Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Readfile
Forum PHP.pl > Forum > PHP
kartun11
Witam.
Potrzebuję skryptu, który maskował by lokalizację pliku. Zrobiłem taki na headerach i funkcji readfile, wszystko działa.
Jest jednak pewien problem. Otóż pliki będą na innym serwerze, który będzie miał wyłączoną obsługę php.

Zastanawiam się jak działa readfile. Wydaje mi się, że używając tej funkcji marnował bym transfer serwera, na którym jest plik i dodatkowo transfer serwera, na którym odpalam skrypt. Nie jest tak?

To by się mijało z celem, więc poszukuję jakiejś alternatywy.
Mam nadzieję, że istnieje jakieś wyjście lub mylę się co do działania readfile.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź.
mike
Skoro plik jest na innym serwerze to w jakiś sposób będziesz musiał go fizycznie pobrać. Jak sobie to wyobrażasz bez transmisji danych i utraty transferu? Teleportować go chcesz? tongue.gif
Zamiast się zastanawiać jak działa readfile(). Przeczytaj.
kartun11
Wiem, że transfer będzie zmarnowany.
Problem w tym, że mam 2 serwery.
Pierwszy ma transfer 10GB, obsługę php, mysql i inne bajery. Drugi to prawie, że sam FTP, z transferem 100GB.
Dział download mam na serwerze Pierwszym. Pliki są na serwerze Drugim.
Nie logiczne jest to, aby ściągać plik z serwera Drugiego na serwer Pierwszy i dopiero wysyłać go użytkownikowi.

Chcę tylko aby serwer Pierwszy maskował lokalizację pliku, który jest na serwerze Drugim, a nie bezpośrednio pośredniczył w pobieraniu pliku.
Nie wiem czy jest to możliwe, dlatego się pytam. Jeżeli nie ma innego wyjścia to trudno.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.