Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Skrypt wykonywany cały czas
Forum PHP.pl > Forum > PHP
cichy19-
Witam,

Szukam rozwiązania jak właczyć wykonywanie skryptu 24 godziny na dobę. Tak aby wykonywał się cały czas.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.
dr_bonzo
Po prostu go nie koncz.
cichy19-
Robiłem już crona, uruchamianie w tle z poziomy shella i nie działa. Wykonuje sie kilka minut i kończy się.
phpion
  1. <?php
  2.  
  3. while(true) {
  4.    // rob cos
  5.    
  6.    sleep(1);
  7. }
  8. ?>
erix
Proszę o tag tematu.
phpion
Cytat(erix @ 20.03.2009, 20:10:11 ) *
Proszę o tag tematu.

Na PHP?

PS: sory za ot
erix
O man, sory, wtopa. winksmiley.jpg

Po prostu sugerowałem się tematem.
Szunaj85
A ja mam pytanie. Jeśli nawet jest możliwe wykonanie takiego niezawodnego skryptu, który wykonywał by się co jakiś czas lub cały czas to w jaki sposób go uruchomić?
Chyba nie wystarczy skopiować pliku ze skryptem na serwer. Trzeba go jakoś uruchomić. Właśnie jak?
I jeszcze jedno. Ktoś już próbował rozwiązania "phpion"? biggrin.gif
erix
cron, było już przecież...
kisman
Cytat(Szunaj85 @ 22.03.2009, 21:51:40 ) *
A ja mam pytanie. Jeśli nawet jest możliwe wykonanie takiego niezawodnego skryptu, który wykonywał by się co jakiś czas lub cały czas to w jaki sposób go uruchomić?
Chyba nie wystarczy skopiować pliku ze skryptem na serwer. Trzeba go jakoś uruchomić. Właśnie jak?
I jeszcze jedno. Ktoś już próbował rozwiązania "phpion"? biggrin.gif

Jak napisał przedmówca, możesz użyć cron - w uproszczeniu to taki program który może uruchamiać co jakiś czas cokolwiek w systemie, oczywiście musisz mieć możliwość używania crona, nie każdy hosting to daje ;]
phpion
Cytat(Szunaj85 @ 22.03.2009, 23:51:40 ) *
Jeśli nawet jest możliwe wykonanie takiego niezawodnego skryptu, który wykonywał by się co jakiś czas lub cały czas to w jaki sposób go uruchomić?

Jeżeli chcesz aby chodził on bez przerwy to możesz go odpalić nawet przez przeglądarkę. Po jej zamknięciu będzie nadal krążył po serwerze. Jeżeli chcesz uruchamiać cyklicznie w jakiś porach to, tak jak pisali poprzednicy, użyj crona.
Szunaj85
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem temat, który powstał, ale wydawało mi się, że kolega "cichy19" szukał skryptu, który działałby cały czas bez używania crona. Oczywiście co to jest cron z grubsza wiem, więc nie potrzebuje tutaj przyuczenia.
Cytat
Jak napisał przedmówca, możesz użyć cron - w uproszczeniu to taki program który może uruchamiać co jakiś czas cokolwiek w systemie, oczywiście musisz mieć możliwość używania crona, nie każdy hosting to daje ;]
Wolałbym żebyśmy wrócili do temtau.
Cytat
Jeżeli chcesz aby chodził on bez przerwy to możesz go odpalić nawet przez przeglądarkę. Po jej zamknięciu będzie nadal krążył po serwerze. Jeżeli chcesz uruchamiać cyklicznie w jakiś porach to, tak jak pisali poprzednicy, użyj crona.
Ok, dzięki.
bluesqad
To składając to do kupy...

Robisz skrypt który się nie powinien wylaczyc:

1. <?php
  2.  
  3. while(true) {
  4.    // rob cos
  5.    
  6.    sleep(1);
  7. }
  8. ?>

do tego robisz skrypt który będzie Ci sprawdzał czy ten wyzej jest juz uruchomiony - coś na zasadzie linuxowego
  1. <?php
  2. if
  3. $przykad = moj_super_skrypt;   //cos co wyglada jak czesc ps'a z linuxa i ma odpowiadac $ps
  4. $ps = `ps -aux | grep skrypt`;
  5. if ($przyklad == $ps) {
  6.  // dziala
  7. }
  8. else {
  9.  // odpal skryp ponownie
  10. }
  11.  
  12. ?>

i jesli nie jest to odal skrypt ten górny a jesli jest to nie odpalaj nic

ten skrypt sprawdzajacy wrzuc do crona odpalanego np co 1 sek i max opoznienie bedziesz mia 1 sek przy dzialaniu skryptu jesli by Ci sie jakims cudem wylaczyl

ps. mam nadzieje ze napisalem wszystko dosc jasno... jak nie to chetnie cos jeszcze wyjasnie
erix
Zapomniałeś o ignore_user_abort" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, jeśli wywołujesz z przeglądarki...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.