu.
  1. <script type="text/javascript">
  2. function zamien(){
  3. var text=document.formularz.pole.value;
  4. text.replace('&#160','QWERT');
  5. }
  6.  
  7.  
  8. <form name="formularz" onsubmit="zamien()">
  9. ...
  10. </form>

js moze byc wadliwy bo to nie moja dzialka smile.gif ale na pewno da sie cos w ta manke rozkminic ;d no i wpadlem na pomysl jak sie pozbyc jeszcze srednikow biggrin.gif najpierw zamien:
text.replace('&#160','QWERT'); {zauwaz ze specjalnie nie dalem srednika na koncu tego czegos}
w miejsce tego wpadnie ciag: QWERT; {zwroc uwage ze ciag ten bedzie mial srednik na koncu). Potem daj jeszcze raz funkcje zamieniajaca:
text.replace('QWERT;','');
no i to powinno zalatwic problem ;d
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.