Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: mysql_close
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Asmox
Ponieważ miałem problemy z funkcjami używającymi innych funkcji, postanowiłem wywalić polecenie mysql_close, ponieważ to właśnie było obiektem uwag PHP. Czy niezamykanie połączenia może stworzyć jakąś tylną furtkę dla hax0ra ? Czy ta funkcja jest tylko "etyczna" questionmark.gif?
plurr
z manuala:

"Używanie mysql_close() nie jest zwykle konieczne, ponieważ nie stałe linki są automatycznie zamykane na końcu wykonywania skryptu. Patrz także zwalnianie zasobów."

Sam nie pamiętam żebym kiedykolwiek z tego korzystał... może dlatego, że od kiedy pamiętam używam PDO : P
likemandrake
Pewnie jest szczególnie przydatna, do zamknięcia wcześniej otwartego trwałego połączenia smile.gif
plurr
większość ludzi pisząć prosty skrypt i tak się łączy za pośrednictwem mysql_connect" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual

Ja nie widze sensu używania mysql_close, pewnie zależy od przypadku.
likemandrake
Jakby nie patrzeć PDO też posiada funkcję zamykania połączenia smile.gif Trzeba tylko zniszczyć ostatnią dostępną referencję do obiektu i efekt taki sam jak mysql_close smile.gif No prawie, ale nie wdajcie się w szczegóły winksmiley.jpg
legorek
Ta funkcja bynajmniej nie powstała dla ozdoby. Jeśli pobierasz na początku skryptu jakieś dane z bazy, a następnie wykonujesz jakieś czasochłonne operacje, które nie wymagają połączenia z bazą warto to połączenie zamknąć. Serwer ma ograniczoną liczbę połączeń którą jest w stanie utrzymać w danym momencie i może być tak, że po prostu ich zabraknie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.