Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: AJAX walidacja formularza
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX
Maciek1705
Witam Was serdecznie mam do Was pytanie, otóż na internecie znalazłem przykładowe funkcje sprawdzające poprawność wprowadzanych danych są one jednak skromne bo dotyczą loginu i emaila.

Mam taki kawałek funkcji:
Kod
if (/^\w+([\.-]?\w+)*@\w+([\.-]?\w+)*(\.\w{2,3})+$/.test(txt)) {
        fieldset.className = "welldone";
    } else {
        fieldset.className = "";
    }

Pytanie jakie chce zadać to czy ktoś by mi mógł wyjaśnić o co dokładnie chodzi w tej linijce:
Kod
"(/^\w+([\.-]?\w+)*@\w+([\.-]?\w+)*(\.\w{2,3})+$/.test(txt))"

Ponieważ ajaxa dopiero poznaje to jeszcze guru nie jestem ;-) chciałem zrobić podobną funkcję znaczy warunek na kod pocztowy żeby można go było wprowadzać w takim formacie: 00-000 ale nie wiem jak to ma być. Dla przykładu w php było by coś takiego
Kod
'^[0-9]{2}-[0-9]{3}$'
a nie wiem jak to przekształcić na AJAX. Z góry dzięki za pomoc
erix
Po pierwsze - AJAX, to NIE JEST manipulacja obiektami przez JavaScript. Żadna ze wspomnianych przez Ciebie rzeczy, to nie jest AJAX.

Cytat
Pytanie jakie chce zadać to czy ktoś by mi mógł wyjaśnić o co dokładnie chodzi w tej linijce:

Google: wyrażenia regularne.
Maciek1705
aha ja myślałem że jest to AJAX bo tak było napisane na stronie ale widocznie się pomyliłem a nie dałem całego kodu żeby tu nie śmiecić potrzebne mi było tylko jak napisać ścieżkę dla kodu pocztowego tylko tyle jak wiesz to napisz proszę
Lashlo
W skrócie w tej linijce co podałeś jest wyrażenie regularne które jest tak jakby "formą", skrypt pobiera jakiś tekst i sprawdza czy pasuje do tej "formy"
Wyrażenie to jest akurat dla adresu e-mail.
A dla kodu pocztowego będzie coś takiego:
Kod
'/^\d{2}\-\d{3}$/'
Maciek1705
Aha ok dzięki za pomoc. Teraz już mniej więcej załapałem o co chodzi z tymi wyrażeniami regularnymi.
askone
A na przyszłość to zapisz linka:

RegexLib

Pozdrawiam
Maciek1705
ok dzięki za linka z pewnością się przyda, ja również pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.