Problem nie leży w Symfony, tylko w PHP. Mianowicie w mechaniźmie zarządzania pamięcią jest jakiś błąd albo kilka błędów, których nie umieją od dwóch lat znaleźć i naprawić. Dostajesz Internal Server Error dlatego, iż PHP się po prostu wypieprza z powodu naruszenia ochrony pamięci. Niedawno bawiłem się w tropienie przyczyny, śledząc przebieg wykonywania skryptu konstrukcją
declare (chyba jedyne jej sensowne zastosowanie

) i ogólnie doszedłem, że jeśli w pewnych bliżej nieokreślonych specyficznych warunkach skrypt spróbuje rzucić wyjątkiem, chwilę po tym następuje katastrofa i ubicie interpretera przez system, co skutkuje błędem Internal Server Error. Spotkałem się z tym w zasadzie przy rzucaniu wyjątków, mam też jeden przypadek z nieustaloną przyczyną (ale tylko dlatego, że nie wnikałem na razie w szczegóły), tak więc mogę powiedzieć, że metoda, o której mówisz, rzuca jakimś wyjątkiem. Jedyne wyjście to chyba dojście do miejsca, gdzie jest on rzucany i wstawienie tam die() aby na chama wyświetlić komunikat i dowiedzieć się, co jest nie tak.