<?php /* Funkcja InsertRecord Wstawia mowy rekord do tabeli employees. W przypadku powodzenia operacji zwraca identyfikator nowego rekordu a w przypadku błędu wartość ujemną wskazującą na przyczynę błędu. */ function InsertRecord( $aFirstName, $aLastName, $aAddr, $aPos ) { // Przygotowanie wyrażenia SQL INSERT $aSQL = "insert into employees ( first, last, address, "; $aSQL .= "position ) values ( '$aFirstName', '$aLastName', "; $aSQL .= "'$aAddr', '$aPos' )"; // Przyłączenie do serwera i wykonanie instrukcji INSERT { { // wszystkie potrzebne tabele istnieją, spokojnie mogę z nich wczytywać wartości // używając select * from if ( $aQResult == True ) { } else { // print( "Błąd wykonania zapytania" ); $aResult = -1; } } else { // print( "Błąd wyboru bazy danych" ); $aResult = -2; } } else { // print( "Błąd przy podłączaniu do bazy danych" ); $aResult = -3; } return $aResult; } ?> <html> <head> <title>Przykład MySQL: Wstawianie danych do bazy </title> </head> <body> <?php if ( $REQUEST_METHOD == 'POST' ) { // Nastąpiło przesłanie danych formularza $aResult = InsertRecord( $FirstName, $LastName, $Address, $Position ); if ( $aResult > 0 ) { } else { } } ?> Proszę wpisać dane nowego pracownika: Imię: <input type="text" name="FirstName" maxlength="20"> Nazwisko: <input type="text" name="LastName" maxlength="20"> Adres: <input type="text" name="Address" maxlength="255"> Stanowisko: <input type="text" name="Position" maxlength="50"> <input type="submit" name="Submit" value="Wyślij"> </form> </body> </html>
Otrzymuję w html po wpisaniu wartości:
Cytat
Błąd funkcji InsertRecord. Kod błędu = -1
Wcześniej nie otrzymuję żadnych błędów.
Informacje z phpinfo():
Server API: Apache 2.0 Handler
display_errors: On
register_globals: On
(coś jeszcze będzie potrzebne? )
Nie mogę za nic zmusić mysql_query do działania. Próbowałem do zmiennej $aSQL przypisywać wartości z ` czy '' (podwójny znak apostrofu bodajże

Liczę, że guru na tym forum wskaże, gdzie biedaczek popełnia błąd.

Pozdrawiam