Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Skrypt/funkcja do sprawdzenia, czy dany link jest aktywny.
Forum PHP.pl > Forum > PHP
adby
Witam,

Mam pewien problem. Otórz mam bazę linków. Chciałbym sprawdzić, które z nich są linkami aktywnymi (rozpoczynające pobieranie pliku) bądź nieaktywnymi (wszystkie inne przypadki).
Dodatkowym problemem jest to, że linki te nie są linkami bezpośrednimi do plików, a mają postać typu http://domena.com/download/123/link.php. Żądanie HEAD protokołu HTTP zwraca 301 Moved Permanently, lecz jako Location: otrzymuję ten sam link, zamiast linku docelowego (pewnie w coś źle robię).

Reasumując, potrzeba mi najpierw wyciągnąć linki bezpośrednie do plików, a następnie znaleźć jakieś rozwiązanie pozwalające sprawdzić, czy dany link jest aktywny.
Z góry przepraszam za różne nieścisłości w tym co pisałem, mam nadzieję tylko, że wszyscy zrozumieli o co chodzi.
Może powinienem wrzucić temat do Przedszkola, no ale umieszczam już tutaj.

Pozdrawiam.
pgrzelka
nie wiem czy curl zwraca kod odpowiedzi, ale wydaje mi się że tak
curl" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
adby
Tak, to właśnie curl'em pobierałem nagłówki, jednak jak już wcześniej napisałem w każdym dostaję 301, i nie mam linku bezpośredniego, aby cokolwiek dalej zbadać smile.gif
erix
A czemu nie fsockopen" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual i ręcznie nie wyłuskasz nagłówków?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.