Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: document_root zapis i odczyt inne
Forum PHP.pl > Forum > PHP
strzeleckbk
Witam wszystkich forumowiczów!!
Mam mały problem z zapisem danych do pliku przy użyciu zmiennej $DOCUMENT_ROOT. Otóż serwer mam ustawiony na [ DocumentRoot "c:/usr/Apache/httpd/html/" ]
i cała zabawa sie teraz zaczyna fopen jest ustawiony W STRONIE ZAPISUJĄCEJ DANE exclamation.gif!!! fopen("$DOCUMENT_ROOT/dane.txt", 'w" ) i zapisuje na c:/dane.txt aaa NA STRONCE ODCZYTUJĄCEJ jest fopen("$DOCUMENT_ROOT/dane.txt", 'r" ) i odczytuje z "c:/usr/Apache/httpd/html/dane.txt" czyli poprawnie exclamation.gif! jaki to ma sens bo napewno gdzies jest questionmark.gif sciana.gif
peter_zan
Polecam ZAWSZE korzystać ze ścieżek bezpośrenich i nie polegać na ustawieniach serwera.

np
fopen("../pliki/dane.txt","w");

pzdr
PZ
strzeleckbk
ale ja potrzebuje uzyć DOCUMENT_ROOT ponieważ bedzie to cos wielokrotnie przenoszone
peter_zan
Wierz mi, że nie będzie problemu z moją propozycją.

Powiedzmy, że masz taką ścieżkę /var/www/html/example.com/www/index.php
I teraz wszystkie pliki zapisujesz sobie np w /var/www/html/example.com/files

I odnosisz się do nich z index.php przez '../files/dane.txt'

Wiem, mieszam, ale zaoszczędzisz sobie problemów później lub na serwerach, z wyłączonymi globalami winksmiley.jpg

pzdr
PZ
strzeleckbk
OKI kumam kumam tylko
na początku miałem "/../dane.txt" zamiast "../dane.txt" drobny błąd techniczny
wielkie Dzięki winksmiley.jpg
erix
Cytat
ale ja potrzebuje uzyć DOCUMENT_ROOT

To zrób stałą konfiguracyjną, która będzie trzymała ścieżkę. Przyda Ci się dirname" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual i stała __FILE__. W komentarzach do funkcji użycie ze stałą jest chyba opisane. [;

Poza tym, $_SERVER['DOCUMENT_ROOT'] jak już.
kefirek
Można tak
  1. <?php
  2. $folder = ""; $i = 0;
  3. while (!file_exists($folder."plik.php")) {
  4. $folder .= "../"; $i++;
  5. if ($i == 5) { die("Nie znaleziono pliku"); }
  6. }
  7. define("GLOWNY_FOLDER", $folder);
  8. ?>

I potem

1. <?php
  2. fopen(GLOWNY_FOLDER"pliki/dane.txt","w");
  3. ?>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.