dymek_
5.08.2009, 13:16:33
Witam !
Mam taki problem. Piszę pewny serwis podobny podbij.pl. System będzie miał około 1000 userów. W czym rzecz. Jeśli te tysiąc userów będzie odpytywać co 1 sekundę serwer w celu aktualizacji danych łatwo będzie zarżnąć serwer.
Interesuje mnie coś takiego:
1. Jeden z userów licytuje
2. Pozostali oczywiście sesje cały czas utrzymują (aukcję są prywatne i wymagają zalogowania)
3. Serwer wysyła żądanie do wszystkich zalogowanych i przeładowuję u nich stronę(lub jej część)
4. Wracamy do punktu 1.
Szukam po googlach ale nic sensownego nie mogę znaleźć. Najlepiej gdyby to dało się zrobić w oparciu o PHP/Ajax/JS ale w grę wchodzi też ASP czy inne technologię.
PS. Znalazłem jakieś informacje o Comet ? Ktoś się z tym spotkał ? Czy to się nadaje ?
nospor
5.08.2009, 13:59:30
Cytat
Piszę pewny serwis podobny podbij.pl. System będzie miał około 1000 userów. W czym rzecz. Jeśli te tysiąc userów będzie odpytywać co 1 sekundę serwer w celu aktualizacji danych łatwo będzie zarżnąć serwer.
No ale patrzac po żądaniach jakie generuje podbij.pl to oni wlasnie co 1 sekunde odpytują serwer
dymek_
5.08.2009, 15:00:00
Podbij.pl działa właśnie poprzez odpytywanie. Przy czym serwis ten działa na dużą skalę i stać ich na odpowiednie serwery. U mnie natomiast system będzie działa dla wąskiego grona klientów, aukcji będzie około 30 dziennie i na nieco innych zasadach. Na chwilę obecną nie wchodzi zakup takich serwerów i dlatego muszę to rozwiązać jakoś inaczej.
Hmm, nie mam za dużej wiedzy w tym temacie, ale może REST?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.