Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: 4 jezyki na stronie! jak?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
gobsagi
Hej, mam taki dylemat jak zrobic wielojezycznosc na stronie. Mam stronke gdzie powinny byc 4 jezyki. Czytalem ze rozne dzialania wplywaja na pozycjonowanie ( co przy moim projekcie jest szczegolne wazne). Coockies, po adresie ip, czy moze lepiej poprostu w roznych katalogach trzamac. Prosze o pomoc. Moze juz ktos robil wielojezycznosc na podstawie jakiegos tutoriala?
Spawnm
w sesji trzymaj język, i z bazy pobieraj bane gdzie lang=jezyk z sesji .
czachor
Masz cały temat o tym: http://forum.php.pl/index.php?showtopic=44703
nu_moon
Cytat(Spawnm @ 4.06.2009, 09:21:19 ) *
w sesji trzymaj język, i z bazy pobieraj bane gdzie lang=jezyk z sesji .

Nie dobry pomysł.
Nie wyślesz nikomu linku do wersji językowej...
Mlodycompany
ja zrobiłem kiedyś tak, że miałem plik ze stałymi z danego języka i includowałem plik zależnie jaki język wybrał user. działało bez zarzutów 
Kaayl
Ja zrobilem podobnie jak moj przedmowca "Mlodycompany". Dorzucilem jeszcze automatyczne rozpoznawanie jezyka z przegladarki. Tak ze jak ktos wchodzil z GB to lang ustawial sie na en (jezyk angielski) ale na stronie byla mozliwosc zmiany jezyka i uswawienia zmiennej lang.
gobsagi
Kurcze problem jest trudniejszy niz myslalem sad.gif
pyro
Ja najczęściej robię tak:

1. Dla statycznych stron:

robię pliki językowe:

1. <?php
  2. // lang_pl.php
  3. $header_text = 'Tekst nagłówka';
  4. $footer_text = 'Tekst stopki';
  5. ?>

1. <?php
  2. // lang_en.php
  3. $header_text = 'Header text';
  4. $footer_text = 'Footer text';
  5. ?>

i tak więcej plików w zależności ile chcesz języków. I teraz w pliku, gdzie wyświetlasz dane:

1. <?php
  2. $lang = get_language(); // zakładając, że funkcja zwraca język w dwóch literach, np. "pl"
  3. include_once('lang_'.$lang.'.php');
  4.  
  5. // i tutaj sobie wyświetlasz
  6.  
  7. <!-- ...tresc strony... -->
  8. <div id="headerDiv">'.$header_text.'</div>
  9. <div id="footerDiv">'.$footer_text.'</div>
  10. <!-- ...tresc strony... -->
  11. ';
  12. ?>

2. dla stron, gdzie np. się dodaje artykuły w różnych językach osobiście korzystam z hintu na bazach danych.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.