Z takim podejściem na rynku nie powinno pojawiać się nic nowego. Załóżmy że autor CI zadałby tutaj podobne pytanie w momencie kiedy nie było jeszcze CI. Spotkałby się z takim samym podejściem i być może idąc za Waszymi wskazówkami nie napisał CI - no bo po co? Przecież mamy tyle świetnych frameworków! Po co kolejny? A jednak ktoś to docenił! Rozwiązanie jest może o tyle lepsze, gdy tworzymy aplikację za którą weźmiemy pieniądze. Ja piszę hobbistycznie - bo lubie! A jeżeli z czasem udałoby mi się coś stworzyć, to dlaczego miałbym się tym nie pochwalić albo nie udostępnić kodu na licencji zatwierdzonej przez OSI? Nawet gdyby z całości podobała się wyłącznie 1 klasa, to uważam, że warto i tak na prawdę za przeproszeniem guzik mnie tutaj obchodzi Wasze zdanie na ten temat. Wiem co chcę w życiu robić i chyba jak każdy czasem potrzebuję porady, nakierowania na właściwą drogę.
Kilka przykładów z życia wziętych:
- po co tworzyć kolejną dystrybucję linuksa? a powstały z czasem inne świetne jak Arch, Ubuntu, Fedora, Gentoo
- Gentoo - powstaje Exherbo - po co? nie lepiej pomóc Gentoo? Każdy może tak powiedzieć!
- Joomla - własny framework i CMS zbudowany na jego podstawie - dlaczego nie skorzystali np z Kohany?
takie przykłady można mnożyć w nieskończoność.
Co do wzorców projektowych - zgadzam się z
Riklaunim. Wiem, że chcę użyc MVC. Ale gdybym wiedział, że implementacja HMVC i dispatchera zajmie mi 2 razy więcej czasu, ale ułatwi dalsze programowanie, to może bym jednak wolał zaimplementować HMVC? Sęk w tym, że nikt nawet nie jest w stanie mi wytłumaczyć jakie jest zadanie ów dispatchera. Jakie są zalety i wady jego implementacji? I uwierzcie mi pytając o takie rzeczy czuję się tak, jak gdybym pytał o to jak upiec ciasto na forum wędkarskim.