Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak określić najniższą wersję PHP, na której będzie wykonywał się dany skrypt PHP?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
numer
Witam,

napisałem skrypt PHP i teraz chciałbym określić wymagania co do serwera, na którym ten skrypt będzie prawidłowo działał. Czy ktoś może wie w jaki prosty sposób można to zrobić?

Oczywiście nie chodzi mi tutaj o sprawdzenie wersji PHP na konkretnym serwerze, ale określenie na jakiej najniższej wersji PHP mogę uruchomić z sukcesem mój skrypt PHP.

Ten sam problem mam z ustaleniem wersji MySql'a. Może ktoś mógłby podpowiedzieć jak to skutecznie określić.
Pilsener
Nie da się - ogólnie się przyjmuje, że PHP 5+ i już - i tak więcej zależy od ustawień hostingu, niż wersji PHP i mysql. Wypisujesz np. wszystkie dodatki, ustawienia i rozszerzenia, które są wymagane - może działać na 5.1, a np. na 5.2 już nie, bo serwer jest inaczej skonfigurowany.
wookieb
Jezeli uzywasz zagniezdzonych ob_start to php >=5.2
Musisz wiedziec ktora funkcja od jakiej wersji jest dostepna i wtedy bedziesz wiedzial.
O wersji w ktorej funkcja jest dostepna pisze w manualu
marcio
Czemu nie da sie wszystko chyba sie da w FW Kohana jest takie sprawdzanie jaka masz wersje php.

Poprostu pobierasz za pomoca phpinfo() i szukasz albo jest phpversion() i wtedy robisz warunek i sprawdzasz.
numer
Cytat(wookieb @ 2.06.2009, 15:23:27 ) *
Jezeli uzywasz zagniezdzonych ob_start to php >=5.2
Musisz wiedziec ktora funkcja od jakiej wersji jest dostepna i wtedy bedziesz wiedzial.
O wersji w ktorej funkcja jest dostepna pisze w manualu

Ok, dzięki za pomoc. Przyjmę w takim razie, że konieczna jest wersja >= 5.2.

Wiem, że w manualu jest informacja, o tym która funkcja jakiej wymaga wersji, ale... wiadomo, że użytych komend jest sporo i trudno byłoby mi wszystkie je ręcznie sprawdzić - tym bardziej, że to kilkanaście tysięcy linii kodu winksmiley.jpg Dlatego pomyślałem, że może jest prostszy sposób. Tak, czy tak dzięki za szybką odpowiedź i pomoc.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.