Aby to zrobić, trzeba by napisać.... jakiś framework. Nie wiem wiele o tym, ale z tego co zrozumiałem z Wikipedii ułatwia tworzenie modelu (szablonu) jakiegoś projektu - na przykład strony WWW.
Pomyślałem, że bezpieczniej będzie, jak wszystkie ważne zmienne umieszczę w pliku php z tablicą $_AXF (ma to trochę wspólnego z nazwą tego mojego "frameworka"). Ta tablica jest w oddzielnym pliku.
Tak więc zacząłem pisać klasę pages, która będzie odpowiadać za każdą stronę. Treść stron to po prostu pole w tabeli "strony".
<?php class page { protected $id, $name, // i jakieś jeszcze zmienne $_AXF = $GLOBALS['_AXF']; try{ throw new Exception('Połączenie z bazą danych nie powidło się!'); throw new Exception('Wybranie nazy danych nieudane!'); if ($_AXF['db_set_results'] != "") { throw new Exception('Nie mogę wykonać zapytania!'); throw new Exception('Nie mogę wykonać zapytania!'); } if (!mysql_query("INSERT INTO ".$_AXF['db_pages_table']." VALUES(NULL, '$name', '$adress', '$now', 'Przykładowa treść');")) throw new Exception('Nie mogę wykonać zapytania!'); } catch (Exception $error) { } } function __construct() { $this->id = 0; $this->name = "example_name.ex"; $this->dir = "directory/"; $this->kategory = "example_kategory"; $this->level = 1; } public function assign($id, $name, $dir, $source, $level) { $this->id = $id; $this->name = $name; $this->kategory = $kategory; $this->level = $level; } } ?>
Mam parę pytań co do swojej klasy.
1. Czy umieszczenie w jednej klasie metod statycznych i tych, co trzeba do ich użycia zmiennej jest w porządku?
2. Czy lepiej, aby ta jedna klasa służyła do wszystkiego wiązanego ze stronami (dodawanie, edycja, wyświetlanie...), czy lepiej, abym stworzył kilka mniejszych ?