Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [ZendFramework] Paginacja wyników z bazy danych
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
in5ane
Cześć. Chciałbym się dowiedzieć w jaki sposób można wykonać prostą paginację (stronicowanie) wyników.
Powiedzmy, że pobieram w prosty sposób dane:
  1. <?php
  2. $announcements = new announcements();
  3. $order = 'id DESC';
  4. $select = $announcements->select()->order($order);
  5. $this->view->row_announcements = $announcements->fetchAll($select);
  6. ?>

No i do tego oczywiście prościutka klasa:
  1. <?php
  2. class Announcements extends Zend_Db_Table {
  3.    protected $_name = 'announcements';
  4. }
  5. ?>

Przedstawienie w widoku:
  1. <?php echo $this->escape($row->title);?>

I teraz, jak do tego mógłbym zastosować paginację? Myślałem, by jakoś dzielić wyniki na porcje (powiedzmy po 10 na stronę) i na każdej stronie przedstawiać kolejną porcje, ale nie wiem jak się za to zabrać.

Proszę o jakąś pomoc.
melkorm
Zend ma wbudowanego paginatora. :]
in5ane
Dziękuję bardzo, następnym razem zanim będę pytał na forum, to będę zerkał w dokumentację. Jakbym jednak miał jakieś problemy, to się odezwę.
melkorm
Cytat
Dziękuję bardzo, następnym razem zanim będę pytał na forum, to będę zerkał w dokumentację.

Nie ma sprawy do dokumentacji Zenda można meić wiele zastrzeżeń bo jeżeli się nie zna możliwość itp to żeby tam coś znaleźć to jest masakra .... sam tego doświadczam :]

Cytat
Jakbym jednak miał jakieś problemy, to się odezwę.

po to jest to forum winksmiley.jpg
in5ane
Udało mi się, trochę sobie sam pokombinowałem i wymodziłem. Dzięki.
BartazZ
a czy da sie zrobic to tak by za kazdym razem nie pobierac(i przekazywac do paginatora) wszystkich wierszy z tabeli w bazie danych?
Sabistik
Dokumentacja ? http://framework.zend.com/manual/en/zend.p...dvanced.caching
BartazZ
a jak przekazac cokolwiek do pagination.phtml?(nie znalazlem tego w dokumentacji) chodzi o to ze probuje zrobic wyszukiwanie z paginacja i chce przekazywac szukana fraze w linku... moze jest jakis lepszy sposob na to?
nexis
Cytat(BartazZ @ 17.07.2009, 10:57:46 ) *
a czy da sie zrobic to tak by za kazdym razem nie pobierac(i przekazywac do paginatora) wszystkich wierszy z tabeli w bazie danych?

A niby ZF tak robi? Raczej pobiera tylko te rekordy, które następnie wyświetla.
omeck
Cytat(BartazZ @ 20.07.2009, 14:17:22 ) *
a jak przekazac cokolwiek do pagination.phtml?(nie znalazlem tego w dokumentacji) chodzi o to ze probuje zrobic wyszukiwanie z paginacja i chce przekazywac szukana fraze w linku... moze jest jakis lepszy sposob na to?

Czy korzystasz z helpera PaginationControl? Jeśli tak, to zainteresuj się 4. argumentem.
BartazZ
dzieki omeck, 4 parametr zalatwil sprawe
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.