Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Odtwarzanie pliku mp3
Forum PHP.pl > Forum > PHP
binary_search
Chciałbym odegrać utwór muzyczny po wejściu na stronę, jednakże działa to bardzo wolno. Oto mój kod:
  1. <?php
  2. $adres='../muza.mp3';
  3. header('Content-Type: audio/mpeg');
  4. readfile($adres);
  5. ?>

Na stronach manuala znalazłem informacje o tym, że funkcja readfile działa powolnie przy dużych plikach. Czym powinienem się zainteresować?
wookieb
Ale tak się tego nie robi Korzysta się z flasha (najlepiej). Poza tym odgrywanie muzyki w tle to cholernie zły pomysł.
nexis
Cytat(wookieb @ 20.07.2009, 14:12:57 ) *
Poza tym odgrywanie muzyki w tle to cholernie zły pomysł.

A powyższy kod powoduje odgrywanie muzyki w tle? Nie wydaje mi się.
sowiq
Cytat(binary_search @ 20.07.2009, 14:11:34 ) *
Chciałbym odegrać utwór muzyczny po wejściu na stronę
Nic mnie bardziej nie wkurza, jak to, gdy podczas słuchania muzyki wejdę na jakąś stronę, na której durna muzyka leci 3 razy głośniej niż ta, której aktualnie słucham. A do tego nie ma żadnego przycisku do wyłączenia jej. A jeśli już jest, to po przeładowaniu strony muzyka leci na nowo... Daruj sobie, daruj biednym użytkownikom.

A jeśli się upierasz bardzo, to Flash + jakieś cookies, żeby nie denerwować kogoś, kto chce wyłączyć muzykę.
binary_search
Jak widać, ustawiam nagłówek na zawartość audio. Innymi słowy zadaniem skryptu jest jedynie odtworzenie muzyki, a użytkownik wchodzi tam jedynie w tym celu.
Pawel_W
a nie wystaczy ci zwykły embed?
sowiq
Cytat(binary_search @ 20.07.2009, 14:27:47 ) *
Jak widać, ustawiam nagłówek na zawartość audio. Innymi słowy zadaniem skryptu jest jedynie odtworzenie muzyki, a użytkownik wchodzi tam jedynie w tym celu.
Mylisz się. Ustawiasz nagłówek i wypluwasz do przeglądarki zawartość pliku mp3. Twój skrypt nic więcej nie robi.
To od ustawień przeglądarki zależy co dalej zrobi - odtworzy plik w domyślnym odtwarzaczu, pokaże okienko zapisu pliku, czy spróbuje go wyświetlić jako tekst.
binary_search
Może źle sformułowałem pierwsze zdanie w temacie.
Chodzi o to, że chcę po prostu zamiast bezpośredniego dostępu do pliku z muzyką zrobić 'nakładkę' w php, dzięki której będę mógł zapisać czas/ip uzyskania dostępu do niego.

edit:
@sowiq
właśnie na tym mi zależy
sowiq
Cytat(binary_search @ 20.07.2009, 14:50:31 ) *
Może źle sformułowałem pierwsze zdanie w temacie.
Bywało gorzej winksmiley.jpg

Zainteresuj się:
fread" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual + flush" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual

Albo np. tym tematem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.