Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Utworzenie obrazka ze wzoru
Forum PHP.pl > Forum > PHP
blackneron
Witam.
Chciałbym uzyskać taki oto obraz:

... gdzie tło jest wzięte ze zdjęcia np. natury ... sciana.gif

Moja wiedza na ten temat sprowadza się do wygenerowania zwykłego obrazka z czarnym tłem .. tj. :

1. <?php
  2. header("Content-type: image/jpeg");
  3. $obraz = imagecreate(244, 91)
  4. $tlo = imagecolorallocate($obraz, 0, 0, 0);
  5. imagejpeg($obraz);
  6. imagedestroy($obraz);
  7. ?>
Smoker
hmmm chyba sie da smile.gif jakbys tak ten swoj kod przerobil zeby rysowac po pikselu :)piksel bialy, piksel bialy, ... , piksel bialy, piksel czarny, ..., piksel czarny tongue.gif ale czy taki kod nie bylby zbyt dlugi ? haha.gif nie wiem do czego chcesz to uzyc ale proponuje wstawic to jako obrazek w zwyklym divie. Diva mozesz wypozycjonowac jak chcesz, z divow mozesz robic warstwy co mi sie bardzo podoba smile.gif i ustawiac ktory wyzej a ktory nizej i cos mi sie wydaje ze dalo mu sie ustawic paramert transparent ale nie jestem pewnien.

Kod
echo "<div style=\"background: url('ścieżka_do_obrazka.jpg'); width: ##px; height: ##px;\">" . "&nbsp;" . "</div>";

ty pewnie wiesz ale dla innych: zamiast ## wstawiamy odpowiednio szerokość i wysokość obrazka smile.gif
blackneron
też o tym rozwiązaniu pomyślałem w pierwszej chwili, tylko sądziłem, że korzystając z GD da się to zrobić i pewnie się da ... dry.gif no to pozostaje zabawa z warstwami.
Smoker
Ewentualnie możesz spróbować stworzyć wielokąt... tylko wtedy nie miałbyś zaokrąglonych tych rogów tak jak chcesz ale byłoby to w php. Niżej masz szybki kurs tworzenia kwadratów i wielokątów:

Rysowanie prostokątów i wielokątów

Aby narysować prostokąt potrzebna jest nam jedna z dwóch funkcji: ImageRectangle i ImageFilledRectangle. Pierwsza rysuje trójkat bez wypełnienia a druga z wypełnieniem. Funkcje te pobierają strumień GD, następnie współrzędne lewego-górnego i prawego-dolnego rogu i na końcu kolor. Przykład użycia:
  1. <?php
  2.  header("Content-type: image/gif");
  3.  $obrazek = ImageCreateFromGif("obrazek.gif");
  4.  ImageRectangle($obrazek,10,10,60,50,$kolor);
  5.  ImageGif($obrazek);
  6.  ImageDestroy($obrazek);
  7. ?>

Rysowanie wielokątów jest bardzo podobne, mamy tu funkcje ImagePolygon i ImageFilledPolygon. Jednak argumenty tych funkcji nieco sie różnia od funkcji prostokątów. Pierwszy to strumień, drugi to tablica wierzchołków, trzeci liczba wierzchołków a czwarty kolor.
  1. <?php
  2.  header("Content-type: image/gif");
  3.  $obrazek = ImageCreate(100,100);
  4.  $kolor = ImageColorAllocate($obrazek,0,0,0);
  5.  $wierzcholki = array(10,10,10,20,20,20);
  6.  ImageFilledPolygon = ($obrazek,$wierzcholki,3,$kolor);
  7.  ImageGif($obrazek);
  8.  ImageDestroy($obrazek);
  9. ?>

Ps. Kurs nie jest mój, skopiowałem go z innej strony.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.