Poniżej fragment strony kontakt.php:
<?php // sprawdzamy, czy zmienna $submit jest pusta // wyświetlamy formularz echo "<form onsubmit=\"usun_pl(this)\" action=\"\" method=\"post\"> <table border=\"0\" align=\"center\"> <tr> <td class=\"standardtr\">Treść wiadomości:</td> <td><textarea cols=\"50\" rows=\"5\" class=\"komentarz\" name=\"tresc\"></textarea></td> </tr> <tr> <td class=\"standardtr\">Przedstaw się:</td> <td><input class=\"podpis\" type=\"text\" name=\"imie\" /></td> </tr> <td class=\"standardtr\">Adres e-mail:</td> <td><input class=\"podpis\" type=\"text\" name=\"email\" /></td> </tr> <tr> <td> </td> <td><input class=\"button_w\" type=\"submit\" name=\"submit\" value=\" \" /><br /><br /> </td> </tr> </table></form> <script src=\"sblam.js.php\" type=\"text/javascript\"></script>"; } // sprawdzamy, czy zmienne przesłane z formularza nie są puste include_once "sblamtest.php"; $rezultat = sblamtestpost(NULL, "1234123123qeqdaqadq"); if ($rezultat > 0) { echo '<div class="error" align="center">To jest spam!<br /><br /><a class="szary" href="java script:history.go(-1)">Spróbuj ponownie.</a> <p><a href="'.sblamreporturl().'">Zgłoś błąd filtru</a></p></div>'; } else{ // jeżeli powyższy warunek jest spełniony tworzona jest wiadomość // zmienna $message zawiera treść wiadomości $message = "Tresc wiadomosci:\n$_POST[tresc]\nWyslal: $_POST[imie]\ne-mail: $_POST[email]"; // zmienna $header zawiera przede wszystkim adres zwrotny $header = "From: $_POST[imie] <$_POST[email]>"; // funkcja mail() za pomocą której wiadomość zostanie wysłana // wyświetlenie komunikatu w przypadku powodzenia } } // lub w przypadku nie wypełnienia formularza do końca else { echo "<div class=\"error\" align=\"center\">Wypełnij wszystkie pola formularza!<br /><br /><a class=\"szary\" href=\"java script:history.go(-1)\">Spróbuj ponownie.</a></div>"; } include('boxes.php'); include('footer.php'); ?>
Najbardziej zaniepokoił mnie fakt, że spam jest jakby wysyłany ode mnie do mnie (adres w OD to xyz@xyz.pl) Mam nadzieję że domena nie zostanie dodana do jakichś czarnych list i ten "spam ode mnie" przychodzi tylko do mnie.
Otrzymywany spam w ogóle nie wygląda na wysłany z formularza, nie trzyma schematu.
Moje główne pytanie: Jak to możliwe, że ktoś znalazł ten mail. Strona dopiero startuje, mała popularność, a wysyłanie wiadomości tylko przez ten form. I co zrobić aby spamowanie nie było możliwe? Myślałem, że sblam zabezpieczy formularz...