Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: skrypt sie obraził ?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Smoker
normalnie nie wiem o co mu chodzi :] mam formularz którym wysyłam dane metodą post i te dane idą sobie do bazy danych i robią update pewnemu wierszowi tzn tak to powinno działać haha.gif w bazie nic sie nie zmienia, php nie pokazuje żadnych błędów i ja też nic nie moge znaleźć...

edit: rozwiązane :]
Romskey
Zazwyczaj w takich sytuacjach robię listing przed UPDATE sprawdzając jakie zmienne przychodza z formularza :

echo $_POST['evil']."<br />";
echo $_POST['ebv']."<br />";
echo $_POST['eyun']."<br />";
echo $_POST['exyz']."<br />";

Mam wtedy obraz tego gdzie leży błąd.
Smoker
to tez sprawdzalem i sa poprawne dane... pozatym najwyzej w bazie edytowalby cos innego lub gdyby cos nie doszlo to by poprostu usunął zawartosc takiej komorki a on nic nie robi haha.gif tzn wyswietla sie ten komunikat ze zmienil a mysql_query omija :]
Romskey
Jeżeli działasz lokalnie i masz wszystkie uprawnienia to powinno być ok.
Nie chce się mi testować twojego kodu ale uprawnienie do UPDATE może jest pominięte ?
Smoker
od półtora miesiaca robie gre :] oczywiscie lokalnie... i jeszcze nic takiego mi sie nie wydazylo wiec omijajac kolejne pytania: połączenie z bazą jest ok i mam wszystkie potrzebne uprwnienia :] ja juz wymiekam przy tym smile.gif jeszcze raz sprawdzalem wszystkie posty i sa OK :/

edit: znalazłem... źle wpisałem nazwe tabeli ale czemu błędu nie pokazał ze dane nie są zgodne z mysql ? ohmy.gif zadnej @ nigdzie nie mam zeby widziec błędy :]
Romskey
Jeżeli dane z formularza sprawdziłeś i są wszystkie poprawne to znaczy że błąd jest w drugiej części kodu.
Sprawdź nazwy kolumn tabeli

UPDATE tunig ---- czy tuning ?
Smoker
no wlasnie w nazwie tabeli był błąd ale czemu go nie pokazal :/
Romskey
Nie musiał, nie dałeś warunków pomyślności wykonania więc błędu w kodzie nie stwierdził.
Smoker
ale i tam sam tworzy część błedów i np jak jest zła nazwa kolumny to pokazuje swój błąd ze is not valid with mysql czy cos takiego niezaleznie czy dam mu if'a czy nie... tak samo jak na koncu komendy nie da sie ; to tez wywala parse error a wcale nie daje zadnego if'a czy sie wykonal
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.